EDUCAȚIEJUSTIȚIERECENTE

„Fii avocat în școala ta!”, un proiect de succes la Buzău

 

Proiectul ,,Fii avocat în școala ta!” inițiat de către Uniunea Națională a Barourilor din România, se derulează la nivel național, pe baza voluntariatului avocaților și se desfășoară în perioada 15 martie 2022 – 15 iunie 2022  și la nivelul Baroului Buzău.

„A explica situații de viață care îi preocupă, prin prisma normelor de drept, a consecințelor juridice, înseamnă a le da putere tinerilor să ia decizii informate în plan personal și profesional, precum și să acționeze într-o manieră angajată și pozitivă în societate. ”

Scopul proiectului Fii avocat în școala ta! este de a sprijini tinerii pentru ca aceștia să poată reacționa adecvat la problemele generației lor.

Educația juridică timpurie contribuie la sentimentul de apartenență la comunitatea și la cultura națională. Promovarea unei culturi primitoare pentru tineri presupune promovarea valorilor democratice ale societății.

Aceste valori democratice – egalitatea, dreptatea, respectul pentru convingerile și opiniile celorlalți – sunt intrinsec legate de lege.” – se precizează în preambulul proiectului inițiat și organizat de Uniunea Națională a Barourilor din România, care se desfășura la nivel național, în considerarea faptului că implicarea avocaților în viața comunității este esențială pentru întărirea respectului cetățenilor față de profesie.”

Startul proiectului Fii avocat în școala ta! a avut loc în 15 martie 2022 și se va încheia în data de 15 iunie 2022. Va continua în 2023, cu posibilitate de prelungire.

Proiectul se desfășoară pe două paliere: educația non-formală și educația formală.

Educația juridică non-formală – Educația juridică poate fi promovată în școli și în mod non-formal, cu mai multă flexibilitate și creativitate în alegerea acțiunilor și a tematicii care pot fi abordate de către avocați împreună cu elevii.
Aceasta se desfășoară, în general, pe bază de voluntariat și protocoale de colaborare cu partenerii din sistemul educațional.

Educația juridică formalăPrin Legea nr.273/2021[1], educația juridică face parte din domeniile de competențe cheie la nivel preuniversitar (gimnaziu și liceu) începând cu anul școlar 2022-2023,  iar prin Legea nr 184/2021[2], exercitarea profesiei de avocat este compatibilă cu activitățile didactice cu conținut juridic în învățământul liceal și gimnazial.

 La Buzău, un număr inițial de cincisprezece avocați voluntari plus alți patru care s-au alăturat ulterior, au mers și vor merge în școlile și liceele buzoiene pentru a promova proiectul care își propune să provoace mintea tinerilor, să-i scoată din zona de confort pentru ca ei să-și pună întrebări.

Avocații buzoieni își doresc să transmită acestora, printre altele, faptul că libertăți fundamentale, născute din revoluții, cum este libertatea de expresie și de opinie, pot avea reversuri fatale ca pornografia sau extremismul, dar soluția magică se află în ei și în felul în care percep realitățile din jurul lor.

Practic, activitățile se desfășoară în cadrul unităților de învățământ – participarea la ore de dirigenție, la ore de Educație socială și de Educație antreprenorială, financiară și juridică – module lunare sau bilunare, bazate pe materialele furnizate de DEJ; pentru anul școlar în curs – 5 module pe teme stabilite de DEJ.

Cele cinci module sunt următoarele:

 1. „Fii avocat în școala ta!” – Mic ghid de orientare profesională – Informații despre profesiile juridice, rolul fiecărui profesionist al Dreptului, organizarea judiciară etc.
 2. Ce înseamnă să fii liber? – „Libertatea mea se termină unde începe libertatea ta” – Distincția dintre normele juridice și alte norme care se respectă într-o societate, punând accent pe consecințele nerespectării acestora; – Distincția între formele răspunderii juridice, cu accent pe răspunderea civilă delictuală, abuzul de drept – Despre bullying și alte agresiuni;
 3. „Fii COOL, fără să fii Penal” Infracțiunile de violență. Infracțiunile care vizează patrimoniul;
 4. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile privitoare la viața sexuală. Infracțiunile legate de droguri 5. „Fii COOL, fără să fii Penal” – Infracțiunile informatice.

