Largu – comunitatea care caută primar
Dintre toți primarii-fermieri din județul Buzău, Neculai Stănel este cel care mi-a atras atenția în cel mai deosebit mod posibil. Vizitând în urmă cu câteva săptămâni comuna Largu am rămas uimit să observ că această unitate administrativ teritorială a rămas blocată în timp. Realizările lui Neculai în 16 ani de mandat de primar sunt grădinița construită din containere modulare, 55 de lămpi tip led pentru iluminatul public, 10 km de asfalt, zero fonduri europene atrase pentru comunitate.
“După Revoluție îngrășămintele chimice nu s-au mai administrat conform normativelor. S-a exagerat, s-a încercat să se scoată producții mari, neținând cont că excesul de îngrășăminte pe care planta nu le consumă se duc în pânza freatică și ajunge în bucătăriile oamenilor.” Pe această temă am stat de vorbă cu primarul Neculai, întrebându-l ce măsuri a luat în cei 16 ani de mandat pentru protecția solului, aerului si apelor din comuna sa. Evident nu a știut să-mi răspundă, iar imaginea de mai jos e mai mult decât concludentă. Deversarea de deșeuri în râul Călmățui și cele două coturi de apă rămase după devierea cursului principal este pur și simplu o amenințare la sănătatea sătenilor și a păsărilor locuitorilor din vecinătate.

Comuna Largu este una dintre fericitele comune din județul nostru care beneficiază de ape curgătoare, mai precis Râul Călmățui, dar care a investit 0 (ZERO) lei în protecția apelor, terenurilor agricole și neagricole. Pășunile comunale sunt aproape distruse, deși doar între anii 2007 și 2013 s-au încasat subvenții de peste 50 de miliarde de lei. Din 2013 primarul se află într-un litigiu pentru sumele din subvenția de la APIA pentru care primăria Largu pierde anual 1,4 miliarde de lei, bani care ar fi putut fi investiți în dezvoltarea comunei.
În 2012, primarul Neculai își propunea reactualizarea Planului Urbanistic General al comunei Largu, fapt datorat, spunea primarul, de solicitările unor investitori care voiau să creeze spații pentru depozitarea cerealelor, crescătorii de animale și pentru stupine, localnicii fiind foarte interesați de fondurile europene destinate exploatațiilor apicole. Tot în 2012, primarul promitea să extindă suprafața de intravilan a comunei pentru construcții de locuințe și pentru atragerea agenților economici care activează în alte domenii decât agricultura, în acest sens sugerând că va rezolva problemele legate de lipsa locurilor de muncă.

Nu s-au atras investitori, deși comuna beneficiază de o suprafață generoasă de terenuri agricole. Au fost suficienți membrii familiei primarului. Soția, fiul, fiica și ginerele sunt cu toții fermieri, astfel că o eventuală concurență le-ar fi stricat socotelile. Împreună cu cei enumerați mai sus primarul gestionează peste 1000 de hectare de teren agricol, aproximativ 100 de capete de bovine, păsări și stupine, profitul net realizat din aceste activități ajungând anul trecut la suma de 2.321.312 lei, adică peste 20 de miliarde de lei vechi.
Proiectele pe fonduri europene pentru agricultură care au fost atrase în comună sunt strâns legate de afacerile fiului și ginerelui primarului, laptele și mierea din comună fiind gestionate de firmele în care cei doi sunt asociați, respectiv CM Global Lactis SRL și Api Royal Exim SRL. Raportat la dimensiunea celor două afaceri și la fondurile europene investite, rămâne o enigmă cum în 2019 cele două firme au raportat profituri de 113 lei, respectiv 2299 lei.
NECULAI-GH.-STANEL-2008Afacerea de bază a familiei rămân cele care lucrează terenul agricol. Global Tenagro Cooperativă Agricolă este asocierea dintre fiul Neculai Cristian, soția Elena, ginerele Dobrescu Mircea și fiica Dobrescu Ana-Maria care, pur întâmplător, este și șef-serviciu la Consiliul Județean Buzău, adică purtătorul de cuvânt al președintelui Neagu Emanoil Petre. Exact, fiica primarului comunei Largu este una dintre sinecurile acordate de Neagu primarilor din județul Buzău.
Cealaltă afacere, Semid Com SRL este cea mai veche a familiei. Asociatul unic este chiar primarul Neculai Stănel, soția preluând doar în acte administrarea firmei după ce soțul a fost ales primar în 2004.
În 2004 când a venit la primărie, edilul deținea ca avere 25 ha de teren agricol, o Dacia 1310 fabricată în 1987 și un apartament în municipiul Buzău. În 2020, suprafața de teren a ajuns la 180 ha, mașina s-a schimbat într-o Skoda, iar apartamentul a rămas același, fapt ce ce îi poate induce în eroare pe cei care nu cunosc adevărata avere pe care Neculai Stănel a înstrăinat-o către alte persane, inclusiv familiari.

Comparând situația economico-financiară a comunei Largu cu cea a primarului Neculai găsim diferențe foarte mari, aproape neexplicabile, iar justificările apr abia după ce situația este studiată în detaliu. Astfel, am constatat că utilajele agricole și pentru construcții achiziționate din banii de subvenții ale comunei sunt folosite de primar și apropiații săi în scopuri personale. Mai mult, când utilajele nu sunt la lucru pe trenurile primarului, acestea staționează la ferma pe care o deține la ieșirea spre Brăila. Din parcul agro privat al primarului sunt alimentate cu combustibil și utilajele primăriei. Nu cunosc dacă și când a fost executat ultimul audit financiar la primăria Largu, dar cu siguranță ar fi timpul, deoarece există suficiente dovezi că orele de funcționare și consumul de combustibil nu pot fi justificate. Tractoarele ce sunt din zori și până în noapte la lucru pe moșia familiei primarului, vidanja care este folosită la erbicidat pe aceleași suprafețe sau vola care este împrumutată la Cilibia la un alt fermier privat sunt doar câteva exemple de deturnare a bunurilor publice în scopuri personale sau pentru alții.
Sinecuri
După cum spuneam mai sus, fiica primarului Neculai Stănel este unul din numeroasele exemple în care o fiică sau un fiu de primar sunt angajați la Consiliul Județean Buzău, de aici și zvonul cum că Neagu Emanoil ar controla o mare parte dintre primarii PSD. Nu este de ignorat nici faptul că Feraru Constantin este consilierul personal al primarului comunei Largu. Cine este Feraru? Este un condamnat la 3 ani cu suspendare plus alți trei de încercare. Feraru Constantin este fostul jurist al Prefecturii Județului Buzău, implicat în dosarul retrocedării ilegale de păduri de la Gura Teghii alături de foștii prefecți Beganu și Buleandră.
Dobrescu-Ana-Maria_Declarație-de-avereNeculai Stănel nu a avut contracandidat la alegerile locale din 2016!