Pentru câți bani face Tereacă mersul piticului în jurul lui Toma?
Cunoscut pentru tupeul cu care cerea bani politicienilor minusculi în scopul de a-i promova pe la posturile TV unde a lucrat, Tereacă Auraș și-a luat în dinți cariera de scrib local, astfel că în 2015 a dat naștere unei societăți comerciale intitulată somptuos TEREACĂ MEDIA SRL-D. Forma juridică de tip SRL D, adică Debutant a fost introdusă în anul 2011 cu scopul de a încuraja mai mulți tineri să înființeze și să-și dezvolte o firmă.
Astfel, inițial, tinerii cu vârsta de până la 35 de ani care nu mai fuseseră asociați până în acel moment într-o firmă, aveau posibilitatea înființării unei societăți cu răspundere limitată care le oferea anumite beneficii, printre care scutirea de la plata taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult 4 salariaţi angajaţi pe perioadă nedeterminată și posibilitatea acordării unei Alocații Financiare Nerambursabile de pană la 10.000 Euro.
Dar… Tereacă al nostru e născut în 1978, februarie, 13, iar asta înseamnă că în data de 05 august 2015 când a înființat firma avea frumoasa vârstă de 37 de ani și 6 luni. Cum a reușit să eludeze autoritățile de la ORC Buzău nu știu, dar e cert că până în ianuarie 2019 a mers pe burtă.
În 24 februarie 2017 a înregistrat site-ul buzoienii.ro. Atunci Toma i-a spus cam așa: Auraș, I think this is the beginning of beautiful friendship. Trei luni mai târziu a primit și primul contract de la primăria Buzău -1000 lei/lună pentru a propăvădui în mediul online visele și visurile primarului municipiului Buzău.
2017Tereacă nu s-a rezumat la condițiile contractuale, ci a plusat cu tot felul de articole și opinii personale care îl descriau pe Toma ca un zeu coborât dintre stele (sau de la Țintești), cu scopul precis de a induce în eroare cetățenii.
Tereacă apărea și apare ori de câte ori Toma sau realizările sale erau/sunt beștelite pe paginile de socializare controlate de scrib. Este de-a dreptul incredibil cum un individ ce se consideră jurnalist poate face sluj unui personaj atât de controversat, fie el primar și președinte PSD Buzău.
Anul 2018 i-a adus lui Tereacă un alt contract cu Primaria Buzău. Prețul a rămas același de 1000 lei/lună, dar la care s-au mai adăugat niște sume frumușele din alte combinații precum Târgul Drăgaica, Sărbători de Iarnă, festivalul cucului etc.
2018În general, Tereacă scrie articole, dacă se poate spune că scrie, despre tot felul de spânzurători la capul podului, accidente, certuri între bande rivale, bătăi pe domeniul public sau dispariții „misterioase” de la domiciliu.
Completează cu elogii la adresa idolului său sau a funcționarilor publici care îl aplaudă pe Toma pentru ideile minunate pe care le transpune în avioane, locomotive, parașute sau vapoare, cine știe?
2019 i-a adus lui Tereacă o creștere de „salariu” – 1200 lei/lună, oficial pentru publicarea de materiale informative ale primăriei Buzău. Neoficial, Tereacă a continuat cu slăvirea primarului Toma și proiectarea imaginii sale către capetele obediente ale majorității buzoienilor.
2019Doar că în perioada 02.03.2020 – 30.04.2020, respectiv 02.04.2020-30.04.2020, Curtea de Conturi a României – Camera de Conturi Buzău a desfășurat un audit financiar asupra conturilor anuale de execuţie bugetară pe anul 2019 la Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Buzău.
Raport-Audit-2019În anul 2019 UATM Buzău a angajat şi a efectuat plăți din bugetul propriu reprezentând servicii de publicitate în sumă totală de 333.880 lei, prestații efectuate având ca obiect informarea cetățenilor şi promovarea instituției pe canalele radio, TV, presa scrisă si online, în contextul în care informațiile nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public general, astfel cum sunt acestea definite în Legea nr. 544/2001.
Prin referatul nr.51700/25.04.2019 întocmit de Petronela Jipa, director executiv al Direcției de Administrație Publică Locală, în care se invocă necesitatea respectării prevederilor Legii nr.52/2003 privind transparența decizională și ale Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, precum și pentru publicarea diverselor anunțuri privind concesiuni, licitații, evenimente sau orice alte materiale informative cu privire la activitatea instituției, s-a considerat că se impune încheierea unor contracte cu operatorii mass-media din municipiul Buzău.
În urma auditării acestor contracte, s-a constatat că prin angajarea şi plata serviciilor contractate, nu au fost comunicate informații de interes public așa cum se specifica în referatul care a stat la baza încheierii contractelor, prin afișare şi publicare, entitatea procedând eronat la decontarea unor cheltuieli reprezentând articole de presă, asigurarea spațiului de emisie şi difuzarea de spoturi publicitare şi reportaje pe canale radio și TV, pe blog-uri și pe website-uri. În acest context, echipa de audit a constatat că obiectul contractelor, pe baza cărora s-au făcut plăţile, nu fac parte din cadrul informațiilor de interes public si transparență decizională, pentru care există obligativitatea comunicării din oficiu, ca informații de interes public, fiind încălcate prevederile Legii 544/2001 si ale Legii nr.52/2003.
Tereacă se regăsește în lista furnizorilor care nu au justificat cu documente banii încasați de la primăria Buzău. Nu a putut face dovada respectării contractului.
