Scorțoasa – Outsider cu probleme morale și civile
Radiografie de candidat: două infracțiuni săvârșite pe teritoriul României, una în Franța, datorii de peste zece mii de lei la bugetul local și către serviciile publice.
Presa locală l-a descris ca fiind un tânăr strălucit, cu potențial și pregătit să preia funcția de primar al comunei Scorțoasa, însă CV-ul îl trădează și îl pune într-o poziție neplăcută față de sătenii comunei pe care ar vrea s-ă o conducă din poziția de prim gospodar al satului.
Se mai spune în popor, printre oamenii simpli, că nu contează ce a făcut omul, ci mai important este ce va face în viitor, deoarece oamenii se pot schimba și pot chiar reuși în viață.
Dar nu și când un cetățean, Tudor Socrate Gregorian în cazul de față, ajunge în fața alegătorilor pentru a le cere să-l aleagă în funcția de primar. De ce nu?
Păi, în primul rând, pentru faptul că legea ar trebui să nu le permită potențialilor candidați să se înscrie în cursa electorală dacă au datorii la bugetul local al localității unde candidează.
Iar în cazul lui Tudor Socrate, datoriile acumulate în ultimii ani au depășit deja zece mii de lei. Mai mult, spun surse din primărie că nici serviciile publice, de exemplu colectarea gunoiului menajer, nu și le-a achitat de multă vreme.
Socrate, când era tânăr și nărăvaș a săvârșit și câteva infracțiuni, pe care le-a recunoscut parțial și cu jumătate de gură
În iunie 2014 a fost oprit în trafic de polițiști de la Judiciar pe DN7 pe raza comunei Vărădia de Mureș pentru un control de rutină.
Solicitând actele conducătorului auto şi pe cele ale autovehiculului condus, poliţiştii au stabilit că acesta se numeşte TUDOR SOCRATE GEORGIAN.
Verificând în baza de date autovehiculul condus de acesta, s-a stabilit că numărul de înmatriculare M-6372 C, a fost eliberat de autorităţile germane şi a fost atribuit unui autoturism marca Opel, apoi altui autoturism marca Daimler Crysler.
Cu aceeași ocazie poliţiştii au mai stabilit că autoturismul marca BMW 320, condus de Tudor Socrate avea seria de şasiu WBAAL71000CA71961, iar autoturismul era radiat de autorităţile austriece la data de 22.04.2014.
Socrate s-a ales cu 180 zile-amendă și să plătească statului suma de 9000 lei amendă penală, conform art. 61 alin. 1 din Legea 286/2009 privind Codul penal, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat prev. de art. 334 alin. 1 din Legea 286/2009 privind Codul Penal.
210 zile-amendă plus 10.500 lei amendă penală, conform art. 61 alin. 1 din Legea 286/2009 privind Codul penal, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare prev. de art. 334 alin. 2 din Legea 286/2009 privind Codul penal.
După contopirea pedepselor, în sarcina lui Socrate a rămas pedeapsa cea mai grea de 10.500 lei amendă penală, la care s-a adăugat un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite, respectiv 300 lei amendă penală, rezultând o pedeapsă de 10.800 lei amendă penală.
Judecătorii au fost blânzi cu tânărul Socrate de atunci, astfel că au decis ca pedeapsa să fie una cu amânarea executării, dar a fost completată cu un termen de încercare de 2 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii.
Episodul infracțional Franța
Tudor Socrate nu a reușit să-și finalizeze studiile superioare, astfel că o perioadă bună de timp a lucrat ca șofer de camion în Comunitatea Europeană. La un moment dat a fost depistat transportând ilegal migranți pe teritoriul Franței.
Întrebat despre acest episod, candidatul a răspuns că nu s-a făcut vinovat de nimic întrucât turiștii clandestini găsiți de autorități în camionul pe care îl conducea s-au urcat fără voia sa.
În lipsa unor documente care să infirme sau să confirme cele afirmate de Socrate, cred că e inutil să speculăm. Nu pot fi luate prea mult în seamă nici depozițiile câtorva săteni din Scorțoasa care s-au jurat că episodul din Franța nu a fost un caz izolat.
Afacerea eșuată din Anglia
În septembrie 2018 Socrate a încercat să desfășoare afaceri pe cont propriu în Anglia. A înființat o firmă ce a avut ca obiect de activitate transporturi rutiere. Treburile pe insulă nu prea au mers, dovadă fiind cifrele modeste obținute de la autoritățile de la Londra. Firma a fost închisă de autorități în lipsa lui Socrate.
Datorii de peste 50.000 de lei la bugetul local
La final, că tot am vorbit despre datorii, un studiu pe care l-am efectuat în baza datelor obținute de la primării din județul Buzău, relevă faptul că Scorțoasa ocupă Locul 1 într-un top al celor mai datornici candidați: oamenii PNL, AUR și Alianța Dreapta Unită cumulează datorii la bugetul local de peste 50.000 de lei, bani cu care, de exemplu, s-ar fi putut asfalta.
Și încă ceva. Cum ai putea gestiona banii unei unități administrativ-teritoriale dacă în viața privată sau în afaceri ai cam eșuat?