Afacerile lui Constantin Toma de la Chișinău – Aqua System Plus SA
Later Edit:
Coman Constanța este fina lui Constantin Toma și acționar (50%) în ROWATER NET SA, o altă companie controlată de primarul municipiului Buzău.
Aparent necunoscutul pensionar din Călărași, Ciulinaru State, acționarul (50%) din AQUA SYSTEM PLUS SA, este tătăl lui Coman Constanța, deci cumătrul lui Toma.
Nistor Bogdan a fost nu doar director executiv și/sau administrator în firmele falimentare ale primarului Constantin Toma. Nistor a fost și cel care a fost numit de Toma ca responsabil de proiecte în programele PHARE RO 9807.01 şi în totate celelalte programe de creditare a societăților din Grupul Romet.
„Sunt Constantin Toma. Am 25 de ani de experiență în crearea de locuri de muncă și atragerea de investiții din inițiativă privată. Am creat la Buzău o adevărată industrie atunci când industria românească era vândută la fier vechi. Am creat mii de locuri de muncă atunci când foarte mulți oameni plecau la muncă în străinătate. Cu toții ne dorim ca Buzăul să se dezvolte, să arate mai bine, vrem să trăim mai bine în orașul nostru. Eu trăiesc de-o viață la Buzău. Mi-am întemeiat aici o familie, am clădit o afacere, am muncit o viață întreagă și am ajuns în momentul când vreau să mă implic direct în schimbarea orașului.” – Constantin Toma, 6 mai 2016.
Cu acest tip de discurs promițător, dar în același timp înșelător s-a prezentat candidatul Toma în fața buzoienilor în campania electorală din 2016. Toma nu a scos un cuvânt despre dezastrul economico-financiar pe care îl crease și de care încă încercă să scape.
Constantin Toma. Industriaș. Agricultor. În prezent primarul municipiului Buzău. Fost senator PSD de Buzău.
O cât se poate de scurtă introducere în fenomenul Constantin Toma
În 2010, cu șase ani înainte să fie ales primar al Buzăului, Constantin Toma se afla pe locul 170 în Top „Forbes 500 miliardari” cu o avere de 31de milioane de euro, potrivit forbes.ro.
”Aş fi putut să candidez din partea oricărui partid dacă aş fi vrut, dar am rămas fidel principiilor social-democrate. În urma negocierilor, am primit asigurări că voi avea tot sprijinul filialei PSD pentru a-mi pune în aplicare planurile de modernizare a oraşului Buzău. Nu am nevoie de salariul de primar, e doar o provocare personală de a moderniza acest oraş şi sunt încrezător că voi reuşi”, a declarat omul de afaceri Constantin Toma pentru adevarul.ro în 2016.
Tot atunci, Toma a mai precizat că, dacă va fi ales în funcţia de primar, va încerca să reindustrializeze municipiul Buzău, mizând în mod special pe capitalul autohton.
„A dat lovitura cu echipamentele pentru tratarea apei, devenind cel mai mare producător local şi un jucător de temut la nivel internaţional, Romet fiind curtată de companii de renume din afară. În cei 20 de ani de muncă, Toma a pus pe picioare un holding cu afaceri de aproximativ 200 milioane de euro, cu opt companii care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum echipamente pentru industria apei, industria energetică sau pentru irigaţii.” – 2010, forbes.ro despre Toma.
La nivelul anului 2010, firmele lui Toma din agricultură lucrau circa 8.000 de hectare de teren cultivat cu plante tehnice.
Dorința de a pune în practică ideile și proiectele lui Constantin Garoflid, celebrul ministru al Agriculturii din guvernele Marghiloman și Averescu, Toma al nostru o apucase și pe calea zootehniei. La un moment dat a înființat prin interpuși o fermă de creștere a porcilor din rasa Mangalița chiar în interiorul Domeniului Garoflid din Țintești, cunoscut publicului larg drept Conacul Garoflid – monument istoric.
Încercarea a eșuat lamentabil (detalii aici), de altfel ca mai toate afacerile de sute de milioane de euro pe care le-a condus. Mai puțin una: Aqua System Plus SA
Presupunând ca averea deținuta prin interpuși este reala va întreb de unde a avut bani firmele fiind falimentare?– E.A
O cititoare de bună credință din Buzău întreba deunăzi pe pagina de Facebook Știri din Surse Buzău de unde mai are Toma bani. Acum are ocazia să înțeleagă de unde.
Aqua System Plus SA firma controlată din umbră de primarul Constantin Toma. Istoria pe scurt.
Societatea comercială AQUA SYSTEM PLUS SRL a fost înființată în București în 2010, anul încă de glorie al lui Constantin Toma și Grup Romet SA. În același an, Constantin Toma se afla pe locul 170 în Top „Forbes 500 miliardari” cu o avere de 31 de milioane de euro, potrivit forbes.ro.
