ADMINISTRAȚIEINVESTIGAȚIIMEDIURECENTE

Marin Ionel – primarul PSD cu afaceri liberale

Chiar dacă funcția nu îi permite să fie administrator de societate comercială, Marin Ionel, edilul Comunei Balta Albă este unul dintre primarii-fermieri din Județul Buzău, având în proprietate și arendă peste 600 ha de teren agricol, dar și o cireadă de 60 de vaci de lapte. După 15 ani petrecuți în exil pe teritoriu italian, Marin a revenit la origini și s-a apucat de agricultură. În comună, locuitorii își tot pun întrebări despre cum a reușit să ajungă Marin în Italia la începutul anilor  ’90. După cum bine cunoașteți, pentru a trece granițele României era nevoie de viză. Nu după mult timp a devenit și politician, așa cum îi șade bine unui priceput aviator în brazdă.

Primarul Marin Ionel alături alți devalizatori de bugete locale

“Succesurile” în politică și agricultură le-a cunoscut cu adevărat după ce a intrat în siajul PSD și al șefului său, Marcel Ciolacu. Lăudat și premiat de presa ”roșie” buzoiană, în 2016 Marin a reușit să câștige primăria Balta Albă, iar odată cu asta să pună stăpânire pe tot ce reprezintă administrația locală. Deși în campania electorală promisiunile sale au fost unele dintre cele mai fantasmagorice, ”italianul”, așa cum îi spun partenerii săi de afaceri locali, a uitat de săteni și de promisiunile făcute, și toată energia și resursele financiare ale primăriei s-au îndreptat către familia sa și grupul de prieteni prin intermediul căruia acesta controlează tot ce mișcă în cele patru sate ale comunei, Balta Albă, Amara, Băile și Stăvărăști.

A durat ani, iar dorul de casă devenea tot mai profund. M-am întors şi parcă nimic nu se schimbase în bine… nu vedeam un progres. Oameni tot mai puţini la noi în sat şi-n celelalte care formează comună, pentru că tinerii plecaseră afară, iar lucrurile nu mergeau bine. Avem un grad bun de comparaţie, cu ce văzusem în afară şi-am zis că trebuie să fac ceva. Prietenii, cei care au mai rămas aici şi alături de care îmi petreceam timpul pe uliţe în copilărie au jucat un rol decisiv în decizia de a candida

Încă are curajul să spună că s-a întors de la Roma la Balta Albă cu un set de valori și bune practici europene dobândite în Italia, pe care e gata să le pună în practică pentru bunăstarea sătenilor săi, să dezvolte agricultura locală și să se implice în protecția mediului, așa cum o fac europenii adevărați. Doar că odată ajuns la ”butoane, Marin de la Balta Albă a pus hățurile pe oameni și pe bugetul local, uitând total de promisiunile făcute înainte de alegeri.

Începând cu primăvara lui 2016, toate afacerile pe care le desfășura până atunci au fost trecute pe numele soției și ale apropiaților. Mai mult, a înființat câteva firme prin interpuși, exemplul cel mai bun exemplu fiind cel mai mare magazin din satul Amara. Proprietara din acte este chiar vânzătoarea, o biată femeie din sat care, fiind nevoită să muncească a acceptat acest compromis cu care a fost ademenită de primar și soția acestuia, cea care deține o procură prin care administrează firma. La fel s-a întâmplat și cu ferma de vaci de lapte unde ”patron” apare soțul vânzătoarei de la magazin – clasic european, clasic italian.

 ”Tunul” cel mare

Când a sosit la primărie în postura de prim gospodar al comunei, Marin Ionel a găsit o instituție foarte bine pusă la punct. Primăria Balta Albă era printre puținele administrații locale din județul Buzău care deținea un serviciu de colectare a deșeurilor menajere, utilaje specifice lucrărilor în construcții de drumuri, dar și utilaje ce deservesc lucrări în agricultură.

Servprim Balta Albă este societatea comercială al cărui asociat unic este Consiliul Local. Teoretic, prin această firmă, toți locuitorii comunei trebuiau să beneficieze contra cost de serviciile utilajelor din dotarea administrației locale. În realitate, ”italianul” a procedat ca la periferia Romei, adică uneori a executat lucrări pe bani care nu au fost introduși în contabilitatea firmei, nu puțini fiind cetățenii care au reclamat faptul că nu au primit chitanțe sau vreun document să reiasă că au plătit diverse sume de bani. Pentru aceste fapte, la Poliția Rm. Sărat este deschis un dosar de cercetare penală de la care sătenii așteaptă rezultate cât mai curând. Primii doi administratori ai societății comerciale au renunțat să mai figureze doar în hârtii ca șefi ai firmei, astfel că au plecat după ce au fost constrânși de primar să săvârșească acte de natură penală sau la limită.

