„Fii avocat în școala ta!”, un proiect de succes la Buzău
Proiectul ,,Fii avocat în școala ta!” inițiat de către Uniunea Națională a Barourilor din România, se derulează la nivel național, pe baza voluntariatului avocaților și se desfășoară în perioada 15 martie 2022 – 15 iunie 2022 și la nivelul Baroului Buzău.
„A explica situații de viață care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate. ”
Scopul proiectului Fii avocat în școala ta! este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor.
Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății.
Aceste valori democratice – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – sunt intrinsec legate de lege.” – se precizează în preambulul proiectului inițiat și organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România, care se desfășura la nivel național, în considerarea faptului că implicarea avocaților în viața comunității este esențială pentru întărirea respectului cetățenilor față de profesie.”
Startul proiectului Fii avocat în școala ta! a avut loc în 15 martie 2022 și se va încheia în data de 15 iunie 2022. Va continua în 2023, cu posibilitate de prelungire.
Proiectul se desfășoară pe două paliere: educația non-formală și educația formală.
Educația juridică non-formală – Educația juridică poate fi promovată în școli și în mod non-formal, cu mai multă flexibilitate și creativitate în alegerea acțiunilor și a tematicii care pot fi abordate de către avocați împreună cu elevii.
Aceasta se desfășoară, în general, pe bază de voluntariat și protocoale de colaborare cu partenerii din sistemul educațional.
Educația juridică formală – Prin Legea nr.273/2021[1], educația juridică face parte din domeniile de competențe cheie la nivel preuniversitar (gimnaziu și liceu) începând cu anul școlar 2022-2023, iar prin Legea nr 184/2021[2], exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu activitățile didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial.
La Buzău, un număr inițial de cincisprezece avocați voluntari plus alți patru care s-au alăturat ulterior, au mers și vor merge în școlile și liceele buzoiene pentru a promova proiectul care își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări.
Avocații buzoieni își doresc să transmită acestora, printre altele, faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul, dar soluția magică se află în ei și în felul în care percep realitățile din jurul lor.
Practic, activitățile se desfășoară în cadrul unităților de învățământ – participarea la ore de dirigenție, la ore de Educație socială și de Educație antreprenorială, financiară și juridică – module lunare sau bilunare, bazate pe materialele furnizate de DEJ; pentru anul școlar în curs – 5 module pe teme stabilite de DEJ.
Cele cinci module sunt următoarele:
- „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională – Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.
- Ce înseamnă să fii liber? – „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta” – Distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora; – Distincția între formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă delictuală, abuzul de drept – Despre bullying și alte agresiuni;
- „Fii COOL, fără să fii Penal” Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
- „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri 5. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile informatice.
Proiectul Fii avocat în școala ta! se derulează urmare încheierii unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău în municipiile Buzău și Rm. Sărat, orașele Nehoiu, Pogoanele, Pătârlagele și comunele Topliceni și Săpoca, astfel:
- Liceul Tehnologic GRIGORE C. MOISIL
- Liceul Teoretic ALEXANDRU MARGHILOMAN
- Colegiul Național MIHAI EMINESCU
- Colegiul Național BOGDAN PETRICEICU HASDEU
- Liceul Special pentru Deficienți de Vedere
- Școala Gimnazială nr. 11 – Buzău
- Liceul de Arte MARGARETA STERIAN
- Seminarul Teologic Ortodox CHESARIE EPISCOPUL
- Școala Gimnazială EPISCOP DIONISIE ROMANO
- Colegiul Agricol Dr. CONSTANTIN ANGELESCU
- Școala Gimnazială ION CREANGA nr. 16
- Școala Postliceală Sanitară
- Colegiul Economic Buzău
- Școala Gimnazială CĂPITAN AVIATOR MIRCEA T.BADULESCU
- Colegiul Național PEDAGOGIC SPIRU HARET
- Școala Gimnazială SFÂNTUL APOSTOL ANDREI
- Școala Gimnazială MIHAIL KOGÂLNICEANU
- Școala Gimnazială EMIL PALADE
- Școala Gimnazială P.H.ZANGOPOL
- Școala Gimnazială – Săpoca
- Școala Gimnazială nr. 6 – Rm. Sărat
- Școala Gimnazială nr. 1 – Rm. Sărat
- Colegiul Național ALEXANDRU VLAHUȚĂ
- Liceul Teoretic ȘTEFAN CEL MARE
- Școala Gimnazială VASILE CRISTOFOREANU
- Liceul Tehnologic Economic ELINA MATEI BASARAB
- Școala Gimnazială nr. 2 – Rm. Sărat
- Școala Gimnazială nr. 3 – Rm. Sărat
- Centrul Școlar de Educație Incluzivă – Rm. Sărat
- Liceul Tehnologic VICTOR FRUNZĂ
- Școala Gimnazială Topliceni
- Liceul Teoretic RADU VLĂDESCU
- Liceul Tehnologic Pătârlagele
- Liceul Teoretic NICOLAE IORGA
- Liceul Teoretic Pogoanele
- Liceul Tehnologic I.A.POGONEANU
Coordonator al proiectului la nivelul Baroului Buzău este av. Băieș Florentina.
Echipa completă: av. Marin Cristina Alina, Bîrhală Simona, Boteanu Georgiana, Constantinescu Roxana Mihaela, Danilescu Gabriela Laura, Iliescu Cristina, Mihulescu Georgiana Greti, Neacșu Mioara Codruța, Negoiță Dobre Adriana, Păun Simona Alexandra, Predonescu Luminița Nicoleta, Sbarcea-Ciobanu Liliana Mihaela, Tăbleț Georgeta Marilena, Trifu Irina, Vlăsceanu Cristina Elena, Caloian Florin, Murea Marius și Murea George Răzvan.
Fii avocat în școala ta! este un proiect de responsabilitate socială implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România și Barourile din România.