Careul Penal – Nehoiu
Puțini sunt oamenii care cunosc faptul că ultimii trei primari ai orașului Nehoiu, plus un alt cetățean care până de curând era în ”cărți” pentru fotoliul de edil, sunt condamnați, inculpați sau au avut calitatea de suspecți în procese penale ce au vizat infracțiuni precum abuz în serviciu, neglijență în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigarea funcționarilor la abuz în serviciu, distrugere de înscrisuri, instigare la distrugere de înscrisuri, fals în înscrisuri sub semnătură privată continuată, dare de mită, luare de mită tocmai, ca să fiu foarte clar, în calitate de prim-gospodari ai orașului unde, în vremuri nu foarte îndepărtate, Ciolacu și teroristul Hayssam vânau, chefuiau și tăiau păduri la discreție.
Întâmplător sau nu, trei dintre cei patru domni pe care îi voi prezenta în continuare au fost sau sunt membri ai Partidului Social Democrat, primari și viceprimari, al patrulea fiind doar pionul famigliei Mocanu pe Valea Buzăului, adică mai rău de-atât nici că se putea. Știți bine, chiar foarte bine cine e famiglia Ca$h, famiglia Von Zmeieni!
CORCODEL ALEXANDRU a ”domnit” la Nehoiu între anii 1996 și 2012. Traseist politic recunoscut la nivel național, Corcodel Sr (juniorul, Claude, candidează din partea PMP la Consiliul Județean Buzău) a candidat din partea a patru partide, cu trei dintre ele reușind să se instaleze pe fotoliul de edil. Ultima dată a candidat din partea partidului generalului Izmană, UNPR. Corcodel a fost cel care a dat startul corupției la nivel de administrație locală în orașul Nehoiu. A părăsit jocul politic cu o primă condamnare de 3 ani închisoare pe un termen de încercare de 5 ani, stabilit conform art.862 cod penal (1969) compus din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
”În baza art.71 cod penal (1969) aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal (1969), respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, din momentul rămânerii definitive a hotărârii de condamnare şi până la terminarea executării pedepsei. În baza art.65 cod penal (1969) aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prevăzute de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a şi lit. b cod penal (1969), pe o perioadă de 5 ani ce începe după executarea pedepsei principale. ”
Prin Hotarârea nr. 117/2018 12.10.2018a Judecătoriei Pătârlagele s-au mai dispus următoarele: ”În baza art.397 cod procedură penală raportat la art.25 alin.3 cod procedură penală, dispune anularea totală a înscrisurilor falsificate, respectiv procesul-verbal de identificare a imobilului şi certificatul privind atestarea că numitul Bularcă Răducu Sorin este cunoscut ca proprietar pentru suprafaţa de 1934 m.p. teren, ambele înregistrate sub nr.294/26.10.2011 la Primăria oraşului Nehoiu. În baza art.397 alin.3 cod procedură penală raportat la art.25 alin.3 cod procedură penală dispune restabilirea situaţiei anterioare în sensul restituirii către partea civilă UAT Oraşul Nehoiu a terenului în suprafaţă de 1934 m.p., situat în satul Lunca Priporului, punctul „Între Râuri” şi a terenului în suprafaţă de 2883 m.p., situat în punctul „Gara Nehoiaşu”, oraşul Nehoiu.”

BULARCĂ RĂDUCU SORIN – După cum ați remarcat deja, problemele penale ale fostului primar Corcodel au pornit chiar de la traseistul politic propus până acum câteva săptămâni de Pro România pentru funcția de primar al orașului Nehoiu. Prezentat de ”Luceafărul Văii Buzăului” drept un om nou în politică, cel mai potrivit pentru a conduce urbea, cel mai de succes om de afaceri între Brașov și Buzău, Bularcă a cochetat și dânsul cu instanțele în materie de penal. Practic, în combinație cu Corcodel, a încercat și reușit pentru o perioadă de timp să-și atribuie două terenuri din proprietatea Primăriei Nehoiu. Nu se știe cum a scăpat de condamnare, dar se presupune că în schimbul unor sume de bani importante, Corcodel și-a asumat toată vina. Pe modelul ”io n-am vrut neapărat acele terenuri, dar dacă așa a dispus Croco… ”, Bularcă a ieșit liber din sala de judecată. Dar fapta rămâne.
Pasul făcut ulterior către famiglia Mocanu și trecerea sa pe la partide precum ALDE și PMP i-au lipit eticheta de traseist politic recunoscut la nivel național. În timp ce ”Luceafărul” îl prezenta ca viitor primar la Nehoiu, Bularcă a fost absent – era plecat într-o ”călătorie de afaceri” pentru a aduce investitori străini și a crea locuri de muncă în Nehoiu. Rămâne de văzut cât de adevărat este, crainicul de la Vocea Nehoiului trâmbițând că, de fapt, Bularcă era plecat într-o mică vacanță în Republica Turcia.
LUNGU FLORENTIN este de departe cel mai corupt primar dovedit din județul Buzău. În numai un mandat din care a prins doar doi ani în libertate, doar până acum, a reușit să adune pușcărie în cuantum de 10 ani cu executare. În baza art. 40 alin. 1 rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal, aplică inculpatului Lungu Florentin pedeapsa rezultantă de 10 (zece) ani, 3 (trei) luni şi 20 (douăzeci) de zile închisoare. În baza art. 45 alin 3 lit. a şi alin. 5 Cod penal rap. la art. 65 alin. 1 rap. la art. 66 Cod penal, aplică inculpatului Lungu Florentin pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prevăzute de art. 66 alin.1 lit. a , b, g (dreptul de a ocupa funcţia de primar) şi k Cod penal. În baza art. 45 alin 3 lit. a Cod penal rap. la art. 12 alin. 1 din legea nr. 187/2012, coroborat cu art. 66 alin. 1 Cod penal, aplică inculpatului Lungu Florentin pedeapsa complementară a interzicerii exercitării, pe o perioadă de 5 ani, a drepturilor prevăzute la art. 66 alin. 1 lit. a , b, g şi k Cod penal, individualizate mai sus de instanţă – Hotărârea nr. 688 din 22.11.2016
Lungu, cu trei dosare penale, s-a aflat la originea propunerii de modificare a conflictului de interese, care ar fi putut aduce achitarea pentru zeci de parlamentari şi aleşi locali. Dar, pe lângă faptele de corupție extrem de grave pe care le-a săvârșit în calitate de primar, Lungu a și creat ceva: pe actualul primar.