Tot Servprim este firma prin care primarul Marin Ionel sifonează prin încredințare directă sume importante de bani din bugetul local. Bazat pe o relație apropiată cu ”țuțării” PSD de la Buzău, Marin și-a permis ca în urma tăierilor de plopi de pe marginea DJ203A, materialul lemnos să fie împărțit între apropiații săi, băieții ăia care azi candidează din partea PNL, dar care fac campanie pentru PSD. În fine, sunt multe de scris despre un primar PSD care nu a urmărit niciodată interesul sătenilor, ci doar pe al său. Însă!

La preluarea mandatului de primar din iunie 2016, Marin Ionel zis ”italianul” a moștenit o investiție de 1.000.000 de euro, bani nerambursabili de la Banca Mondială!

Prin proiectul “Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN) implementat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) şi finanțat dintr-un împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) în valoare de 50 mil EUR şi, respectiv dintr-o asistență financiară nerambursabilă de la Fondul Global de Mediu în valoare de 5,5 mil. USD, pe raza comunei Balta Albă au fost construite trei platforme pentru colectarea și managementul gunoiului de grajd. Obiectivul general al proiectului a fost de a sprijini Guvernul României în îndeplinirea cerinţelor Directivei Nitraţi a Uniunii Europene (UE) prin  următoarele măsuri: reducerea deversărilor de nutrienţi în corpurile de apă, promovarea modificărilor comportamentale la nivel de localitate şi întărirea capacităţii instituţionale şi de reglementare.

Pe lângă construirea și dotarea celor trei platforme și pentru exploatarea la nivel european, în cadrul proiectului de 1.000.000 de euro primăria Balta Albă a mai primit două tractoare, un încărcător frontal, patru remorci, o cisternă vidanjă și o mașină de împrăștiat gunoiul rezultat din procesul de compostare. Căci da, unul dintre scopurile principale ale colectării în regim organizat era acela de a produce și valorifica compostul atât de util în agricultură.

Degeaba insistă europenii să ne europenizeze dacă primarii PSD țin sătenii în mizerie și sărăcie!

Ce s-a întâmplat în ultimii patru ani cu cele trei platforme de colectare și cu utilajele menționate mai sus este de neimaginat! Fără a proteja, controla și gestiona pe model european investiția organizațiilor de Mediu, dotările au fost distruse prin ardere sau furate, iar depozitarea gunoiului de grajd a devenit facultativă. Mai mult, deși în zona platformelor au fost amenajate spații speciale pentru depozitarea deșeurilor reciclabile, platformele de 1.000.000 de euro au devenit în ultimii ani doar niște veritabile depozite de deșeuri provenite din gospodăriile localnicilor. La Băile s-a furat până și gardul care împrejmuia platforma. Tot la Băile, containerul modular destinat administratorului platformei a fost incendiat, iar la Amara a dispărut cu totul.

Dezastru ecologic la platforma Băile

Spuneam că în 2012 au fost date în folosință cele trei platforme din satele Balta Albă, Băile și Amara, primăria a primit și câteva utilaje pentru exploatare: tractoare, remorci, încărcător frontal, vidanjă și mașina de împrăștiat compostul rezultat în urma procesului de fermentare biologică a gunoiului de grajd. În 2020 o parte dintre utilajele enumerate sunt pe butuci sau într-o stare avansată de distrugere, iar asta se întâmplă din cauza utilizării lor în alte scopuri decât cele destinate. Mai precis, același primar ”european” s-a folosit și se folosește în continuare în interes personal de acestea. Utilajele primăriei și cele ale firmei primarului stau, atunci când stau, parcate în imediata apropiere a locuinței sale, mai precis pe terenul de sport al comunei, între vila și ferma de vaci pe care o deține prin interpuși.

Sifonarea banului public

De când Marin Ionel este primar, Servprim Balta Albă a intrat în vizorul organizațiilor anticorupție din România. O firmă este considerată căpușă atunci când cifra de afaceri declarată la Ministerul Finanțelor este foarte apropiată de valoarea contractelor de achiziții publice.

Deși cele trei platforme s-au transformat în trei bombe ecologice datorită lui Marin, mare mi-a fost mirarea să descopăr că același primar ”Il Marino-italino”  a atribuit în ultimul an prin încredințare directă peste de 1 miliard de lei pentru igienizarea platformelor de gunoi de grajd. Altfel spus, dosarul aflat în cercetare penală la Poliția Rm. Sărat are toată justificarea pentru că altfel nu-mi explic cum poate 1 miliard de lei să dispară din primărie, dar să nu ajungă la destinația reală, adică la platformele de gunoi de grajd!

De interes polițienesc ar fi și direcționarea către aceeași firmă a consiliului local a sumei de 126.000 de lei pentru servicii de salubrizare, colectare selectivă și transport la stația de transfer, asta în contextul în care, normal ar fi ca firma să se autofinanțeze din prețul foarte mare (5 lei/persoană) pe care locuitorii îl plătesc pentru ridicarea gunoiului menajer.

1.000.000 de euro

One thought on “Marin Ionel – primarul PSD cu afaceri liberale

  • Vreau sa sai dau multa muie lu masa lu tasu si la toata familia li scarba care a scris acest articol , vedeti in pizzzzda matii de viata ta .

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!