ADMINISTRAȚIEINVESTIGAȚIIPOLITICĂRECENTESĂNĂTATESOCIAL

Spitalul Municipal Buzău, o afacere de familie din banii buzoienilor?

 

Având în vedere experiența negativă anterioară a Primăriei Buzău patronată de Constantin Toma, de a primi terenuri de la Stat sau alte entități pentru realizarea promisiunilor sale electorale, se impune o analiză amănunțită asupra inițiativei Spitalul Municipal, de altfel o inițiativă pesedită de la deputatul Emanuel Ungureanu.

„Astăzi, consilierii locali au aprobat bugetul pe 2022 al orașului Buzău. Aici sunt prinși primii bani pentru viitorul Spital Municipal Buzău. E vorba de realizarea studiului de fezabilitate pentru spital și de întocmirea Planului Urbanistic Zonal pentru terenul situat la ieșire din Buzău spre Vernești, unde se va construi spitalul. Pot spune că de azi s-a început oficial proiectul Spitalului Municipal la Buzău”, declara Toma în data de 10 februarie 2022

După eșecul lamentabil al proiectului construirii acestui spital la ieșirea din municipiu către Vernești, primarul Toma a scos din jobenul său magic o altă „oaie”: „Da, avem un om de afaceri care va dona orașului Buzău un teren generos pentru a construi aici spitalul municipal și un așezământ pentru bătrâni”

Pr.hot.197 - Acord UAT-Fundația Agrinvest

Dorind să fie misterios, primarul nu a precizat cine este omul de afaceri mărinimos și filantrop. Pe surse se discuta că este vorba de Hamzeh Ali, proprietarul holdingului Agrinvest.

Ulterior s-a aflat că nu este vorba tocmai despre Hamzeh Ali, ci despre o fundație umanitară înființată la sfârșitul anului 2021, reprezentată de domnișoara Hamzeh Anahita, fiica lui Ali.

SC Agrinvest Farm SRL are ca asociați pe Hamzeh Ali și pe Agrinvest SRL, iar administratorul firmei se numește Toma Alexandru.

Posibil ca Toma Alexandru să nu fie nepotul lui Toma Constantin, nu fiți răutăcioși!

Evident, clasicul Toma nu a mișcat nimic pentru a împinge mai departe proiectul cu spitalul municipal. Însă, la sfârșitul anului 2022 pe site-ul Primăriei Buzău a apărut informarea despre emiterea certificatului de urbanism pentru spital.

ELABORARE ȘI APROBARE ÎN CONSILIUL LOCAL A UNUI PLAN URBANISTIC ZONAL “DEZVOLTARE URBANĂ A ZONEI DE SUD EST A MUNICIPIULUI BUZĂU PRIN REALIZAREA UNUI POL DE SĂNĂTATE ȘI CONFIGURAREA TRAMEI STRADALE -COMPLEX DE SĂNĂTATE- SPITAL MUNICIPAL”, ÎN BAZA UNUI AVIZ DE OPORTUNITATE.

Adresa: Județul Buzău, municipiul Buzău, strada tarlaua 43, parcelele 741 și 742

Valabilitate: 12 luni  CF: 73313 și 73314

„Este o oportunitate de finanţare prin PNRR. Va fi foarte dificil pentru că dimensiunea Buzăului este mică. În acest demers au intrat şi Galaţiul şi Constanţa, care, ca dimensiune, sunt de 2,5 ori mai mari decât Buzăul. Este o competiţie şi vom intra în ea. Vor intra cam 6-7 spitale de la zero. Deci competiţia este extrem de dură şi vom încerca să ne batem şi noi şi ne vom bate astfel încât să accedem la o asemenea finanţare, pentru că la 150 de paturi, cam 500.000 de euro este calculat patul, toată investiţia cu toate dotările, investiţia s-ar ridica la 75 de milioane de euro. Bugetul Buzăului nu va permite niciodată aşa ceva. Important este să începem şi pe parcurs să găsim alte surse care să ne ajute în acest demers, pentru că un spital municipal este ultra necesar pentru oraşul nostru”bursa.ro

Din acest punct începem să ne punem întrebări serioase și să luăm în seamă discuțiile apărute în spațiul cybernetic (Bună ziua, domnule Roșioru! Ça va?).

Oare domnul primar Toma are vreo nouă combinație personală?

Oare domnul primar Toma are vreun interes în Agricultură?

Oare domnul primar Toma are vreo datorie mai veche la domnul Hamzeh Ali?

De ce toate întrebările acestea și multe altele? Pentru că Toma ne-a obișnuit deja cu afacerile familiei sale în dauna buzoienilor (vezi referendumul din 2021 eșuat lamentabil).

Vezi aici proprietățile lui Toma de la Țintești!

