ADMINISTRAȚIECULTURĂINVESTIGAȚIIRECENTE

Constantin Toma și Conacul Garoflid

 

Completare.

În episodul anterior am omis din greșeală o informație importantă. Prin Hotărârea nr. 90 din 26 aprilie 2018 a Consiliul Local Municipal Buzău s-a decis conferirea post-mortem a titlului de cetățean de onoare al Municipiului Buzău unor personalități cu merite deosebite. Printre cele șapte personalități se regăsește și Constantin Garoflid.

Constantin Garoflid, născut la 18 martie 1872, în Cândești, județul Buzău – decedat în 1943, a fost un om politic român care a îndeplinit funcția de ministru al agriculturii în Guvernul Alexandru Averescu (1) (8 – 19 februarie 1918), Guvernul Alexandru Marghiloman (4 iunie – 23 octombrie 1918), Guvernul Alexandru Averescu (2) (22 iulie – 16 decembrie 1921) și Guvernul Alexandru Averescu (3) (30 martie 1926 – 4 iunie 1927), primul președinte al Academiei de Agricultură din România, precum și al Sindicatelor Agricole dar și președinte al Institutului de Cercetări Agronomice.

În anul 1904, Constantin Garoflid a cumpărat moșia la Țintești unde, începând din anul 1910, a început înființarea culturii de viță de vie. Via Țintești, care avea emblema „Viile Garoflid”, a devenit cunoscută nu numai în București, ci și în Cehoslovacia și Malta.

A pus în funcțiune pentru prima dată în România instalația de irigare prin ploaie artificială (aspersiune). La 17 martie 1919, în București a apărut „Munca”, organ independent săptămânal de politică economică și socială, având ca directori pe Constantin Garoflid, Simion Mehedinți și Mihail Seulescu. Publicația și-a încetat apariția la 15 decembrie 1919.

În perioada interbelică a elaborat teza dezvoltării rurale românești printr-o economie rurală diversificată, a fost agronom și economist, mare moșier, autor principal al legilor reformei agrare de după Primul Război Mondial.

HCL-90_2018

 

De asemenea, a militat pentru creșterea eficienței muncii în agricultură, dezvoltarea exploatațiilor pe suprafețe mari prin comasarea acestora, introducerea cadastrului, promovarea mecanizării lucrărilor agricole, valorificarea cerealelor prin creșterea animalelor, „constituirea unui corp agronomic de stat― pentru introducerea progresului tehnic.

În calitate de ministru al Agriculturii, a inițiat o metodă, deopotrivă ecologică și necostisitoare, de a liniști zăpada din sud-estul țării. Drumurile de interes local sau național din Câmpia Bărăganului au fost prevăzute, după proiectul lui Garoflid, cu perdele de protecție din arbori și arbuști cu scopul de a reține zăpada viscolită. A avut convingerea că numai prin plantarea de perdele de protecție și parazăpezi naturale, Câmpia Bărăganului se poate liniști pe timpul iernii și poate fi udată din belșug în timpul anotimpului secetos.

Tot în calitatea sa de ministru al Agriculturii, Constantin Garoflid a adoptat o lege privind îngrădirea plantării de viță de vie hibridă. Din inițiativa marilor proprietari pe pământ și a unei părți a intelectualității, legate de cercurile agrare, la 10 martie 1929 s-a constituit, la București, Partidul Liga Agrară. Președinte a fost ales Constantin Garoflid. Partidul a editat ziarul „Agricultorul ” (1929-1941) și și-a încetat activitatea la 30 martie 1938.

În testamentul său, Constantin Garoflid și-a manifestat dorința de a fi înmormântat la moșia sa de la Țintești, dar se află înmormântat la Cimitirul Bellu din București” – HCL 90/2018

Dacă ilustrul om politic și pionier al agriculturii moderne în România ar fi fost totuși înmormântat la Țintești, cel mai probabil astăzi nu aș mai fi scris despre Conacul Garoflid – proprietatea primarului Constantin Toma.

Chiar și după publicarea articolului anterior, CT – City – Ceteu’ – Constantin Toma a continuat să nege că ar deține proprietăți pe raza UAT Țintești.

