ADMINISTRAȚIEPOLITICĂRECENTE

400.000 de euro din bugetul propriu al Județului Buzău pe anul 2022 vor merge la Chișinău

Ieri, 11 mai 2024, a avut loc ședința nr. 5/2022 a Consiliului Județean Buzău.

Prin dispoziția nr. 127/04.05.2022 a președintelui CJ Buzău a fost convocat Consiliul în ședință ordinară, pe a cărei listă au fost prezente 32 de proiecte de hotărâre.

Printre proiectele de hotărâre adoptate s-au regăsit și două inițiative ale președintelui consiliului județean ce privesc parteneriatul dintre Județul Buzău și Primăria Municipiului Chișinău.

Poziția nr. 13 din listă a fost ocupată de proiectul de hotărâre nr. 97/04.05.2022 pentru aprobarea alocării unei sume de la bugetul propriu al Județului Buzău 2022 pentru organizarea ediției a IV-a a Festivalului „Buzău Fest” și a ediției a II-a a evenimentului „Zilele Chișinăului”.

Buzău Fest 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cu 23 de voturi pentru și 6 abțineri, consilierii județeni au aprobat alocarea sumei de 400.000 lei de la bugetul propriu al județului Buzău pentru anul 2022 – Capitolul 67 „Cultură, recreere, religie” pentru organizarea și desfășurarea în comun, în perioada 2-5 iunie 2022 a ediției a IV-a a Festivalului „Buzău Fest” și ediției a II-a a evenimentului „Zilele Chișinăului”.

Hotărârea-nr.98-din-2022

 

La poziția nr. 14 a fost prezentat și supus votului Proiectul de hotărâre nr. 98/04.05.2022 pentru aprobarea asumării de către Consiliul Județean Buzău a responsabilității de cofinanțare a două proiecte de investiții ale Municipiului Chișinău, Republica Moldova.

Art.1. Se aprobă asumarea de către Consiliul Județean Buzău a responsabilității de cofinanțare a proiectelor de investiții ale Municipiului Chișinău Republica Moldova astfel:

  • a) Amenajare și modernizare a Parcului Catedralei – Chișinău cu suma de 350.000 euro;
  • b) Reparație capitală pasaj pietonal subteran din Bulevardul Dacia intersecție cu Bulevardul Traian și Bulevardul Decebal, Chișinău, Sectorul Botanica cu suma de 50.000 euro.

La Art. 2  din hotărâre s-a stabilit că virarea sumelor cu titlu de cofinanțare prevăzute la art. 1 lit. „a” și „b” se va face la solicitarea Primarului General al municipiului Chișinău – ordonator principal de credite, în tranșe corespunzătoare documentelor justificative prezentate, la cursul euro-leu moldovenesc din data efectuării plății.

Sumele cu titlu de cofinanțare vor fi asigurate de la bugetul propriu al Județului Buzău pe anul 2022, Capitolul 87 – alte cheltuieli economice.

Dacă primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu va prezenta până la sfârșitul exercițiul financiar 2022 documente în baza cărora CJ Buzău ar trebui să vireze tranșele de bani, restul rămas va fi prevăzut în bugetul propriu al Județului Buzău pe anul 2023.

Hotărârea a fost adoptată cu 23 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă”. Cele 6 voturi împotrivă aparțin consilierilor județeni PNL.

Ionuț Iuga, consilier județean PNL Buzău

„Suma este foarte mare și, având în vedere situația actuală, sumele respective puteau fi folosite în alte direcții mult mai importante pentru județ. Am susținut întotdeauna această asociere și înfrățire cu cei din Republica Moldova, am susținut Zilele Chișinăului de data trecută (ediția 2021 n.r.), am mai susținut realizarea scuarului din Str. Nicolae Titulescu. Cred că suntem promovați destul de bine, ne păstrăm relația cu domniile lor, însă raportat la momentul actual suma este una mult prea mare.”, a declarat Ionuț Iuga, liderul consilierilor județeni PNL Buzău pentru liberinbuzau.ro.

500.000 de euro donație din partea CJ Buzău pentru Municipiul Chișinău

Primele informații despre „banii pentru Chișinău” au apărut la jumătatea luni februarie a acestui an.

Atunci, Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, anunța, în cadrul în cadrul unei conferințe de presă susținută, în comun cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, că va fi acordată suma de opt milioane de lei moldovenești, ca donație, pentru realizarea unor proiecte de infrastructură în capitala Republicii Moldova, sectoarele Buiucani și Botanica.

Foto: noi.md

Citat de a­genția Moldpres, Ion Ceban a declarat că printre proiectele care vor fi realizate cu asistența financiară din România se numără și reabilitarea scuarului Catedralei Mitropolitane.

„Am mulțumit președintelui Consiliului Județean Buzău, dar și consilierilor care au aprobat recent ajutorul financiar pentru municipiul Chișinău în valoare de 8 milioane de lei moldovenești. Este o a doua donație, după ce anterior de la Consiliul Județean Buzău au venit încă două milioane de lei (moldovenești, n.r.), pe care le-am folosit la reabilitarea scuarului din str. N. Titulescu din sectorul Botanica”, a precizat Ceban.

Ceban a fost ales primar din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), o unealtă politică a Rusiei peste Prut, care l-a susținut pe Igor Dodon la prezidențiale, împotriva Maiei Sandu.

Primarul Chișinăului a fost unul dintre liderii Partidului Socialiștilor, pro-rus și anti-european. El este un critic dur al actualei majorități pro-europene care controlează Președinția, Guvernul și Parlamentul din Moldova.

Petre Emanoil Neagu, președintele CJ Buzău

„În martie anul acesta s-au împlinit 150 de ani de la nașterea lui Nicolae Titulescu. Împreună cu Consiliul Municipal Chișinău și Pretura Botanica am stabilit să reabilităm parcul și să instalăm în luna iunie statuia lui Nicolae Titulescu. Ca principiu suntem de acord cu proiectele construite împreună cu Primăria Municipiului Chișinău. A trebuit ca noi să ne asigurăm în buget o sumă de bani. Asta nu înseamnă că le vom și vira banii până nu se execută acele proiecte.”, a declarat Petre Emanoil Neagu pentru liberinbuzau.ro

Parcul Catedralei – Chișinău

Scuarul Catedralei (denumit și Parcul Catedralei) este un parc din centrul Chișinăului, unul dintre cele mai vechi din oraș. A fost fondat în 1836, odată cu Catedrala Mitropolitană.

Sursa: Photobank MD from Chisinau, Moldova

Catedrala mitropolitană „Nașterea Domnului” este o catedrală ortodoxă din Chișinău ce aparține Bisericii Ortodoxe din Moldova, condusă în activitatea sa, de Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse din august 2000.

„Mitropolia Chișinăului și a Moldovei (Biserica Ortodoxă din Moldova) supusă canonic jurisdicției Patriarhiei Ortodoxe Ruse, în treburile interne este independentă, după cum prevede și hotărârea Sinodului Arhieresc din decembrie 1994 de la Moscova, și se conduce în activitatea sa, de Statutul Bisericii Ortodoxe Ruse din august 2000, dar și de propriul Statut aprobat prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 719 din 17 noiembrie 1993.”https://mitropolia.md/istoric-bom/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!