Prin angajarea și efectuarea de plăți pentru servicii de publicitate pentru promovarea instituției în presa scrisă și online, pe canale radio și TV, în contextul în care informațiile difuzate nu se încadrează în categoria informațiilor de interes public general, astfel cum sunt acestea definite în Legea nr.544/2001 și în condițiile în care informațiile publice de interes general sunt disponibile pe website-ul instituției; luând în considerare că în unele cazuri serviciile nici nu au fost prestate, iar în alte cazuri plățile au fost efectuate fără să existe documente de recepție care să ateste prestarea serviciilor; având în vedere că plățile nu au fost efectuate pentru cheltuieli strict legate de activitatea UATM Buzău şi cu respectarea dispozițiilor legale, a fost produs un prejudiciu bugetului local în sumă de 333.880 lei.
Concluzia echipei de control de la Camera de Conturi Buzău a fost că, Primăria Buzău a efectuat plăți nelegale pentru servicii de publicitate pentru promovarea instituției în presa scrisă și online, pe canale radio și TV, plăți care nu au fost efectuate pentru cheltuieli strict legate de activitatea UATM Buzău şi cu respectarea dispozițiilor legale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 333.880 lei.
Era să uit! Tereacă a fost liderul campaniei de dezinformare a buzoienilor încă de la începutul pandemiei. “Știrile“ pe care le-a lansat mincinos în spațiul public îl vor arde grav la buzunar. Asta dacă nu cumva în fața instanței de judecată va jura că nu el le-a scris!
La fel cum o va face după încheierea procesului ce i-a fost intentat de foștii săi angajatori, Brebeanu Aurel și Brebeanu Robert Ninel. Cei doi l-au dat în judecată în aprilie 2020 solicitând daune totale în valoare de 700.000 de euro.
Prin cererea înregistrată sub nr. 5011/200/2020 pe rolul Judecătoriei Buzău la data de 30.04.2020, reclamanții Brebeanu Aurel și Brebeanu Robert Ninel în contradictoriu cu pârâții Tereacă Auraș și S.C. TEREACA MEDIA S.R.L. au solicitat obligarea acestora în solidar la plata următoarelor sume: către Brebeanu Aurel suma de 100.000 euro cu titlu de daune morale și către Brebeanu Robert Ninel la suma de 250.000 euro cu titlu daune morale, precum și la suma de 350.000 euro, cu titlu de daune materiale.
Acțiunea în daune delictuale este susținută pe baza unui articol publicat de Tereacă, articol în care a făcut afirmații nereale, care au adus atingere onorarei, demnității și imaginii reclamanților. Afirmațiile lui Tereacă se refereau la o pretinsă activitate nelegală referitoare la o parcare auto situată în centrul orașului Buzău și care se susținea că este a acestora.
În realitate, administrarea parcării auto în discuție este făcută de firma Robinio Events S.R.L. în baza unui contract de comodat încheiat pe o perioadă de zece ani cu o altă firmă.
Prin întâmpinare, pârâtul Tereacă Auraș a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată întrucât NU ESTE AUTORUL ARTICOLULUI de presă la care fac referire cei doi petenți, deși conform datelor de la ANAF nu are angajați! Te pomenești că l-o fi scris Mariana Stăncuță, contul fals de pe care își distribuie mizeriile!
Pârâta S.C. TEREACA MEDIA S.R.L. a formulat la rându-i întâmpinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare în judecată, motivând că prin articolul publicat statul român, prin Direcția Generală Antifraundă Fiscală a putut opri activitatea profund ilegală și de durată a funcționării parcării. Pârâta a mai considerat că parcarea aparține familiei Brebeanu conform certificatului de carte funciară, iar formularea jurnalistică “parcarea lui Brebeanu” este una cu fundament real.
În afară de slugărnicia față de Toma, pe Tereacă atât îl duce capul, să înțeleagă că activitatea economică desfășurată pe un teren aflat în proprietatea unei persoane sau a mai multora, acea activitate economică aparține proprietarului imobilului.
Anul 2020 i-a adus o scădere dubioasă de venituri din partea primăriei lui Toma, dar a recuperat prin contractul încheiat în anul de grazie 2021.
2021Prin contractul nr. 57593/12.05.2021 lui Tereacă i se virează lunar în conturi nu mai puțin de 2500 de lei din bani publici. Obiectul contractului îl constituie prestarea de servicii informative cu privire la activitatea Primăriei Buzău, promovarea anunțurilor publice ale beneficiarului cu privire la programele de dezvoltare a comunității, felicitări de sărbători șianunțurile publice de convocare a Consiliului Local al Municipiului Buzău,ședințe la care oricum, cetățenii nu pot participa din motive de Covid.
Cifra de afaceri a lui Tereacă a sporit exponențial cu nevoia lui Toma de a sufoca buzoianul de rând cu imaginea sa. Astfel, dacă în 2016, primul an de activitate, firma a avut o cifră de afaceri egală cu 0 (zero)lei, în 2017 a atins 46.170 lei, în 2018 a sărit la 84.050 lei, în 2019 a mai crescut puțin – 89.425 lei, pentru ca în 2020 să spargă norii încasând nu mai puțin de 128.050 lei!
Cam ăsta-i în mare Tereacă, scribul personal al primarului Toma, făuritorul de viitor al Municipiului Buzău. În articolul următor povestim câți bani aspiră de la primăriile PSD din județul Buzău.