În tentativa de a ascunde legăturile cu actualul primar al Buzăului, firma cu domeniul principal de activitate grupa CAEN 702 – activităţi de consultanţă în management a fost înființată de două aparent ilustre necunoscute persoane, Coman Gabriel, domiciliat în București și Ciulinaru Rada, o pensionară din Călărași.
Aparent, deoarece din cercetări reiese că domnul Coman Gabriel este soțul doamnei Coman Constanța, administrator și acționar (70%) la SC ROMYA SA (fondator Constantin Toma) și acționar (24%) la SC ROWATER NET SA, firmă controlată de același Toma prin intermediul lui Coman și Cârcei Mihaela-Simona pe care o vom regăsi mai târziu ca cenzor în AQUA SYSTEM PLUS SA.
De altfel, pe Coman Constanța o regăsim în 2008 ca asociat unic în societatea comercială INTERSERV COM S.R.L, an în care primește ca asociat pe SC GRUP ROMET SA reprezentată prin preşedintele Consiliului de Administraţie – Toma V. Constantin. Tot atunci se schimbă denumirea societăţii în GRB COMMAZ SRL.
Adresa la care își are sediul social GRB COMMAZ SRL este aceeași cu cea a AQUA SYSTEM PLUS SA – Bucureşti, str. Ing. Pascal Cristian nr. 4C, sectorul 6.
În 2012, după doar doi ani de consultanță și management, firma se transformă total. Se retrag din societate asociaţii Coman Gabriel şi Ciulinaru Rada, prin cesiunea tuturor părţilor sociale deţinute către Nistor Bogdan, director executiv la Grup Romet SA şi Ciulinaru State, pensionar din Călărași, soțul fondatoarei Ciulinaru Rada.
Nistor Bogdan, preia funcția de administrator al societății cu toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de actul constitutiv şi de lege, având puteri depline de reprezentare şi angajare a societăţii.
Totodată, se schimbă obiectul principal de activitate cu Codul CAEN 2899 – Fabricarea altor maşini şi utilaje specifice n.c.a pe care societatea comercială l-a păstrat până azi și se modifică forma juridică a societăţii din societate cu răspundere limitată în societate pe acţiuni.
Cu această ocazie se majorează capitalul social de la 500 lei la 90.000 lei și se numește comisia de cenzori formată din buzoianca mai sus amintita, Cârcei Mihaela-Simona și Popescu Marian pe care îl mai regăsim auditor la ROMYA S și cenzor la ROWATER NET SA și AGROGLOBAL SA, una dintre firmele lui Toma din agricultură.
În primii 10 ani de activitate cifra de afaceri netă a crescut de la 39.757 lei la 8.270.082 lei
Deși sediul social al firmei a fost stabilit încă de la început în municipiul București, activitatea AQUA SYSTEM PLUS SA se desfășoară în municipiul Buzău, la adresa din str. Horticolei, nr. 60, colț cu str. Dorobanți nr. 262, pe platforma unde a funcționat la începuturile sale Grup Romet SA, Aquator SRL sau Ecoforest SRL.
Rând pe rând, bunurile, imobilele, utilajele cele mai importante și folositoare deținute de firmele lui Toma intrate în insolvență sau faliment au fost achiziționate la licitațiile organizate de lichidatorii judiciari.
În 2015, după ce omul de încredere al lui Toma, Nistor Bogdan, a preluat controlul direct asupra Aqua System Plus SA, cei doi trecut la achiziții în valoare de câteva milioane de euro de la falimentarele Ecoforest SRL, Romtem SRL, LF Metalurgica Engineering 1928 SRL, Aquator SRL, Unirom SRL, Totalagro SRL, Aromet SA, Grup Romet SA.
Toma știa că nu poate pierde utilaje foarte valoroase pentru activitatea pe care o desfășura deja prin interpusul său.
Pentru ca prețul de achiziție să fie unul cât mai mic sau pe alocuri chiar derizoriu, toate bunurile mobile sau imobile au fost achiziționate cel mai devreme la a treia licitație. Un bun exemplu găsiți mai jos:
Extras din Buletinul Procedurilor de Insolvență nr. 18016 din 23 octombrie 2015
Au fost organizate licitații publice săptămânal, prima licitație având loc la data de 08.01.2014.
Următoarea licitație publică a fost organizată la data de 15.01.2014. Cele două licitații s-au închis fără adjudecarea bunurilor întrucât niciun ofertant nu s-a înscris la licitație.
