ADMINISTRAȚIEANALIZEPresa liberăRâmnicu SăratRECENTE

Eșecul administrației Holban

 

Auditul financiar al Camerei de Conturi Buzău efectuat la Primăria Râmnicu Sărat condusă de domnul Viorel Holban pentru anul 2012 a relevat o sumedenie de probleme de natură legală care, în mod normal, ar fi trebuit să atragă atenția organelor cu competență pe zona de corupție.

Auditul financiar asupra contului de execuție pe anul 2012a scos la suprafață o serie lungă de abateri legate de cheltuirea nechibzuită banului public, în câteva cazuri chiar în interesul firmelor sale înstrăinate apropiaților primarului Holban.

Despre firmele respective am scris AICI și AICI, că au aparținut și au fost administrate de domnul Holban înainte de preluarea primului său mandat la cârma municipiului Rm. Sărat.

Prin încredințare directă A.D.P Rm. Sărat a încheiat 2 contracte în valoare 88 mii iei, (echivalentul a 20 mii euro), cu SC Martinel Construct SRL, în prezent Cosmo Gaz Pro SRL.

Firma a fost înființată în anul 2005 de către actualul primar Holban Viorel, care a deținut calitatea de asociat unic și administrator, până la data de 30.06.2008 când a fost ales primar. De altfel, în prezent Holban deține funcția de administrator la Cosmo Gaz Pro SRL.

Ulterior, după funcția de administrator a fost cedată soției acestuia, primarul deținând în continuare calitatea de asociat până în data de 02.11.2009.

De altfel, numai în anul 2012 au fost încheiat contracte cu această firmă în valoare totală de 336 mii lei, în principal de închirieri mașini și echipamente.

Alte lucrări în valoare de 230 mii lei pentru pavarea a unor trotuare în municipiul Rm. Sărat, cartierul Costieni, au fost achiziționate de Primăria Rm. Sărat de la Martinel Construct prin încredințare directă, și nu prin cerere de oferta așa cum prevedea legea.

Pentru executarea unor lucrări de amenajare spații verzi, lucrări de arhitectură peisagistică sau reabilitare străzi au fost atribuite contracte în valoare totală de 1.514.000 lei unor firme care nu aveau în obiectul de activitate, nu aveau salariați și nici mijloace tehnice adecvate sau experiență în executarea unor lucrări de acest gen.

Administrația Domeniului Public Rm. Sărat (ADP), vaca de muls a lui Holban

Nu, nu este vorba despre una dintre vacile de lapte de la Domino Grup 2003, ci despre cea mai mare societate comercială aflată în subordinea Consiliului Local controlat de fostul primar Holban.

Din raportul Camerei de Conturi Buzău pentru anul 2012 a reieșit că Administrația Domeniului Public Rm. Sărat a plătit nelegal suma totală de 76 mii lei, reprezentând contravaloarea unor lucrări neefectuate sau supraevaluate, la obiectivul de investiții „Reabilitare și modernizare străzi în municipiu”.

Tot în anul 2012, ADP Rm. Sărat a plătit nelegal suma de 23 mii lei, reprezentând contravaloare unor servicii transport asfalt, fără să existe documente care să confirme prestarea serviciilor și implicit exactitatea și realitatea sumelor de plată.

Atribuirea unor contracte de achiziții publice de lucrări, servicii sau bunuri de către administrația Holban s-a făcut cu eludarea legii, în sensul că nu au fost respectate regulile de estimare a valorii contractelor de achiziție publică și de elaborare a documentațiilor de atribuire, ceea ce a avut drept consecință neaplicarea prevederilor O.U.G nr. 34/2006 care instituie obligații în raport cu anumite praguri valorice.

Pentru realizarea unor lucrări de asfaltare străzi în municipiul Rm. Sărat au fost încheiate, cu SC Strabag SRL- punct de lucru Buzău, patru contracte în valoare totală de 268.000 lei (echivalentul a 49.000 euro) prin încredințarea directă, deși valoarea estimată a lucrărilor se încadra în pragul valoric prevăzut de art.124 din OUG nr. 34/2006 pentru care autoritatea contractantă avea obligația de a aplica procedura „cerere de ofertă”.

Practic, contractul de execuție a acelor lucrări a fost împărțit în patru contracte distincte de valori mai mici (din care două contracte, în valoare de 137.000 lei au fost încheiate de UAT Rm. Sărat și două de ADP Rm. Sărat, în valoare de 131.000 lei), toate aceste contracte vizând realizarea aceluiași obiectiv de investiții, fapt interzis de prevederile legale menționate mai sus.

Exactitatea și realitatea datelor reflectate în situațiile financiare în perioada fostului primar Holban au fost grav afectate. Astfel, doar în perioada 2009-2012 nu s-au înregistrat în contul de active fixe corporale lucrări de investiții finalizate și recepționate în valoare estimată de 732.000 lei.

Nici la capitolul Taxe și Impozite nu s-au înregistrat activități menite să consolideze bugetul local. Astfel, au fost identificate venituri în sumă de 140.000 lei, mai vechi de 5 ani de zile, reprezentând impozite și taxe datorate de un număr de 158 persoane fizice și juridice, creanțe pentru care dreptul de a solicita încasarea era prescris.

Abaterea constatată s-a datorat neluării tuturor măsurilor legale de executare și încasare a debitelor datorate, sau faptului că aceste măsuri au fost insuficiente.

La capitolul redevențe pentru terenuri concesionate de primărie, nu s-au încasat sumele cuvenite la termenele scadente, fiind înregistrate întârzieri la plată chiar și peste 1500 de zile, UAT Rm. Sărat neluând măsura rezilierii contractelor respective și nu a solicitat plata de daune interese, conform clauzelor înscrise în contracte.

La finele anului 2012 veniturile neîncasate totalizau 239.000 lei din care, 138.000 lei reprezentau creanțe mai vechi de 3 ani de zile, neîncasate în cadrul termenului de prescripție legal, urmare neaplicării procedurilor de executare silită prevăzute de lege.

Toate aceste sume neîncasate la bugetul local au dus la sărăcirea orașului și la exodul râmnicenilor către București, Buzău și Focșani în căutarea unui trai mai bun.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!