INVESTIGAȚIIJUSTIȚIERECENTE

Activistul, găinarii, avocatul și ziaristul interlopilor buzoieni

 

În ultimele săptămâni am avut de două ori intenția de a scrie despre cazul lui Nițu Robert Gabriel, cunoscut românilor sub pseudonimul de Activistul Buzoian, și Clanul Găinarilor din Cernătești, județul Buzău.

Prima oară a fost în ziua în care a găinarii au fost trimiși în judecată.

A doua oară  a fost la câteva zile după pronunțarea hotărârii penale nr. 921/01 noiembrie 2021 din dosarul nr. 8514/114/2021, hotărâre în urma căreia găinarii au fost condamnați la închisoare cu suspendare și obligați la plata unor despăgubiri materiale în favoarea Activistului Buzoian.

Eram convins că Justiția pe care am apărat-o zile în șir, în ger, la Buzău, București și Sibiu, își va face treaba, adică va face dreptate într-un caz relativ simplu spre deloc complicat.

Am fost „pe fază” încă de la început, mai precis din seara zilei de 12 iunie 2021, atunci când mi-am petrecut câteva ore în preajma Secției nr. 1 de Poliție – Mărăcineni.

Jurnalistul Vlad Orjan mă rugase să merg acolo deoarece Activistul Buzoian avea ceva probleme, fusese agresat în trafic; nici Vlad nu știa prea multe despre ce se întâmplase anterior.

Pe Gabi nu îl întâlnisem până atunci și nici nu vorbisem vreodată cu el, însă faptul că se afla într-o secție de poliție fiind agresat fizic, m-a determinat să urc în mașină și să mă postez în apropierea secției de poliție Mărăcineni.

La ora la care am ajuns nu mai era forfota de dinainte pe care ulterior am sesizat-o vizionând  înregistrările efectuate de Gabi, însă am observat câțiva civili ce intrau și ieșeau din secție, care nu păreau nici pe departe a fi polițiști veniți de acasă pe nepregătite.

Aveam să-mi dau seama mai târziu, pe la miezul nopții la SJU Buzău, că indivizii care se perindaseră anterior, inclusiv pe la magazinul alimentar din vecinătate, erau găinarii din Cernătești!

Găinarii
Găinarii

Ștefan Bogdan Constantin (2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani) împreună cu un alt individ evaluau pagubele autoturismului Volvo S40 parcat fix la intrarea în secția de poliție, pe care îl folosise în urmă cu câteva ore cu scopul de a-i suprima viața lui Gabi.

Cojocaru Costinel Dănuț (1 an și 2 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani) s-a dus nestingherit la magazin pentru a cumpăra apă pentru un polițist, zice mama lui Gabi.

Cojocaru Florin (2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei închisorii sub supraveghere pe un termen de supraveghere de 4 ani) a ieșit pe poarta principală a secției, a ocolit gardul prin dreapta și s-a făcut nevăzut.

Toate acestea s-au întâmplat în timp ce Nițu Robert Gabriel scria declarații și preda către poliție materialele filmate cu telefonul și camera instalată pe autoturismul personal. Nici măcar mama sa, care a dat ture preț de câteva ore în jurul secției, nu a reușit să-l vadă.

Ce s-a întâmplat în seara zilei de 12 iunie 2021 am văzut cu toții. Violențele de o gravitate extremă la care a fost supus Gabi preț de aproximativ o oră sunt lesne de observat din imaginile publicate tulburând o țară întreagă.

Însă, ce nu s-a văzut imediat a fost faptul că găinarii au plecat liberi și nestingheriți către casele lor. Procurorul de caz nu a considerat necesară reținerea celor trei smardoi.

Mai mult, în dimineața zilei următoare, inculpații Ștefan Bogdan Constantin și Cojocaru Costinel Dănuț, au organizat o mică petrecere pentru a sărbători victoria împotriva organelor de poliție și cele judiciare, dar și a cetățeanului Nițu Robert Gabriel.