La cea de-a treia ședință de licitație organizată la data de 22.01.2014 au fost adjudecate bunurile oferite spre vânzare în bloc, respectiv:
- Proprietatea imobiliară situată în Sat Gura Siriului, Tarla 8, Parcelele 329, 330 și 331, Punctul Hadaragu, Comuna Siriu, Județul Buzău, înscrisă în cartea funciară nr. 20609 a localității Siriu, cu numărul cadastral 212- 355. Proprietatea este compusă din teren extravilan în suprafață totală de 30.341 mp, construcțiile C1-C9 cu o arie desfășurată de 1.351,92 mp precum și o serie de construcții și amenajări neîntabulate;
- Proprietatea imobiliară situată în Sat Gura Siriului, Tarla 9, Punctul Hadaragu, Comuna Siriu, Județul Buzău, înscrisă în cartea funciară nr. 20910 a localității Siriu, cu numărul cadastral 213. Proprietatea este compusă din teren intravilan în suprafață totală de 10.857 mp, categoria de folosință fâneață;
- Bunuri mobile – aferente funcționării Cabanei Hadaragu și excedentare funcționării cabanei Hadaragu (echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsură și control, mobilier, IT și altele, materiale consumabile, materiale de natura obiectelor de inventar);
- Creanțe în sumă de 34.847.761,15 lei (deținute împotriva următoarelor societăți: Aromet S.A. Buzău-în insolvență, Grup Romet S.A. Buzău -în insolvență, LF Metalurgica Engineering 1298 S.R.L. Buzău- în faliment, Mega TCM Dezvoltare și Servicii S.R.L. Padina- în faliment, Romtem S.R.L. Buzău- în insolvență, Turex S.A. Buzău- în faliment, Totalagro S.R.L. Poșta Câlnău-în insolvență).
Bunurile au fost adjudecate in favoarea S.C. AQUA SYSTEM PLUS S.A. București pentru prețul de 368.500 EURO plus TVA aferenta conform dispozițiilor Codului fiscal. Având în vedere faptul că adjudecatarul a achitat integral prețul bunurilor adjudecate, respectiv suma de 1.793.890,96 lei (echivalentul a 368.500 EUR+TVA aferenta in cuantum de 28.128,81 EUR), a fost încheiat actul de adjudecare si contractul de vînzare-cumparare în formă autentică, în conformitate cu dispoz. art. 120 alin. 2 din Legea nr. 85/2006.
N.R. Cabana Hadaragu este ceea ce astăzi Toma Andreea – Adriana, fiica cea mare a lui Constantin Toma numește și administrează Cabana Hadar Chalet, fosta celebră cabană de vânătoare a dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu.
Cabana Hadaragu era ipotecată în favoarea Băncii Comerciale Române S.A. conform contractului de ipotecă nr. 89/20631 din 30.03.2007 autentificat sub nr. 643 din 30.03.2007 la BNP Stoicescu Mioara Carmen.
Valoarea de piață doar a activelor S.C. ECOFOREST S.R.L. a fost estimată de evaluatorul ABE TAYLORDS VALUATION S.R.L la 577.280 euro.
Exemple de alte achiziții la prețuri derizorii făcute de S.C. AQUA SYSTEM PLUS S.A:
De la Aromet SA – Instalație de sablare și vopsire. Valoare: 106.293 lei. Preț achiziție: 16.800 lei
De la Grup Romet SA – Reactor Biologic MBBR 300 MC/ZI RB 300- 03.00. Valoare 64.148 lei. Preț achiziție: 9.557 lei.
Afacerile lui Toma de la Chișinău
Nistor Bogdan a fost nu doar director executiv și/sau administrator în firmele falimentare ale primarului Constantin Toma. Nistor a fost și cel care a fost numit de Toma ca responsabil de proiecte în programele PHARE RO 9807.01 şi în totate celelalte programe de creditare a societăților din Grupul Romet.
Nistor Bogdan este omul lui Toma în toate afacerile din industria apei pe care primarul municipiului Buzău le desfășoară. Inclusiv cele de peste hotarele României.
PROAQUA SYSTEM SRL este firma controlată de Toma prin intermediul lui Nistor pe Teritoriul Republicii Moldova, cu sediul social la Chișinău, sector Rîșcani, str. Costin Miron, nr. 7.
Firma a fost înființată în 10.03.2014 și are trei asociați: persoana juridică AQUA SYSTEM PLUS S.A – 51% din acțiuni, Negură Elena – 24,50% și Goian Ana (fostă Crețu) 24,50%. Administrator al societății este buzoianul Nistor Bogdan. Funcția de director executiv este ocupată de Goian Eduard, soțul asociatei Goian.
După primarul capitalei Chișinău, pro-rusul Ion Ceban, Goian Ana și tatăl său, Crețu Dimitru sunt cei mai înfocați fani de dincolo de Prut ai lui Constantin Toma.
Crețu Dumitru este asociat (30%) în Protelco Geocad SRL, o firmă din Chișinău care mai are ca asociat persoana juridică română Protelco SA (70%). Administrator este Pătrașca Constantin, cetățean român. Firma se ocupă cu proiectarea stațiilor de tratare și purificare a apei potabile de suprafață.
Episodul următor: Toma – Falimentarea și renașterea din Agricultură