Noutăți bune și proaste în legătură cu dosarul penal deschis pe numele lui Constantin Toma
În urmă cu patru zile am solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița informații cu referire la dosarul nr. 34/P/2018, înregistrat anterior sub nr. 670/P/2015 la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, dosar în care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, are calitatea de suspect și cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, în baza sesizării Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor – ONPCSB nr. C/XIII/2038/09.10.2015.
Astăzi am primit răspunsul de la Parchetul condus cu delegație de procurorul buzoian Duțoiu Gheorghe!
Urmare a solicitării dumneavoastră cu numărul de mai sus, vă comunicăm că dosarul cu numărul 34/P/2018 este în lucru la Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița – Serviciul de Investigații a Criminalității Economice și nu vă putem furniza alte date privind cauza.
PRIM PROCUROR DELEGAT PROCUROR
Duțoiu Gheorghe Matei Camelia
Astfel, înțelegem că deși Constantin Toma a cerut și a obținut în 2017 strămutarea dosarului de la Buzău la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmbovița invocând faptul că în municipiul Buzău „există un conflict mare în care sunt implicați oameni politici, persoane care ocupă importante funcții publice, organe de presă, procurori și judecători”, dosarul a ajuns tot pe mâinile unui procuror buzoian de care Toma a fugit.
Procurorul Duțoiu Gheorghe a fost delegat să conducă parchetul județean Dâmbovița începând cu 24 februarie 2022 urmând ca delegarea să expire la 24 august 2022.
Duțoiu a mai condus, tot cu delegație, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău din 15 ianuarie 2021 până în februarie 2022.
Atunci, secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât prelungirea delegării sale în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău începând cu data de 15 ianuarie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.
Duțoiu a deținut această funcție până în iunie 2020, prin numire, după promovarea concursului organizat de Consiliul Superior al Magistraturii.
Gheorghe Duțoiu a solicitat CSM, în vara lui 2019, ca la momentul încetării mandatului funcției de conducere pe care o exercita la acel moment să își continue activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.
Potrivit legii, la încetarea mandatului funcției de conducere, atât judecătorii, cât și procurorii, pot ocupa o funcție de conducere la aceeași instanță sau la același parchet, ori la altă instanță sau parchet, ori revin la instanțele sau parchetele de unde provin, sau la o instanță sau parchet unde au dreptul să funcționeze potrivit legii.
Secția pentru procurori din cadrul CSM i-a respins însă cererea, din cauză că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău nu erau posturi de execuție vacante.