INVESTIGAȚIIPOLITICĂRECENTE

Pădurile lui Toma de la Siriu au fost scoase la vânzare de executorii judecătorești

 

„Imobilele proprietatea debitorului garant avalist TOMA CONSTANTIN (cota 1/2), cu domiciliul în Municipiul Buzău, Str. Bucegi, Nr. 26, județul Buzău, descrise prin procesul verbal de situație, la cererea creditorului urmăritor ALPHA BANK ROMANIA S.A. prin avocat I. K. ROKAS & PARTNERS – CONSTANTINESCU, RADU & IONESCU S.P.A.R.L., în temeiul titlurilor executorii reprezentate de Bilet la Ordin fără protest seria BUCU3AA NR. 0011923, emis la data de 06.11.2012 de către GRUP ROMET S.A. (societate în insolvență), în valoare de 1.758.464,95 EUR, scadent la data de 05.08.2014, avalizat de TOMA CONSTANTIN, Bilet la Ordin fără protest seria BUCU3AA NR. 0012021, emis la data de 06.11.2012 de către AROMET S.A. (societate în insolvență), în valoare de 1.912.845,86 EUR, scadent la data de 05.08.2014, avalizat de TOMA CONSTANTIN.”

Jumătate din pădurile pe care primarul municipiului Buzău încă le deține în Munții Buzăului au fost scoase la vânzare de executorii judecătorești.

În iunie 2004, Toma a cumpărat pe raza comunei Siriu, împreună cu soția, trei trupuri de pădure ce însumau 51,5 ha.

Toma nu a reușit să înstrăineze pădurile înainte de falimentul programat al holdingului GRUP ROMET, așa cum a procedat cu mai multe proprietăți imobiliare.

La granița sudică a pădurilor ce fac obiectul executării judecătorești, fostul senator PSD, actualul primar al Buzăului, a mai deținut personal 3 ha de pădure, cumpărate în 1998 de la Foresta Nehoiu, înainte de aducerea lui Omar Hayssam.

Este vorba despre o suprafață de pădure unde de mai mulți ani fiicele lui Toma desfășoară cu succes o activitate hotelieră sub sigla Hadar Chalet.

Constantin, Adriana și Oana Toma.Foto: Vlad Orjan
Constantin, Adriana și Oana Toma. Foto: Vlad Orjan

În luna iulie a aceluiași 2004, Constantin Toma a vândut cele 3 ha unei societăți comerciale – ECOFOREST SA – pe care o controla prin intermediul lui Dan Cuza, actualul director al Urbis-Serv SRL, firmă ce se află în subordinea Consiliului Local Buzău.

Ulterior, proprietatea ce valora 1.500.000 de euro, a fost executată silit, după intrarea în faliment a ECOFOREST SA. Cumpărătorul? AQUA SYSTEM PLUS SA, o altă firmă controlată de Constantin Toma prin intermediul lui Bogdan Nistor, fostul său angajat de la GRUP ROMET. Prețul? 368.500 de euro. Mai multe detalii AICI.

În data de 15 aprilie 2014, după fix o lună de zile, Bogdan Nistor a vândut cele 3 ha de pădure, inclusiv Cabana Hadaragu, acum HADAR CHALET, societății comerciale HADAR NATURE RESORT a căror proprietare erau și sunt fiicele lui Constantin Toma, Adriana și Oana Toma.

Nistor a vândut proprietatea abia achiziționată cu un profit de 3.146 de euro!

Revenind la subiectul principal, trebuie subliniat faptul că schema pe care Toma a folosit-o pentru a „răscumpăra” cele mai mult proprietăți pierdute odată cu falimentul holdingului ROMET, se poate repeta și în cazul de față.

Pădurile familiei Toma
Pădurile familiei Toma

Suma de 3.671.310 euro revendicată de ALPHA BANK ROMANIA S.A. este doar o mică parte din datoria lui Constantin Toma către bănci și nu numai.

Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A., Vista Bank Romania S.A. (fosta Martin Bank S.A.), Nextebank S.A (fosta MKB Romexterra Bank SA), Unicredit Bank S.A., OTP Bank Romania S.A., Garanti Bank S.A., Secapital S.a.R.L. sunt ceilalți creditori ai lui Constantin Toma și ai firmelor pe care le-a falimentat. 

În total, Constantin Toma datorează instituțiilor enumerate mai sus 17.846.976 de euro.

Marfin Bank Romania a cerut partajul judiciar

Avocații Marfin Bank SA (în prezent Vista Bank Romania SA) au fost cei care au cerut Judecătoriei Buzău în august 2014 partajul judciar al soților Toma. Au de recuperat de la Constantin Toma suma de 3.671.309 de euro.

Surprinzător, judecătorii buzoieni au respins cererea Marfin Bank, însă la recursul declarat, Tribunalul Buzău le-a dat câștig de cauză.

„Constată ca fiind perimată acţiunea înregistrată sub nr. 18295/200/2014, având ca obiect „partaj judiciar”, formulată de reclamanta Marfin Bank Romania SA, în contradictoriu cu pârâţii Toma Constantin și Toma Rodica, și Oprea Costel și Oprea Niculina, fără domiciliu indicat.”

Reprezentanții băncii mai identificaseră o suprafață de teren arabil (15 ha) în comuna Vadu Pașii deținută de soții Toma în coproprietate cu Oprea Niculina și soțul acesteia, Oprea Costel.

După un proces care a durat patru ani și alți patru de birocrație, banca creditoare a obținut executarea silită și scoaterea la licitație a cotei de 1/2 din pădurile deținute de primarul Buzăului în nordul județului.

Vânzarea imobilelor va avea loc în bloc potrivit solicitării creditorului urmăritor ALPHA BANK ROMANIA SA.

Prețul total de începere al licitației publice este în cuantum de 300.400 lei și reprezintă 100,00% din prețul fixat prin încheiere, din care suma in cuantum de 120.400,00 lei reprezintă prețul cotei de 1/2 din imobilul teren forestier (20,76 ha), suma in cuantum de 93.607,05 lei reprezintă prețul cotei de 1/2 din imobilul teren forestier (15,98 ha) si suma in cuantum de 86.392,95 lei reprezintă prețul cotei de 1/2 din imobilul teren forestier (14,75 ha).

Toma are poprire pe salariul de primar

Într-un alt dosar, Judecătoria Buzău a admis cererea formulată de creditorul MARFIN BANK SA în contradictoriu cu debitorul TOMA CONSTANTIN și a validat poprirea înfiinţată prin adresa din data de 02.09.2016 emisă de SOCIETATEA CIVILĂ PROFESIONALĂ A EXECUTORILOR JUDECĂTOREŞTI „PAVEL ȘI MUȘAT”, în dosarul de executare nr. 856/2013.

A obligat terţul poprit PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU să plătească creditorului MARFIN BANK (ROMÂNIA ) SA, în limita creanţei de 3.043.200,26 lei, la care se adaugă dobânzile și penalităţile datorate conform titlului executoriu şi cheltuielile de executare care vor fi calculate până la data achitării integrale a debitului, sumele datorate debitorului TOMA CONSTANTIN.

 

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!