ADMINISTRAȚIEPOLITICĂRECENTE

„Transparența” Perfectului Iordache

„Aveți un prefect care a oferit cel mai mult-mare transparență”, a afirmat neîntrebat pe subiect Moraru Mihai, președintele USRPLUS la conferința de presă organizată de PNL Buzău din 16 iulie 2021, unde l-au adus și pe Perfectul Județului Buzău.

Mărturia lui Moraru este cât se poate de bizară, dacă nu falsă întrucât în ultimii ani, Prefectura Buzău nu prea a fost chemată în judecată într-un proces pe Legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Ultimii doi prefecți au răspuns prompt și fără să invoce tot felul de prostii precum se întâmplă în prezent.

Dar a sosit Păpușel la comandă, astfel că lucrurile s-au schimbat. Deși la instalarea sa în prima priză a Casei Albe i s-a cerut în mod expres să fie transparent (parcă a știut colega jurnalistă ce urma să se întâmple), Iordache a luat instituția pe cont propriu. Bine, dumnealui e doar instrumentul, alții fiind beneficiarii acțiunilor sale ce uneori frizează bunul simț.

În 19 octombrie 2021 este programat primul termen în procesul pe care l-am intentat Instituției Prefectului – Județul Buzău care, din păcate, nu va fi ultimul. Subiectul cererii de chemare în judecată este necomunicarea informațiilor solicitate în legătură cu dezmățul protejat de IPJ Buzău și Prefectură în periodă de restricții sanitare, dezmăț organizat pe tarlaua de la Gura Câlnăului a celebrului Dr. Alexa (revin în curând la dânsul) de către SC Iomar Comercial SRL, o societate comercială controlată de domnul Cazma. Președintele completului va fi, pur întâmplător, soția șefului IPJ, doamna Crenguța Pantazi.

În 23 iulie am solicitat Prefectului informații în legătură cu două subiecte:

1. Sursa de finanțare a pliantelor “Ghid de colectare selectivă”, scopul editării și modalitatea de distribuire a pliantelor, contractul și anexele încheiate pentru tipărirea pliantelor;

2. Cum se numește persoana care ocupă sau exercită funcția de purtător de cuvânt al Instituției Prefectului – Județul Buzău și CV-ul persoanei respective.

raspuns-cv-de-semnat-semnat

Dacă răspunsul la primul punct va face subiectul unui articol separat, dar și al unui nou proces la Tribunalul Buzău, pe cel de-al doilea îl dezbatem în rândurile ce urmează.

„Doamna Marinescu Valerica ocupă, începând cu data de 19.07.2021, funcția de secretar Cancelarie Prefect în cadrul Instituției Prefectului – Județul Buzău, cu atribuții de purtător de cuvânt.

Menționăm faptul că CV-urile angajaților instituției și etapele anterioare ale carierei nu constituie informații publice în sensul arătat de art. 7 din Legea nr. 190/2018 privind măsuri de aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor) – nefiind incidentă niciuna dintre situațiile limitativ precizate în textul de lege referitor la persoanele menționate.

Documentele solicitate conțin date personale cărora le sunt incidente prevederile din art.3, lit. c din Legea nr.109/2007 privind reutilizarea informațiilor din instituțiile publice, modificată prin Legea nr. 299/2015 și actualizată.

Cu toate acestea, pentru asigurarea transparenței instituției vă atașăm CV-ul solicitat.”

Atitudinea și răspunsul lui Iordache sunt ciudate. După ce că răspunsul mi-a fost trimis în fix ultima zi în care putea să fie trimis (zece zile pentru completarea unui CV?), acesta încearcă să-mi inducă ideea că a dat de la el o informație care, de fapt,  trebuia să se regăsească din oficiu pe site-ul Prefecturii.

Până mai ieri, la rubrica Relații cu presa / mass media figura încă doamna Marilena Gheorghe, plecată din prefectură din data de 19 iulie. Mea culpa, din nou, doamnă!

Marilena Gheorghe

Azi, aceeași poziție e goală, deși în realitate este ocupată de un om aflat în plata lui Ciolacu și, poate al Serviciilor.

Marinescu Valerica

Totuși, Iordache și/sau Marinescu ascund în CV-ul transmis un lucru: funcția/poziția pe care Valerica a deținut-o până de curând la ziarul și societatea comercială a Cartelului Marcos Provit – Ciolacu. Detalii despre Cartel găsiți aici:

Toată suflarea buzoiană a auzit, o cunoaște pe Vali Marinescu ca fiind jurnalist la Opinia care face de 31 de ani presă liberă, deși de când a trecut prin patul lui Toma, apoi al lui Ciolacu, această Opinia numai presă nu a mai făcut. Ce să mai vorbim despre liberă?

Ce nu știu buzoienii este că, de fapt, Marinescu prestează din poziția de consilier juridic. Poate că și mai scrie câte ceva, însă în declarațiile soțului, Șef al Informațiilor la Comandamentul de Divizie Multinațională Sud-Est, apare ca fiind jurist. Poate la ziarul lui Ciolacu, poate că în altă parte.

CV-Marinescu-Vali-1

DA-2020

Deci, domnule Iordache, cum ai reușit tu să combini într-o unitate a Guvernului României un ofițer MAI împreună cu un jurist, soție de ofițer de Informații MApN? Sau deciziile de acest gen le primești în plic sigilat cu ceară?

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!