ADMINISTRAȚIEINVESTIGAȚIIJUSTIȚIERâmnicu SăratRECENTE

Falimentul candidatului Holban

 

Au trecut mai bine de 23 de ani de la momentul în care Viorel Holban, candidatul PNL la Primăria Râmnicu Sărat s-a apucat de afaceri în diverse domenii de activitate. De 8 ani, afacerile pe care le deține se desfășoară exclusiv prin interpuși.

Ce este falimentul? Falimentul este starea de insolvabilitate a unei persoane fizice sau juridice, stabilită prin hotărâre judecătorească. Mai simplu, persoana respectivă nu mai poate face plăți către alte persoane juridice de la care a împrumutat bani, fie acestea bănci sau instituții financiare nebancare, și care în urma unei decizii judecătorești este obligată să achite sumele respective.

Subiectul acestui articol, afacerile domnului Holban, candidatul PNL la Primăria Râmnicu Sărat, se încadrează perfect în definiția primului paragraf: nu mai puțin de 11 firme au fost înființate de dumnealui începând cu 2001, firme pe care ulterior le-a plasat unor persoane din anturajul său. Câteva dintre aceste firme au fost închise de autorități în urma unor falimente celebre, dar totuși foarte puțin cunoscute publicului larg.

În câteva cazuri s-a întâmplat ca imediat după ce Viorel Holban și-a vândut părțile sociale din firme, acesta a continuat să activeze sub diverse forme sau funcții în cadrul lor.

În continuare voi încerca să deslușesc pentru publicul larg modul de funcționare a firmelor și circuitele financiare în care s-au rulat sume imense de bani, inclusiv din fonduri europene, dar și cine au fost și sunt beneficiarii reali ai banilor proveniți din profituri, deoarece un lucru e cert: oficial, din 2016, Viorel Holban nu mai deține părți sociale la niciuna dintre firmele pe care le controlează.

Banii grei au venit și vin din afacerile cu combustibili și creșterea animalelor, dar și din construcții edilitare, comerț cu piese și accesorii pentru autovehicule sau servicii de catering.

  1. VIVIAN SRL – înființată în 2001, asociat unic Viorel Holban, devenită ulterior BOSRAN SRL;
  2. CONSTRUCT CIVIN AFV SRL – înființată în 2002, asociați Holban Viorel, Mihaiu Florin și Briceag Nicu Aurel;
  3. DOMINO INSTAL SRL – înființată în 2002, asociați Holban Viorel și Iaru Sorin Stoian
  4. DOIDDOI SRL – înființată în 2003, asociați Holban Viorel și Holban Silvia Nicoleta;
  5. VIVIAN AUTO GAZ SRL – înființată în 2003, asociați Holban Viorel și Holban Silvia Nicoleta;
  6. DOMINO GRUP 2003 SRL – înființată în 2003, asociați Holban Viorel și Iaru Sorin Stoian;
  7. SPEED AUTO GAS SRL – înființată în 2004, asociați Holban Viorel, Mihaiu Florin;
  8. SANITAS OMNIUM SRL – înființată în 2004, asociați Holban Viorel și Homescu Mirecea;
  9. ANDRE INTERMED SRL – înființată în 2004, asociați Holban Viorel și Holban Silvia Nicoleta;
  10. COSMO GAZ PRO SRL (fostă MARTINEL CONSTRUCT SRL) – înființată în 2005, asociați Holban Viorel, Enache Florian, Isopencu Violeta Nina și Savi Holdings LTD cu sediul în Malta;
  11. MIORIȚA BUCLUCAȘĂ – înființată în 2021, din 2023 cu asociat unic Holban Viorel.

Candidatul Holban a apărut de-a lungul timpului ca administrator la CRAFT ECO LPG OIL SRL, unde ca asociați sunt Isopencu Violeta Nina și Isopencu Marius Răzvan, oameni din anturajul său. SC DOMINO GRUP 2003 SRL este asociat persoană juridică la RODAGRI BIOS SRL. DOMINO GRUP 2003 este firma pe care Viorel Holban a înființat-o în 2003, pe care a plasat-o în 2006 finei sale Bălan Adriana Marcela, firmă la care Holban a ocupat diverse funcții până de curând, inclusiv cea de director adjunct. Conform datelor consultate la Ministerul Finanțelor, în 2022, ultimul an pentru care se găsesc date financiare, profitul net al DOMINO GRUP 2003 a fost de 1.178.258 lei.

Dar despre afacerea cu animale de la DOMINO GRUP 2003 povestim într-un episod ulterior. Azi ne oprim la VIVIAN AUTO GAZ SRL, firma care i-a adus multe satisfacții candidatului Holban, dar și falimentul personal.