Așa cum le stă bine unor baștani-găinari profesioniști, petrecerea a fost a fost transmisă live pe Facebook, pe ritmuri de manele. Cei doi, la bustul gol și la un pahar de alcool s-au apucat să se înfoaie ca niște cocoșei tulburați, ca să știe toată lumea, de la primari și șefi de post până la ultimul sătean cine sunt jupânii pe Valea Slănicului. Dacă nu știau deja!

Pentru a reveni la oarece normalitate a fost nevoie ca imaginile șocante să ajungă în spațiul public, chiar la televiziunile naționale. Evident, și micii găinari din presa locală au profitat de ocazie, s-au trezit din somnul de frumusețe și s-au apucat de produs materiale de clickbait. Atât!

Am fost prezent și pe str. Plevnei la momentul în care baștanii-găinari au fost urcați în mașinile de poliție și transportați la Centrul de Reținere și Arest Preventiv Buzău unde ulterior au fost închiși pentru 30 de zile.

Erau transformați, puișori de Cernătești. Capul jos, atenție la plafonul mașinii! Dă-le măști că suntem filmați! Da’ ce-am făcut șefu’? Bhă, coa, ăștia-s nebuni, chiar ne bagă la răcoare?

Am fost prezent și la Judecătoria Buzău unde judecătorul de drepturi și libertăți a hotărât păstrarea în arest preventiv a făptuitorilor Ștefan Bogdan Constantin și Cojocaru Florin, și punerea în libertate sub control judiciar a lui Cojocaru Dănuț Costinel.

Am fost și la Curtea de Apel Ploiești, marți 14 decembrie 2021. La începutul ședinței de judecată le-am văzut pe cele trei fiare de la Cernătești destul de relaxate. Tot timpul au fost „geană” când pe ușa de intrare în moderna sală de judecată unde am stat preț de câteva minute, când pe doamnele avocat Armani, Gucci, Versace, Yves etc.

Ziarul ce ar fi trebuit să scape găinarii de pușcărie
Ziarul ce ar fi trebuit să scape găinarii de pușcărie

Și a început spectacolul grotesc al lui Grigore Gheorghe, avocatul inculpatului Cojocaru Costinel Dănuț, pe muzica orchestrată împreună cu jurnalistul Gheorghiade Chiriță Doru:

Vă rog să țineți cont de ce s-a scris în cotidianul Șansa Buzoiană din 7.12.2021, în care se fac aprecieri atât legat de fapte, dar în special la activitatea părții vătămate.

Ce-a făcut, de fapt, domnul avocat Grigore Gheorghe? A citit pur întâmplător în cotidianul (4 – patru pagini) ținut de hățuri de incredibilul jurnalist Gheorghiade Chiriță Doru, un articol dedicat cu multă dragoste Activistului Buzoian.

Poate cel mai bun jurnalist buzoian

Se știe prea bine din ce este construită fibra de jurnalist a lui Gheorghiade, se cunoaște la fel de bine cine îi ghidează pixul, însă am rămas uimit de manevrele pe care le inventează pentru a nenoroci imaginea unor simpli cetățeni ce-i deranjează pe stăpânii săi din umbră.

Practic, vineri 03 decembrie 2021, Gheorghiade a semnat în varianta online a ziarului Șansa Buzoiană articolul intitulat “Ce a hotărât Justiția față de cei care l-au bumbăcit pe „Activistul buzoian” de față cu Poliția.”

Redau mai jos trei paragrafe din așa-zisul articol semnat de Gheorghiade Chiriță Doru în care Nițu Robert Gabriel – Activistul Buzoian este pur și simplu demonizat.

„Cele de mai sus reprezintă, însă, doar una dintre multiplele fațete ale poveștilor în care este implicat „Activistul buzoian”. De cele mai multe ori, Robert Nițu intră voit în conflicte cu diverse persoane pe care de multe ori aproape că le provoacă să reacționeze violent. Nu de puține ori, Nițu a sfârșit prin a fi agresat în finalul acțiunilor sale, însă tot mai multă lume spune că „Activistul buzoian”, dincolo de rezultatele bune pe care le obține pentru aflarea adevărului, se manifestă voit provocator, tocmai pentru a provoca acest tip de evenimente pe care, ulterior, să le mediatizeze.