Proiectul Fii avocat în școala ta! se derulează urmare  încheierii unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Buzău în municipiile Buzău și Rm. Sărat, orașele Nehoiu, Pogoanele, Pătârlagele și comunele Topliceni și Săpoca, astfel:

 1. Liceul Tehnologic GRIGORE C. MOISIL
 2. Liceul Teoretic ALEXANDRU MARGHILOMAN
 3. Colegiul Național MIHAI EMINESCU
 4. Colegiul Național BOGDAN PETRICEICU HASDEU
 5. Liceul Special pentru Deficienți de Vedere
 6. Școala Gimnazială nr. 11 – Buzău
 7. Liceul de Arte MARGARETA STERIAN
 8. Seminarul Teologic Ortodox CHESARIE EPISCOPUL
 9. Școala Gimnazială EPISCOP DIONISIE ROMANO
 10. Colegiul Agricol Dr. CONSTANTIN ANGELESCU
 11. Școala Gimnazială ION CREANGA nr. 16
 12. Școala Postliceală Sanitară
 13. Colegiul Economic Buzău
 14. Școala Gimnazială CĂPITAN AVIATOR MIRCEA T.BADULESCU
 15. Colegiul Național PEDAGOGIC SPIRU HARET
 16. Școala Gimnazială SFÂNTUL APOSTOL ANDREI
 17. Școala Gimnazială MIHAIL KOGÂLNICEANU
 18. Școala Gimnazială EMIL PALADE
 19. Școala Gimnazială P.H.ZANGOPOL
 20. Școala Gimnazială – Săpoca
 21. Școala Gimnazială nr. 6 – Rm. Sărat
 22. Școala Gimnazială nr. 1 – Rm. Sărat
 23. Colegiul Național ALEXANDRU VLAHUȚĂ
 24. Liceul Teoretic ȘTEFAN CEL MARE
 25. Școala Gimnazială VASILE CRISTOFOREANU
 26. Liceul Tehnologic Economic ELINA MATEI BASARAB
 27. Școala Gimnazială nr. 2 – Rm. Sărat
 28. Școala Gimnazială nr. 3 – Rm. Sărat
 29. Centrul Școlar de Educație Incluzivă – Rm. Sărat
 30. Liceul Tehnologic VICTOR FRUNZĂ
 31. Școala Gimnazială Topliceni
 32. Liceul Teoretic RADU VLĂDESCU
 33. Liceul Tehnologic Pătârlagele
 34. Liceul Teoretic NICOLAE IORGA
 35. Liceul Teoretic Pogoanele
 36. Liceul Tehnologic I.A.POGONEANU

Coordonator al proiectului la nivelul Baroului Buzău este av. Băieș Florentina.

Echipa completă: av. Marin Cristina Alina, Bîrhală Simona, Boteanu Georgiana, Constantinescu Roxana Mihaela, Danilescu Gabriela Laura, Iliescu Cristina, Mihulescu Georgiana Greti, Neacșu Mioara Codruța, Negoiță Dobre Adriana, Păun Simona Alexandra, Predonescu Luminița Nicoleta, Sbarcea-Ciobanu Liliana Mihaela, Tăbleț Georgeta Marilena, Trifu Irina, Vlăsceanu Cristina Elena, Caloian Florin, Murea Marius și Murea George Răzvan.

Fii avocat în școala ta! este un proiect de responsabilitate socială implementat de Uniunea Națională a Barourilor din România și Barourile din România.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!