MILEA IONUȚ a fost viceprimarul lui Lungu și primar interimar după arestarea preventivă din data de 08.12.2014. Cum că era imposibil ca un primar să comită atâtea infracțiuni fără ca vicele să nu fie complice, procurorii l-au luat și pe Miluț l-a scuturat.
În 2016, Partidul Social Democrat, pe care Lungu l-a reprezentat cu cinste, a scos în bătălia electorală pentru alegerile din 5 iunie pe viceprimarul cu atribuţii de primar Ionuţ Milea, el însuşi fiind trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Lucru deloc surprinzător pentru un partid condus la centru la acea vreme de Liviu Dragnea, condamnat definitiv pentru corupţie. Milea a fost trimis în judecată împreună cu mai mulți angajați și funcționari publici, printre care și socrul său, Vasile Şuşu, fostul secretar general al oraşului Nehoiu. Milea a tras de timp cât a putut, iar în campania din 2016, în timp ce la Tribunalul Buzău se judeca procesul în care era inculpat, viceprimarul cu atribuții de primar se afla în campanie electorală în satul Chirleşti la marşul PSD „Uniţi promovăm Nehoiu” şi foarte activ pe reţeaua de socializare Facebook.
Cercetat inițial pentru abuz în serviciu prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 297 Cod penal (art. 248 Cod penal din 1968) cu aplic. art. 5 Cod Penal, instanță a schimbat încadrarea în neglijenţă în serviciu prev. de art. 298 Cod penal (art. 249 Cod penal vechi ) cu aplic. art. 5 Cod penal și îl condamnă pe inculpatul Milea Ionuţ în baza art. 298 c.pen., (art. 249 c.pen. vechi) cu aplic. art. 5 c.pen. (cu ref. la art. 63 al. 3 c.pen. anterior), la 10.000 lei amendă penală pentru comiterea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. Atrage atenţia inculpatului asupra faptului că sustragerea de la executarea cu rea-credinţă a amenzii poate duce la înlocuirea acesteia cu închisoarea de la o lună la 2 ani. Asta se întâmpla în 23.02.2018, după doi ani de când nehoienii au decis că e bun să le fie primar.
ŞUŞU VASILE a fost condamnat în baza art. 132 din Legea nr. 78/2000 cu ref. la art. 297 Cod Penal (art. 248 Cod Penal din 1968) cu aplic. art. 5 Cod penal la 3 ani închisoare şi 1 an interzicerea exercitării drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pentru comiterea infracţiunii de abuz in serviciu daca funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. I-a fost interzis dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. În baza art. 81 C.P., s-a dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei de 3 ani închisoare pe un termen de încercare de 5 ani care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. S-a aplicat art. 359 C.P.P., atrăgândui-se atenţia inculpatului că săvârşirea de noi infracţiuni în cadrul termenului de încercare determină revocarea suspendării sub supraveghere, urmând a executa pedeapsa în regim de detenţie alături de pedeapsa pentru noile fapte penale – Hotarâre 21 din 23.02.2018

Istoria lui Milea se repetă și la acest scrutin electoral, cu diferența că acum e primar. Pe rolul Tribunalului Buzău a fost repus pe rol dosarul 899/114/2016* în care Milea, Șușu, Lungu, Buta (contabilul primăriei) și alții sunt din nou în boxa acuzaților. Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu a fost de acord cu pedepsele pe care le-au primit inculpații , astfel că pe 6 octombrie 2020 nehoienii enumerați mai sus se vor prezenta din nou în sala de judecată.
Acest articol are menirea de a trage un semnal de alarmă în ceea ce privește grupul infracțional din Nehoiu. Nu există în toată România un caz similar, un oraș, o localitate care să fi fost condus/ă timp de 24 de ani consecutivi de infractori dovediți de procurori în instanțele de judecată.