Victime colaterale – Adrian Gheorghe
Zilele trecute discutam cu persoane din sistem despre iminenta demitere a lui Adrian Gheorghe, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și efectele acestei demiteri asupra sistemului de asigurări din teritoriu.
Discuția s-a încheiat cu următoarea întrebare: cine și când va ieși public să „smiorc” și care vor fi argumentele contra ce vor fi invocate.
În această dimineață am aflat că Adrian Gheorghe nu mai este președintele CNAS, iar atribuțiile sale vor fi preluate de Adela Cojan, fostă președinte a instituției.
Deloc spre surprinderea mea, cei care au ieșit public să vorbească-n vânt n-au mai fost pluseriștii, ci persoane cunoscute că au legături cu sistemul de sănătate.
Este vorba despre Cofondatoarea organizaţiei „Dăruieşte Viaţă” Oana Gheorghiu, organizaţie care construieşte din donaţii primul spital oncologic pentru copii din România.
Joi noaptea, Gheorghiu a sărit la gâtul premierului Florin Cîțu, acuzându-l că nu-i pasă de bolnavi, de spitale, de viaţa oamenilor. Cred că a greșit.
În ceea ce îl privește pe Adrian Gheorghe, jumătatea organizaţiei „Dăruieşte Viaţă” a reamintit faptul că fostul președinte este un profesionist adevărat, cu viziune, competență și determinarea necesară de a schimba felul în care se întâmplă lucrurile în sănătate.
Gheorghiu nu a greșit cu nimic atunci când a vorbit despre calitățile și pregătirea profesională a lui Gheorghe, dar cu siguranță a greșit destinatarul furiei exprimate în postarea sa pe Facebook.
Destinatarul ar fi trebuit Barna sau Cioloș, și spun asta dintr-un motiv lesne de înțeles.
Înainte ca cei doi lideri USRPLUS să decidă ieșirea de la guvernare ar fi trebuit să se gândească mai întâi la oamenii buni aduși din afara politicii și pe care i-au propulsat într-un sistem putred construit timp de 30 de ani, lăsându-i acolo singuri, înconjurați de hienele ciumei roșii.
Cazul lui Adrian Gheorghe este un caz școală. Degeaba numești la CNAS un om foarte bine pregătit, economist senior în domeniul sănătăţii la Imperial College London, cu doctorat la Universitatea din Birmingham, care a lucrat ca economist în sănătate la Oxford Policy Management, dacă pe lângă el nu ai adus și câțiva consilieri cu experiență vastă în sistemul de sănătate românesc.
Dar Barna și Cioloș s-au gândit doar la imaginea și interesele lor și a grupului restrâns de beneficiari ai puterii preluate dubios în partid în anul 2018. Au uitat repede de oamenii de la firul ierbii, la fel cum au uitat de răspunderea pe care o au față de votanții partidului.
Reamintesc că Adrian Gheorghe este unul dintre cei care au reușit să câștige o bătălie cu rețeaua coruptă din CNAS ce răspunde la comenzile lui Ciolacu.
Cazul Dr. Ușurelu de la Merei, județul Buzău a fost rezolvat după ce Adrian Gheorghe a acceptat sprijinul unor oameni neimplicați politic, oameni dedicați sistemului de sănătate, adevărați profesioniști, dar și curajoși. Da, da, curajoși!