ADMINISTRAȚIEJUSTIȚIEPOLITICĂRECENTE

Constantin Toma (PSD) – Tentativă de intimidare a șefului IPJ Buzău și a prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău

 

Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, le-a cerut, joi, șefului IPJ Buzău, Laurențiu Pantazi și prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, Corina Stroe Tudorache, să cerceteze „cu mai multă atenţie” plângerile penale făcute împotriva sa. „Nu pot să fiu fericit când primesc la Primăria Buzău şi pe numele meu acasă suspiciunea de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău”, a susținut edilul buzoian la evenimentul dedicat Zilei Poliţiei Române.

Sursa video: Focus TV

„Ca de obicei trebuie să spun ceva deosebit, încerc şi eu ca şi dumneavoastră să-mi fac treaba spre binele cetăţenilor municipiului Buzău şi pentru viitorul acestui oraş, dar am rugămintea, şi o spun cu o mare amărăciune, că atunci când vin acele plângeri penale împotriva mea să aveţi mult mai multă atenţie. Nu pot să fiu fericit, doamna prim-procuror Tudorache este aici, când primesc la Primăria Buzău pe numele meu şi acasă suspiciune de fraudă şi suspendarea tuturor plăţilor pe finanţările europene pe care le avem la Buzău. Suspiciune de fraudă, prima idee (…) te gândeşti la furăciune. Nu am venit la Primăria Buzău să iau şpăgi”, a transmis primarul.g4media.ro

Regăsindu-se într-o situație inedită, Corina Stroe Tudorache, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, a replicat:

Mă simt obligată să dau nişte explicaţii, eu cred că aici era doar ziua dumneavoastră, a Poliţiei şi nu trebuia să monopolizăm atenţia cu cauze penale, dar pentru că mi-a fost adus în discuţie numele, mă simt obligată să dau câteva explicaţii. Problema aceasta nu face obiectul zilei dumneavoastră festive. (…) Dau explicaţii doar pe textul de lege, pentru că mi s-au adus nişte acuze la adresa mea direct ca prim-procuror, vă spun doar că am respectat dispoziţiile Legii 78/2002, textul de lege mă obliga ca atunci când primesc o sesizare să trimit la organul competent pe legea aceea. Deci textul de lege m-a obligat ca atunci când e vorba de fonduri europene să îndrept plângerea la organul competent, atât a făcut Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău. A primit plângerea şi a îndreptat-o către organul competent conform legii”.

Sursa video: Focus TV

Ieșirea în decor a primarului Constantin Toma a surprins întreaga audiență, astfel că șeful IPJ Buzău a fost nevoit să întrerupă discursul amenințător.

„Domnule primar, cu scuzele de rigoare, nu vreau să vă întrerup şi receptez cu maximă atenţie ceea ce spuneţi întotdeauna, haideţi să respectăm specificul zilei de astăzi”.

Primarul Constantin Toma, suspect într-un dosar de spălare de bani și evaziune fiscală ce trenează la Parchetul Dâmbovița din 2017

Dosarul de cercetare penală a fost deschis după sesizarea Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB nr. C/XIII/2038/09.10.2015.

„Există un conflict major în care sunt implicați oameni politici, persoane care ocupă importante funcții publice, organe de presă, procurori și judecători.”, a motivat Toma atunci când a cerut strămutarea dosarului penal deschis pe numele său.

Dosarul 670/P/2015 a fost deschis la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău după de procurorii buzoieni s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de către reprezentanții legali ai SC Agroglobal SA, SC Agra SA, SC Agriromest SRL, SC Agroest SA, SC Agrosud SA, SC Terra Verde SRL a infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală, prin derularea, în cursul anului 2013, a unor fluxuri financiare care nu au avut la bază operațiuni reale.

Prin încheierea nr. 116/13.07/2017, pronunțată în dosarul nr. 2517/114/2017 al Tribunalului Buzău a fost încuviințată obținerea de către procurori de la toate unitățile bancare și oricare alte instituții care efectuează tranzacții financiare a datelor privind tranzacțiile financiare efectuate de la deschiderea conturilor la zi sau până la închiderea acestora, pentru un număr de 14 persoane fizice și 52 de persoane juridice.

Prin ordonanța din data de 27.10.2017, confirmată de procurorul de caz, s-a dispus în continuare urmărirea penală fața de Toma Constantin pentru săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală, prevăzute de art. 9, alin (1) lit. c) din Legea nr. 241/2005 și art. 29 lit. a) din Legea 656/2002.

Tot în 2017, suspectul Toma Constantin, din 2016 primar al Municipiului Buzău, a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție strămutarea dosarului 670/P/2015 la un parchet egal în grad.

Astfel, dosarul a fost trimis și înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița sub nr. 34/P/2018, ulterior la IPJ Dâmbovița – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice în vederea efectuării cercetărilor sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de spălare de bani și evaziune fiscală.

Dosarul nr. 34/P/2018 a fost instrumentat în regim de supraveghere a urmăririi penale de mai mulți procurori, succesiv, iar din februarie 2022 a ajuns pe mâna procurorului buzoian Duțoiu Gheorghe, parcă delegat special de la Buzău la șefia Parchetului Dâmbovița.

Solicitând informații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița cu referire la dosarul nr. 34/P/2018, înregistrat anterior sub nr. 670/P/2015 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, dosar în care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, are calitatea de suspect și este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, Parchetul condus cu delegație de procurorul buzoian Duțoiu Gheorghe, ne-a comunicat că, Urmare a solicitării dumneavoastră cu numărul de mai sus, vă comunicăm că dosarul cu numărul 34/P/2018 este în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița – Serviciul de Investigații a Criminalității Economice și nu vă putem furniza alte date privind cauza.

Procurorul Duțoiu Gheorghe a fost delegat să conducă parchetul județean Dâmbovița începând cu  24 februarie 2022 urmând ca delegarea să expire la  24 august 2022.

Duțoiu a mai condus, tot cu delegație,  Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău din 15 ianuarie 2021 până în februarie 2022.

Atunci, secția pentru procu­rori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării sale în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău începând cu data de 15 ianuarie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Duțoiu a deținut această funcție până în iunie 2020, prin numire, după promovarea concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii. ­

Gheor­ghe Duțoiu a solicitat CSM, în vara lui 2019, ca la momentul încetării mandatului funcției de condu­cere pe care o exercita la acel moment să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

Potrivit legii, la încetarea manda­tului funcției de condu­cere, atât judecătorii, cât și procurorii, pot ocupa o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același parchet, ori la altă instanță sau parchet, ori revin la instanțele sau parchetele de unde provin, sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcțio­neze potrivit legii.

Secția pentru procurori din cadrul CSM i-a respins însă cererea, din cauză că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu erau posturi de execuție vacante.

 

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!