INVESTIGAȚIIJUSTIȚIERECENTE

Direcția Națională Anticorupție în acțiune

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE – Comunicat 20 0ctombrie 2021

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 19 octombrie 2021, a doi inspectori din cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La data de 18 octombrie 2021, inculpații Bușu Mihai și Anagnoste Stere, în calitățile menționate mai sus, ar fi pretins pentru fiecare, sume de bani cuprinse între de 4.000 și 5.000 lei, de la administratorul unei societăți comerciale (martor în cauză).

Concret, banii respectivi ar fi fost pretinși de cei doi inculpați pentru ca, în urma controlului fiscal pe care îl realizau, aceștia să formuleze concluzii care să nu determine declanșarea unui control de fond  la societatea omului de afaceri.

În același context, la data de 19 octombrie 2021, cei doi inspectori A.N.A.F. ar fi primit printr-un intermediar, în plicuri distincte, câte 4.000 lei de fiecare, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE – Comunicat 21 0ctombrie 2021

În cauza mediatizată prin comunicatul 866/VIII/3 din 01 octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpatei ZECA MIRELA, la data faptelor consilier superior în cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul ROȘCA FLORIN CRISTIAN, la data faptelor inspector principal în cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor deluare de mită și trafic de influență.

În prezența avocatului său, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de patru ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

În rechizitoriul respectiv acordul de recunoaștere a vinovăției întocmite, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

La data de 17 august 2021, în contextul efectuării unui control, inculpata Zeca Mirela împreună cu Roșca Florin Cristian, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit suma de 2.500 lei de la administratorul unei societăți comerciale.

Concret, banii respectivi ar fi fost primiți de cei doi funcționari pentru ca, în raportul de inspecție fiscală pe care urmau să îl întocmească în vederea soluționării unei cereri de rambursare TVA în cuantum de 10.349 lei, depusă de omul de afaceri, să constate că societatea acestuia este îndreptățită la restituirea TVA în cuantumul solicitat.

În același context, inspectorul Roșca Florin Cristian i-ar fi promis omului de afaceri că își va exercita influența pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra persoanelor cu funcții de conducere din cadrul A.N.A.F. – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Ilfov, pentru ca acestea să aprobe raportul de inspecție fiscală așa cum a fost întocmit.

Buletin de presă, 8 iulie 2021 Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului RĂUCESCU COSTEL, la data faptei inspector în cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În ziua de 11 martie 2021, inculpatul Răucescu Costel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit de la un comerciant suma de 500 de lei, pentru a-și încălca atribuțiile de serviciu, în sensul de a nu aplica acestuia o sancțiune contravențională ca urmare a unui control efectuat anterior.

Reamintim că reținerea și trimiterea în judecată a fostului inspector antifraudă Răucescu Costel au survenit în urma investigației jurnaliștilor buzoieni Vlad Orjan și Sebastian Silvestru.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!