ADMINISTRAȚIEANALIZEPresa liberăRECENTE

Firma de casă a primarului de la Zărnești

 

Una dintre plăgile bugetelor locale cele mai greu de vindecat sunt firmele prietene sau de casă ale primarilor aflați sub comanda oamenilor din vârful ierarhiei politice județene.

Primar aflat la primul mandat, fără prea multă experiență în administrația locală, domnul Sorin Matei de la Zărnești a învățat sau a fost învățat repede cum funcționează afacerile pe bani publici în interesul celor care l-au susținut până la ocuparea poziției de edil.

Am făcut o analiză a firmelor câștigătoare de contracte cu Primăria Zărnești în ultimii patru ani, reperele principale fiind valoarea și numărul de contracte pe care societățile comerciale le-au câștigat.

De departe, locul întâi este ocupat de SC CATALICENI CONSTRUCT SRL din localitatea vecină, Poșta Câlnău, firmă ce și-a început activitatea în 2012 având ca obiect principal de activitate Fabricarea altor produse prelucrate din metal, de fapt un depozit de materiale de construcții.

Până în 2020, firma a vândut Primăriei Zărnești diverse materiale de construcții cu valori cuprinse între 1.000 și 4.000 de lei.

Însă, în 2020, firma lui Bucur Cătălin Nicolae a virat brusc de la vânzarea de materiale de construcții la lucrări edilitare cu bani de la bugetul Primăriei Zărnești.

Primele contracte generoase au fost încheiate cu Primăria condusă de Sorin Matei în februarie 2022. Dacă la începutul colaborării cu primăria nu depășeau 1.000 de euro, din 2022 sumele primite de la bugetul local au crescut de minim zece ori.

Astfel, primul contract pe care Bucur l-a primit de la prietenul său, primarul Matei, a fost în valoare de 9.440 de euro fără TVA și prevedea refacerea șarpantei remizei de pompieri din satul Fundeni.

Lucrările de reparații au tot curs de atunci, sumele aruncate de primărie către firma prietenă au crescut, astfel că cifra de afaceri a SC CATALICENI CONSTRUCT SRL a ajuns să se dubleze.

Dar banii adevărați, miliardele, au început să curgă în anul preelectoral 2023, atunci când firmei prietene i-a fost atribuit un contract în valoare de 229.411,78 lei pentru lucrări de reparații la Școala Gimnazială Sat Fundeni.

Și pentru că așa îi șade bine unui primar aflat în campanie electorală, să arunce cu banii prin comună înspre prietenii săi, primarul Sorin Matei a scos pe SEAP două contracte mari și distincte, dar făceau parte din același proiect de construcții.

Practic, Sorin Matei a spart în două un contract ce ar fi trebuit să fie unul singur, cu valoarea totală de 210.293 lei. Obiectul contractului prevede lucrări de amenajare spații verzi, practic amenajarea unui parc cu toate cele necesare, inclusiv cu parcarea aferentă.

Cele două contracte au fost publicate pe SEAP de Primăria Zărnești în data de 30.04.2024 la ora 10:46 și au fost câștigate/adjudecate de  CATALICENI CONSTRUCT la ora10:51, adică după cinci minute. Ciudat, nu?

854.220 lei este totalul sumei pe care firma prietenă a primarului Sorin Matei a primit-o de la Primăria Zărnești. 116.994 lei este profitul net pe care Cataliceni Construct l-a realizat în anul 2023.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!