Dacă inițial Toma a transmis buzoienilor că este vorba despre o donație a Fundației Umanitare Agrinvest către UAT Buzău, fără vreun interes din partea donatorului, ce consta într-o suprafață de teren de 2,4 ha teren arabil, care la rându-i a făcut obiectul unei sponsorizări din partea firmei mamă SC Agrinvest SRL, iată că în prezent se discută, oficial, despre un cu totul alt aranjament.

Se discută despre un acord de parteneriat între UAT Buzău și familia Hamzeh, ceea ce ne duce cu gândul că la mijloc ar putea fi o afacere a familiei cu ajutorul și pe banii buzoienilor!

3_HCL-193-parteneriat-UAT-Agrinvest (1)

Pentru simplificare, am extras câteva puncte din Acordul încheiat între PROMOTORUL DE PROIECT – Toma Constantin, UAT Municipiul Buzău și PARTENERUL – Fundația Umanitară Agrinvest.

Paranteză. Primarul Toma se laudă și în prezent cu procentul de 78% din totalul celor valabil exprimate la alegerile din septembrie 2020 care l-au făcut primar pentru al doilea mandat.

Acest procent de 78% reprezintă 29.728 din 38.878 de votanți prezenți la urna de vot în 27 septembrie 2020. La acea dată, pe listele electorale ale municipiului Buzău figurau 108.941 cetățeni cu drept de vot. Sursa: roaep.ro

Art. 5 – Obligațiile Promotorului de Proiect

5.1 lit. e – va promova acțiunile/contribuțiile Fundației Umanitară Agrinvest pentru realizarea acestui proiect;

5.1 lit. f – Consiliul de Administrație al Complexului medical va fi format din cinci membri, dintre care doi vor fi nominalizați de Promotorul de proiect, doi de către Partener, iar unul va fi nominalizat din cadrul unei instituții abilitate (Ministerul Sănătății, OMS, Casa de Asigurări de Sănătate etc.);

5.1 lit. g – dă dreptul Partenerului să stabilescă denumirea pe care o va purta Complexul de Sănătate – Spital Municipal;

5.1 lit. o – în susținerea și derularea prezentului proiect să nu folosească sume de bani din bugetul local, cu excepția situației în care Partenerul nu va mai putea susține financiar proiectul și nici sumele care au fost accesate până la acel moment nu ar fi suficiente pentru susținerea și derularea proiectului;

Articolul 6 – Obligațiile Partenerului

Aici intervine o posibilă cheie a unui acord ce ar putea deveni periculos pentru buzoieni.

6.1 lit b. – în etapa a doua, în funcție de necesitățile rele ale proiectului, se oblige să asigure transmiterea proprietății uei suprafețe suplimentare de până la 46.960 mp înscris în Cartea funciară nr. 73314 a Municipului Buzău, prin donație către UAT Municipiul Buzău, după aprobarea în Consiliul Local a HCL PUZ prima etapă donate;

Dat fiind faptul că Toma a cerut deja eliberarea certificatului de urbanism și pentru terenul care încă nu face parte oficial din Acord, se confirmă ipoteza următoare care circulă pe buzele tuturor buzoienilor ancorați în realitatea buzoiană: Toma trage utilități (electricitate, apă, gaze etc.) pe banii buzoienilor pe un câmp ce aparține familiei Hamzeh, iar într-un final renunță la proiect așa cum a mai renunțat la multe altele, din diferite motive!

Astfel, pe Toma își va fi achitat presupusele debite față de Hamzeh Ali!

6.1 lit. d – în ipoteza în care în termen de maximum 7 ani calculați de la data semnării prezentului acord proiectul nu se va realiza se va putea ajunge la rezoluțiunea de plin drept a prezentului acord, potrivit opțiunii oricăreia dintre părți, considerându-se că acesta nu a avut niciodată loc, părțile vor fi repuse în situația anterioară prin restituirea de către Promotorul de proiect a suprafețelor de teren descrise la Art. 6.2 lit. a și b, fără nicio altă formalitate oti procedură judiciară.

Este mai mult decât evident că Toma se leagă cu lanțuri și cătușe de un tun electoral (dacă este lăsat) pe care-l pregătește în detrimentul buzoienilor!

Și, dat fiind faptul că niciodată nu s-a precizat sursa de finanțare a acestui proiect de construire spital municipal, dat fiind faptul că Toma a perdut orice șansă de a primi bani prin PNRR și dat fiind faptul că Fundația a cerut în mod expres ca în proiect să nu fie folosite fonduri din bugetul local, se nasc alte câteva întrebări:

Banii vor veni de la o altă entitate a familiei Hamzeh?

Posibilul spital va fi controlat de familia Hamzeh?

UAT Buzău va avea doar un rol decorativ în posibilul viitor spital municipal?

 

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!