ADMINISTRAȚIEJUSTIȚIEPresa liberăRECENTE

Candidatul Oprea, marioneta penalului Nicolae Ilie

 

Niciodată n-am înțeles de ce un politician tânăr, un candidat ce se declară bine intenționat, cere sprijinul și se asociază cu infractori dovediți, condamnați pentru fapte de corupție.

Cazul lui Gheorghe Oprea, candidatul PNL la Primăria Cochirleanca, este exemplul cel mai elocvent din județul Buzău, poate chiar din regiunea Sud-Est. Oprea și-a lipit imaginea de candidat liberal de cea a fostului primar, Nicolae Ilie, condamnat la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la data executării sau considerării ca executată a pedepsei principale.

I s-au mai interzis drepturile de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție ori de a desfășura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit.

Nicolae Ilie a fost condamnat în octombrie 2018 pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, ce au avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu, conflict de interese și inducere în eroare a organelor judiciare.

În calitate de primar al comunei Cochirleanca, Nicolae, tartorul de campanie al lui Oprea în 2024, i-a închiriat soției Nicolae Aurica, în mod nelegal și la un preț diminuat izlazul comunei. În baza contractului de închiriere nr. 2193/30.04.2013 și a altor documente false, inculpații au prejudiciat APIA cu suma de 89.346,2 lei.

La brutăria Cochirleanca

În primă instanţă, Ilie Nicolae a fost condamnat de un complet al Tribunalului Buzău la 2 ani şi 11 luni închisoare cu suspendare, pe termen de supraveghere de 3 ani, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată, în 2015, de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti.

În aceeaşi cauză a fost judecată şi soţia fostului primar, Aurica Nicolae (fostă Putinică), preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Carabaşa de Cochirleanca, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi secretarul comunei Cochirleanca, Maria Borcan, cele două primind pedepse cu suspendarea executării închisorii.

În actul de sesizare s-a reţinut că, în calitate de  primar al comunei Cochirlenca, inculpatul Nicolae Ilie a încheiat  contractul de închiriere a izlazului comunal la preţul de 50 euro/ha, contrar Hotărârii Consiliului Local nr. 13/30.04.2013 în care se menţiona că preţul închirierii să fie stabilit la o valoare egală cu valoarea plăţilor efectuate de APIA pe suprafaţă (139,17 euro/ha), Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine Carabaşa de Cochirleanca beneficiind în acest mod de un folos necuvenit în sumă de 52.446,2 lei, reprezentând totodată şi prejudiciul cauzat bugetului local comunei.

Nicolae Ilie, 4 ani cu executare
Nicolae Ilie, 4 ani cu executare

Revenind la Gheorghe Oprea, cel care promite ridicarea nivelului de trai în Cochirleanca, mi-am adus aminte de faptul că în actualul mandat 2020-2024, dumnealui a fost ales consilier local din partea PMP.

În iulie 2022, deci la jumătatea mandatului, Oprea și-a pierdut cheful și dorința de a-i ajuta pe consăteni să spere la o viață mai bună. Pur și simplu și-a depus demisia și a plecat!

Cel mai probabil istoria se va repeta și în mandatul următor. Pe oamenii ca Oprea îi apucă frezoanele dacă nu sunt în poziția din care să dispună după bunul plac de banii și bunurile publice.

Nu în ultimul rând, n-ai cum să uiți de interesele meschine ale oamenilor cu care s-a înconjurat. Ce administrație să facă Oprea cu penalul Nicolae în coastele sale? Oare o fi patentat Nicolae Ilie în pușcărie vreo metodă infailibilă de a șmenui terenurile primăriei Cochirleanca?

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!