Sunt de asemenea numeroase voci care susțin că Nițu a obținut chiar și foloase în urma activității sale așa zis jurnalistice, chestiune care, iată, trebuie și ea limpezită de către Justiție, instituție care poate extinde cercetarea judecătorească și pe această latură.

Altminteri, în folclorul urban circulă deja numeroase comentarii cu privire la o mulțime de acțiuni ale lui Nițu, desfășurate atât în județul Buzău, cât și în alte județe, evenimente care s-au derulat cel puțin suspect., dar care au devenit subiecte de scandal și care, în final, s-au stins la fel de repede pe cât au fost iscate.”

Vă mai aduceți aminte de celebrul Dan Deșliu, contul acela fals de Facebook (între timp dispărut fără urmă) care demoniza pe oricine pohteau politicienii Ciolacu, Mocanu, Roșioru, Bădulescu? Dar de și mai celebrele site-uri  costintanasescu.com și voceabuzaului.com?

Ei, eu am fost nevoit să fac un soi de expertiză pe textele ce erau publicate pe mai multe conturi vădit false, printre care și Dan Desliu, Alina Petrescu sau Exclusive News Buzau.

Unul dintre rezultate a fost că o mare parte dintre textele examinate, multe dintre acestea scrise de o persoană care știe să scrie și să se exprime corect în limba română seamănă izbitor cu mizeriile debitate de Gheorghiade la adresa lui Gabi!

Gheorghiade nu s-a limitat a publica articolul în ediția online, ci a plusat aruncându-l, parcă la comandă, și în ediția de print a ziarului Șansa Buzoiană de marți, 07 decembrie 2021.  Oare ce jurnalist care își respectă cititorii ar face o astfel de mârlănie?

Astfel, cu tupeu specific apărătorilor de infractori temuți, avocatul găinarului apelant Cojocaru Dănuț Costinel a prezentat în instanța de la Curtea de Apel Ploiești un exemplar din ziarul Șansa Buzoiană din data mai sus precizată.

Chiriță când era mai mic
Chiriță când era mai mic

Dar Gheorghiade nu s-a oprit din a scrie o mizerie menită să mânjească reputația unui acticvist civic! NU!

În data de 14 decembrie 2021, în timp ce la Curtea de Apel Ploiești se judecau apelurile declarate de Nițu Robert Gabriel și inculpatul Cojocaru Dănuț Costinel, în cadrul emisiunii Sens Direct de la postul local Focus TV Buzău, jurnalistul Gheorghiade Chiriță Doru organiza o nou asalt la adresa lui Gabi!

Pentru a conferi o anumită greutate atacului la persoana cetățeanului Nițu Robert Gabriel, jurnalistul i-a invitat în emisiune pe domnii Biță Vasile, președinte Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) și fostul comandant al IPJ Buzău, Marin Ion.

Dacă pe Biță n-a reușit să-l convingă să fie parte la delațiunea sa, pe fostul șef al polițiștilor buzoieni, Gheorghiade a reușit să-l tragă de partea sa.

Cu un rânjet ce arăta cel puțin dubios, intervenția lui Marin Ion a fost una demnă de Miliția comunistă (sâc!). Redau mai jos o parte a transcriptului:

„În primul rând în societatea noastră au apărut tot mai mulți așa-ziși activiști civici care acționează pe cont propriu, nu se înscriu în vreun ONG care luptă pentru drepturile civile ale tuturor, ăăăă… nu sunt înscriși în nicio formă de organizare care să aibă forța de a-și impune părerile cel puțin la nivel de cunoaștere pentru autoritățile statului și apar tot felul de genuri de întâmplări cum a fost și cea la care se face referire, unde provocările niciodată nu au dus la nimic bun pentru că, în general oamenii, nu contează că sunt români sau de altă naționalitate, nu recunosc decât autoritatea, ca să-i spun așa, organizată.”