„Dragi buzoieni,

Constantin Toma nu are terenuri la Țintești. Dacă cineva are o dovadă în acest sens, sau alte active, are o dovadă în acest sens, vă rog s-o facă publică.”

Cercetările au continuat, astfel că am ajuns să produc dovezile incontestabile care arată cu precizie că Toma Constantin a deținut și deține proprietăți la Țintești.

În 28 februarie 2011 Constantin Toma a câștigat o licitație organizată de lichidatorul judiciar Refalex Star SPRL. Obiectul licitației a fost o suprafață de teren de 22.945 m2 situată în UAT Țintești. Câștigătorul se numea și se numește Constantin V. Toma. A fost și este singura proprietate pe care Toma a deținut-o pe numele său în raza comunei Țintești.

În data de 04 octombrie 2012 Ceteu’ a înstrăinat cele două hectare de teren către SC Agricultura Veche SRL, societate fondată de cumătrul Sălcuțan Lucian și Stoian Sorin. După trei ani de la tranzacție, societatea deținută de Toma prin diverși interpuși a decis dezmembrarea imobilului în trei părți.

Prima parte de 9.334 m2 sunt înscriși în cartea funciară nr. 26986 și însumează patru construcții plus terenul aferent. În 19 noiembrie 2015 prin actul notarial nr. 6103 emis de Vasile Victor, Agricultura Veche SRL a cedat dreptul de superficie pe o perioadă de 20 de ani Fundației „Toma Constantin”.

PDF Embedder requires a url attribute 1_26986-Tintesti

 

A doua parte însumează 10.400 m2 și este constituită din trei clădiri și terenul aferent. Pe această suprafață de teren a funcționat ferma de porci din rasa mangaliță pe care CT a deținut-o, evident, tot prin interpușii pe care i-a plimbat pe la mai toate firmele deținute.

1_CF-26988-Tintesti

 

A treia parte de 3038 m2 este compusă dintr-o clădire în suprafață construită la sol de 824 m2, restul fiind teren. În data de 23 iulie 2015 Agricultura Veche a cedat dreptul de superficie și folosință pentru o perioadă de 20 de ani către SC Magna Mangalița SRL.

1_CF-26987-Tintesti

 

Toate cele trei suprafețe și clădirile aferente formează ansamblul cunoscut sub numele de CONACUL GAROFLID.

Constantin Toma

Magna Mangalița SRL a fost societatea comercială prin intermediul căreia CT a desfășurat afacerea cu suine din rasa Mangalița. Este mai mult decât evident ca CT a dorit să reia planurile din zootehnie inițiate de Constantin Garoflid. Citise Ceteu’ ceva despre mangaliță în cartea “Agricultura Veche” a lui Garoflid.

Aceată firmă nu avut viață lungă. Înființată în anul 2015 la Rușețu de către un domn pe nume Zahiu P. Nicolae, firma a fost dizolvată în 25 februarie 2020.

Conform datelor de la ANAF, afacerile nu au mers prea strălucit, însă din cele relatate de foștii angajați și consemnate în episodul anterior reiese că afacerea a avut un real success până la căderea ultimului guvern PSD, cel condus de Viorica Dăncilă. Pe Zahiu P. Nicolae l-am mai găsit ca administrator special la Agroglobal SA (fostă Servagromec SA), o altă firmă a lui Toma.

Constantin Toma a fost unul dintre beneficiarii schemei de ajutor de sprijin financiar pentru aplicarea programului de susţinere în vederea producerii cărnii de porc, ca și pentru creşterea, îngrăşarea şi livrarea porcilor din rasele Bazna sau Mangaliţa, creat de PSD pentru perioada 2018 – 2020, parte a MARELUI PROGRAM DE GUVERNARE creat și scris de Liviu Dragnea.

Despre Fundația „Toma Constantin” se găsesc foarte puține date. 2011 a fost anul de glorie. Capitalul fundației era de 509.502 de lei pentru ca în 2013 să scadă la 27.660 lei. În prezent Fundația „Toma Constantin” deține puțin sub 20.000 de lei.

Am solicitat Ministerului Culturii cu celeritate informații legate de monumentul istoric Conacul Garoflid. Solicitarea a fost redirecționată la Direcția Județeană pentru Cultură Buzău. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

 

Domnule primar Toma, aveți legătura!

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!