VIVIAN AUTO GAZ SRL a fost înființată în 2003 la Rm. Sărat de Viorel și Silvia Holban și a avut ca obiect principal de activitate comerțul cu amănuntul cu carburanți pentru autovehicule. Ca cifră de afaceri, în anul 2008 a reușit să ocupe locul 7 în județul Buzău, imediat după marii distribuitori de carburanți, și locul 33 în România. Am luat ca reper anul 2008 întrucât a fost ultimul an în care soții Holban au apărut ca asociați în firmă. Anul următor firma a fost vândută fictive către un cetățean din București, iar în 2012 a intrat în insolvență, ulterior în faliment, aparent fără ca Viorel Holban să fi avut vreo contribuție.

Societatea a înregistrat profit pe toată perioada analizată, valoarea cea mai mare înregistrată fiind în anul 2008. La data de 30.06.2009 societatea nu se afla în stare de insolvență, putând  acoperi  datoriile  sale  din valorificarea  activelor  și recuperarea  creanțelor. Insolvența societății a fost generată de retragerea din  societate a lui Holban Viorel și Holban Silvia, prin cesiunea  părților sociale, cesiune  care a  fost  încheiată  în frauda creditorilor, cel mai important creditor fiind Banca Comercială Română cu 9.574.831 lei.

De fapt, în urma cesiunii părților sociale în valoare de 2.000.000 de lei mare parte din patrimoniul societatii debitoare a fost înstrăinat, astfel că datoriile societații nu au mai putut  fi acoperite din activele rămase, rezultând că cesiunea a fost fictivă, societatea  fiind   condusă în continuare de Holban Viorel.

Valoarea părților sociale deținute de Viorel Holban a fost de 800.000 de lei, însă această sumă nu a fost menționată niciodată în declarațiile sale de avere, aspect ce arată că banii nu au fost încasați, iar cesiunea a fost fictivă.

Începând din data de 14.12.2009, la trei zile după semnarea contractului de cesiune, Holban a înstrăinat din firmă un numar de 21 de autoturisme, proprietatea VIVIAN AUTO GAZ, către Ristea Marian, un cetățean din județul Prahova. La scurt timp Ristea a vândut 10 dintre autoturisme către SC Martinel Construct SRL, în prezent COSMO GAZ PRO SRL, firmă care i-a avut ca asociați tot pe soții Holban.

Chiar dacă la data vânzării autoturismelor soții Holban nu mai figurau ca asociați în firma cumpărătoare, aceștia conduceau în fapt societatea Martinel. Dovada o constituie desemnarea în data de 02.11.2009 a administratorului societății în persoana lui Isopencu Violeta Nina, aparent fără legătură cu soții Holban. Însă aceasta este persoana care i-a reprezentat în cadrul contractului de vânzare-cumpărare nr. 958/24.04.2008, prin care soții Holban vânduseră către VIVIAN AUTO GAZ SRL un bun imobil  situat în strada Amurgului, nr. 2, Râmnicu Sărat.

Prin înstrăinarea autoturismelor s-a urmărit lipsirea Băncii Comerciale Române (BCR) de bunurile aduse garanție în favoarea sa pentru împrumutul de 840.809 lei. Atunci au dispărut inclusiv bunurile achiziționate din fonduri europene nerambursabile (763.396 lei) și garantate în favoarea BCR. Bunurile erau achiziționate de societatea debitoare prin finanțare europeană, fiind încheiat contractul de finanțare nr. C3 40505321 din 31.05.2006 cu Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (APDRP).

VIVIAN AUTOGAZ SRL primise o finanțare din fonduri europene cu scopul de a dezvolta și moderniza o amenajare  piscicolă pe o suprafață de 371,47 ha. La data  controlului APDRP, inspectorii au constatat ca bunurile  finanțate nu existau și beneficiarul nu mai desfașura activitatea cofinanțata prin programul SAPARD, materialul pisciol  fiind  inexistent. VIVIAN AUTO GAZ, prin soții Holban, abandonaseră proiectul SAPARD.

Concluzia experților judiciari a fost una extrem de clară: insolventa SC VIVIAN AUTO GAZ SRL a fost cauzată de fapte prevăzute de art. 138 alin 1 lit. a) din legea 85/2006, săvârșite de Holban Viorel și soția sa, drept pentru care administratorul judiciar a cerut și a obținut printr-o hotărâre judecătorească definitivă ca pasivul firmei în valoare de 13.564.849 lei să fie suportat de Holban Viorel și Holban Silvia Nicoleta. Banii nu au fost niciodată returnați.

Viorel Holban a deținut funcția de primar al municipiului Râmnicu Sărat între anii 2008 și 2016.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!