Colonel (r) Marin Ion
Colonel (r) Marin Ion

Păi, ce facem dom’ colonel de poliție? Deși un judecător s-a exprimat printr-o hotărâre judecătorească în sensul că nu a existat vreun fel de provocare din partea lui Nițu Robert Gabriel, dumneavoastră… Batman, Batman… provocare!?

Dom’ colonel, bine că nu mai sunteți un factor decident în Poliția Română! De fapt, ca să fiu sincer, formulez astfel: sper că nu mai sunteți cumva la originea unor decizii luate la nivel poliție!

„Instanța reține că în niciun caz nu poate fi vorba despre o provocare comisă de persoana vătămată (Nițu Robert Gabriel n.r.) la adresa inculpaților prin violență, atingere gravă a demnității inculpaților sau alte acțiuni ilicite grave, așa cum solicită textul art. 75 alin. 1 lit. a) CP, în condițiile în care inculpații au supus persoana vătămată, timp de aproximativ o oră, la un proces intens de terorizare, inclusiv prin lovirea vehiculului persoanei vătămate cu vehiculul condus de inculpatul Ștefan Bogdan Constantin, prin blocarea circulației pe drumurile publice prin parcarea vehiculelor perpendicular pe axul drumului, și toate culminând inclusiv cu lovirea persoanei vătămate de față cu organele de poliție, ca și când acestea nici nu erau la fața locului.” – Hot. nr. 921/2021 – Judecătoria Buzău.

Altfel spus, dom’ colonel, apreciez că nu sunteți tocmai cel mai bun reper moral din zona Ministerului de Interne. Și știți de ce? În primul rând pentru că finul dumneavoastră, cel care deține chioșcurile din incinta sediului IPJ Buzău și cel de pe Plevnei e „asociatul” unui inspector antifraudă ce deține calitatea de inculpat într-un dosar de luare de mită.

Știți ce au spus băieții veseli după săvârșirea infracțiunii de luare de mită? Că ar fi bine să chemăm poliția și un procuror. Sper că nu la dumneavoastră s-au gândit!

În al doilea rând, domnule colonel, asocierea dumneavoastră într-o societate comercială (domeniul principal de activitate: grupa CAEN: 803 – activităţi de investigaţii) cu deținutul Beganu Paul condamnat la pedeapsa de 8 ani și 6 luni închisoare pentru pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu (șpagă de 1.000.000 de euro).

Colonelul a cântat fix pe aceleași note pe care Gheorghiade Chiriță Doru și avocatul Grigore Gheorghe le-au fredonat la trustul de presă Focus, respectiv în fața judecătorilor, inclusiv la Curtea de Apel.

Acești oameni au comis această faptă (de fapt mai multe fapte n.r.) determinați, chiar provocați de atitudinea parții vătămate care, erijându-se într-un agent public, a apreciat dumnealui că acești oameni (wtf?!, găinarii ăștia mai pot fi numiți oameni???) efectuează activități ilegale de braconaj, de vânzare ilicită de păsări, numai că ulterior s-a dovedit că acești oameni din această legală de creștere și comercializare a păsărilor își asigură existența lor și a familiilor. – avocat Grigore Gheorghe

Avocatul a continuat să presteze la bară cu aceeași atitudine mincinoasă și denigratoare la adresa Activistului Buzoian.

Bănuiala dumnealui că acești oameni desfășoară activități ilegale l-a făcut să aibă aceste manifestări. A filmat, a fotografiat până în ziua aceea când acești oameni au dat peste acesta în exercițiul atribuțiunilor, cu ghilimelele de rigoare.

Numai că de abia acum, după ce s-a pronunțat instanța de judecată, am văzut că acest om, practic din acesta trăiește, poate chiar își asigură existența. Activitatea sa nu era una pro bono, ci era una pro domo, pentru că așa cum scrie în acest articol pe care l-am depus la dosar, dumnealui căuta, provoca diferite persoane pe care le suspecta de anumite activități pentru ca apoi să aibă anumite avantaje materiale. N-o spun eu, eu spune unul dintre cei mai buni jurnaliști din Buzău (Gheorghiade Doru n.r.)! – avocat Grigore Gheorghe

Găinarii încătușați
Găinarii încătușați

Toate astea după ce la începutul ședinței de judecată avocatul i-a propus Activistului Buzoian să se împace, ultimul să-și retragă plângerea prealabilă. Evident, propunerea avocatului a fost respinsă de către Activist.

