POLITICĂRECENTE

Vineri, 13 / Miercuri, 18 decembrie, Sfântul Sebastian

Cel mai mult îmi displace atunci când îi întrebi lucruri pe politicieni, iar ei te mint sau fac pe neștiutorii, indiferent de culoarea politică, deși în zilele noastre adevărul se poate afla cu ușurință!

Din dorința de a afla mai multe detalii despre decizia lui Adrian Oros, ministrul Agriculturii de înlocuire a cercetătorului Costel Vînătoru de la cârma Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, l-am sunat pe domnul Romanescu. Președintele PNL m-a invitat la conferința de presă ce avea să se țină la ora 13.00 la sediul din strada Ion Băieșu. Eram ferm convins că undeva, cumva, se strecurase o eroare la nivel de comunicare între liderul buzoian și cabinetul ministrului, mai ales că știam despre faptul că domnul Vînătoru se deplasase în două rânduri la București pentru a discuta cu noul ministru al Agriculturii despre continuarea proiectului numit generic Banca de Gene, ambele vizite ale cercetătorului buzoian fiind sortite eșecului. Ministrul Agriculturii, medicul veterinar Adrian Oros nu l-a primit pe Doctorul în Horticultură Costel Vînătoru!

Revenind la conferința de presă și la motivul principal al prezenței mele în sediul PNL, am pus câteva întrebări prin care am sperat că Romanescu Cristinel îi v-a lămuri, îi v-a liniști pe buzoienii uluiți de decizia ciudată luată la ceas de seară de către ministrul Oros, aceea de a da peste cap și bloca nu numai proiectul național în sine, ci și o sumedenie de acțiuni, transferuri de personal, de utilaje și echipamente care se aflau în drum spre Crâng unde este locată Banca de Gene. Desigur, domnii Oros și Romanescu nu știau nimic, dar nu din vina celui numit să realizeze Banca.

L-am întrebat pe Romanescu dacă în calitate de lider PNL Buzău, a fost consultat de ministrul Agriculturii sau de vreun secretar de stat în legătură cu înlocuirea domnului Vînătoru de la cârma Băncii de Gene sau despre viitorul Băncii de Gene. Romanescu a precizat că a aflat ca toată lumea, tot din presă, în mijlocul nopții, târziu în noapte, când i-a sunat telefonul și a fost informat. Romanescu, în necunoștință de cauză spune dânsul, a mai precizat că proiectul Băncii de Gene nu este legat neapărat de o persoană anume, iar domnul Vînătoru a rămas în construcția Băncii, iar pentru mai multe detalii ar trebui să ne adresăm domnului ministru.

L-am mai întrebat pe liderul PNL Buzău dacă a avut discuții cu domnul Vînătoru legate de Banca de Gene după investirea Guvernului Orban. A răspuns evaziv, spunând că s-au întâlnit de trei-patru ori, ba la București la o expoziție (Indagra n.r.), că se afla în compania fostului ministru Daea, ba la Buzău când l-a felicitat pentru inițiativă și că poate apela oricând pentru sprijin. Nu știu la ce sprijin s-a referit penelistul, deoarece, așa cum am spus mai sus, Vînătoru nu a fost primit de către ministru la discuții despre Bancă. Spre sfârșitul conferinței am aflat că motivul pentru care Vînătoru a solicitat o întâlnire cu Romanescu a fost problema alocării deficitare a posturilor din cadrul Băncii, acestea fiind doar 16 din 30. A afirmat că știa despre deplasările la minister, însă a precizat că nu cunoaște programul ministrului și motivele pentru care a refuzat întrevederile. Halal sprijin!

Încercând să închidă subiectul Banca de Gene, domnul Romanescu a precizat că nu cunoaște speța, nu cunoaște problema și că nu a reușit să ia legătura cu colegul său de parlament. Am insistat pe subiect și i-am solicitat liderului PNL Buzău implicarea în calitate de buzoian și lider PNL Buzău în dezvoltarea Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău. Răspunsul a fost unul la fel de evaziv și lipsit de un real interes pentru continuarea proiectului național la Buzău.

Cam atât a fost în acea zi de vineri, 13. Romanescu a lăsat impresia că nu are relații foarte bune la nivel de miniștri, în special la Agricultură, că nu este informat sau nu i se solicită punctul de vedere cu ce se întâmplă pe raza județului Buzău. Ce ciudat! La câteva zile am aflat că domnul Romanescu știa despre înlăturarea domnului Vînătoru încă din după-amiaza zilei de vineri, fiind informat pe grupul de WhatsApp al deputaților PNL!

Pe 15 decembrie 2019, ministrul Oros emite un comunicat de presă din care, printre altele, înțelegem că unul din motivele ordinului de încetare a detașării domnului Vînătoru la Banca de Gene ar fi nelivrarea la timp a strategiei de dezvoltare a Băncii de Gene Buzău, așa cum a fost prevăzut în art. 5 din HG 690/2019. Cel puțin ciudat aș spune, deoarece în articolul invocat de ministru nu se precizează termenul pentru stabilirea strategiei! Dacă ne reamintim și faptul că ministrul Oros a refuzat întâlnirile cu directorul Vînătoru, ajungem la concluzia că liberalul, la consilierea lui Romanescu, a decis să pună cruce pe Bancă!

Mai mult, aseară, 18 decembrie 2019, de Sfântul Sebastian, în sala Athena care aparține familiei Romanescu, a avut loc o întâlnire-petrecere a liberalilor buzoieni. Invitat de onoare, domnul Adrian Oros, ministrul Agriculturii: “Am venit cu plăcere la invitația prietenului meu Cristi Romanescu, cu care suntem demult prieteni în bătălia aceasta liberală. Vă urez să guvernăm patru ani țara asta în care să demonstrăm că și noi, liberalii putem să facem lucruri adevărate!”

Cine minte, cine spune adevărul și cine susține sau pune piedici finalizării proiectului Bănca de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău?

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!