Ce ascunde avocatul este faptul că după spectacolul oferit pe DJ 203 K de găinari, aceștia au fost sancționați contravențional de către DSVSA Buzău tocmai pentru nerespectarea interdicției de a comercializa păsări pe motive de gripă aviară.

Ce (poate) nu știe avocatul este că inculpatul Cojocaru Florin, clientul său, a mai fost „altoit” în trecutul nu foarte îndepărtat de inspectorii DSVSA. În decembrie 2018 a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 3.600 lei întrucât nu a respectat normele sanitar veterinare referitoare la mişcarea suinelor și pentru cele referitoare la înregistrarea exploataţiilor în conformitate cu prevederile legale.

Atunci, Cojocaru Florin a considerat controlul efectuat la gospodăria dânsului şi măsura dispusă de intimată ca fiind total abuzivă. Declarase că procurat un număr de 13 suine gata de sacrificat pentru consumul familiei, în sistem gospodăresc şi nu în sistem de exploataţie și că transportul suinelor s-a efectuat cu aviz de însoţire , factură, precum şi cu avizul DSVSA Prahova.

În realitate, nu a respectat normele sanitar veterinare referitoare la mişcarea suinelor, şi anume normele privind înregistrarea exploataţiilor nonprofesionale în conformitate cu prevederile Ord. ANSVSA NR. 20/2018, respectiv achiziționând suinele din județul Prahova fără aviz interjudeţean şi fără să deţină cod deschis de exploataţie pe numele său.

Revenind la combinația junalist-avocat, reținem că Gheorghiade a scris la ziar și grăit la TV fix ceea ce avea nevoie avocatul pentru clienții săi infractori. Nu întâmplător atacul concertat al jurnalistului la adresa Activistului Buzoian a început după apariția hotărârii instanței de fond.

Rânjeala celor trei găinari și a avocaților a dispărut în momentul în care reprezentantul Ministerului Public și-a început pledoaria.

În opinia noastră nu are relevanță ceea ce a încercat persoana vătămată sau ceea ce se insinuează astăzi din partea apărătorilor inculpaților. Din probele administrate rezultă că persoana vătămată a fost supusă, pe o durată de aproximativ o oră, unui proces de urmărire și terorizare, în cadrul căruia inculpații Cojocaru Florin și Ștefan Bogdan Constantin au adresat amenințări, injurii și au distrus autoturismul, blocând inclusiv circulația în încercarea de a prinde persoana vătămată și inclusiv prin lovirea autoturismului persoanei vătămate cu autoturismul condus de inculpatul Ștefan Bogdan Constantin în timp ce rulau pe partea carosabilă. Totul a culminat cu lovirea efectivă a persoanei vătămate de către inculpați chiar de față cu organele de poliție, singura scăpare a persoanei vătămate fiind fuga din locul în care trebuia să se simtă în siguranță în prezența organelor statului.

Din aceste expuneri a situației de fapt și din această constare a instanței de fond nu putem să admitem că niște pedepse cu suspendare ar putea să-ți atingă scopul preventiv-educativ pe post de lege. Apreciem că numai pedepse privative de libertate pot să fie aplicate în această cauză. Într-adevăr este revoltătoare această activitate infracțională dacă urmăriți această sentință a fondului din care rezultă că parcă vizionăm un film la tv, nu este o situație de fapt.

În această situație se impune admiterea cererea apelantei parte civilă, desființarea în parte a hotărârii apelate și într-adevăr aplicarea unor pedepse cu executare în regim privativ de libertate pentru ca acestea să-și atingă scopul preventiv-educativ prevăzut de lege.

Să mai zic că Gheorghiade Chiriță Doru e și un mic subtilizator de subiecte și informații fără să precizeze sursele?

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!