Viceprimarul comunei Beceni condamnat în primă instanță, recidivează
Constantin Dumitru Laurențiu aka Mustăcioara Slănicului, fostul primar, în prezent viceprimar PSD al comunei Beceni, județul Buzău, a fost condamnat în urmă cu patru luni, fără acord de recunoaștere, la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere în formă continuată.
În 12.07.2023, Mustăcioara Slănicului a făcut apel la Curtea de Apel Ploiești unde se așteaptă o soluție definitivă. La termenul din 18.10.2023, reprezentantul Ministerului Public, procurorul, a formulat o cerere pentru a lua cunoștinţă de motivele de apel.
Destul de bizară această mișcare, ca un procuror ce se regăsește în banca acuzării, să nu fi avut timp trei luni de zile să citească cererea de apel.
Bizar a fost și parcursul procesului pe fond unde, deși probele aflate la dosar (materiale video) îl arătau pe fostul primar al Beceniului cum urcă și coboară de la volanul unei autoutilitare proprietate personală după ce a condus cu permisul suspendat în mod repetat.
Chiar fostul edil și avocatul său, Răzvan Gheorghe, un cunoscut apărător de politicieni penali, au tergiversat în mod jenant cercetarea judecătorească, invocând motive precum expertizarea imaginilor obținute chiar de la sistemul de monitorizare video al primăriei Beceni.
Fostul primar al comunei Beceni a fost condamnat la pedeapsa de 2 ani închisoare cu suspendare în lipsa unui acord de recunoaștere
„Astfel cum reiese din imaginile puse la dispoziție de Primăria Comunei Beceni, prin adresa nr. 4578/25.05.2021, stocate pe suport optic tip DVD și procesul-verbal de vizionare a acestora (f. 52-54 dup), la data de 29.04.2021, ora 08:33:42, inculpatul Constantin Dumitru Laurențiu a condus autoutilitara marca FORD, culoare albastră, cu nr. de înmatriculare BZ 12 PLY pe DJ 203 K, pe raza comunei Beceni, a parcat-o în parcarea din fața Restaurantului Classic, proprietatea sa, iar la ora 08:34:05 a coborât singur din autoutilitară și s-a îndreptat pe jos spre sediul Primăriei Comunei Beceni.”
Prezența inculpatului la sediul Primăriei Comunei Beceni este confirmată și de mențiunile din cuprinsul listei de prezenă pentru respectiva dată, la nr. 2 din listă regăsindu-se semnătura acestuia atât la venire cât și la plecare.
VIDEO
https://www.youtube.com/watch?v=Ye25laI6z-g
Judecătorul a subliniat faptul că inculpatul deține o funcție de conducere la nivelul comunei Beceni și ar fi trebuit să fie un exemplu pentru membrii comunității în respectarea dispozițiilor legale, dar acesta a optat pentru adoptarea unui comportament infracțional, deviant, alegând să încalce în mod repetat normele de conviețuire socială.
S-a mai apreciat că pericolul social concret al faptelor săvârșite de Constantin Dumitru Laurențiu a fost unul sporit, astfel că instanța a mai apreciat că este necesară aplicarea unei pedepse care să-și atingă scopul de reeducare, pedeapsă care să asigure siguranța în forța ocrotitoare a legii, dar și în exemplul moral în sensul că o pedeapsă eficientă și proporțională cu gravitatea faptelor, descurajează comiterea de astfel de fapte antisociale, sancționând aceste manifestări în mod corespunzător.
La final, fostul primar și actual viceprimar al comunei Beceni, județul Buzău a fost condamnat la o pedepsă de 2 ani cu suspendarea pedepsei pentru o perioadă de 2 ani.
Judecătorii au apreciat că Mustăciaoră a avut doar o sincopă comportamentală, dar s-au înșelat
La stabilirea pedepsei, instanța, raportat la profilul inculpatului, a reținut că, totuși, inculpatul Constantin Dumitru Laurențiu a avut doar o sincopă comportamentală care a fost conștientizată, că acesta are valențe reale de reconsiderare asupra comportamentului său în viitor, că a fost sancționat de comunitate la nivel de imagine, că aplicarea unei pedepse este de natură să-l reeduce și responsabilizeze pe inculpat, și totodată să aibă caracterul de exemplaritate pentru societate.
Totuși, judecătorii au subliniat faptul că inculpatul Mustăcioară pe parcursul urmăririi penale și cercetării judecătorești a avut o atitudine nesinceră, negând săvârșirea faptei, necooperantă, împiedicând soluționarea cu celeritate a cauzei. Mai mult, inculpatul a încercat să ascundă săvârșirea infracțiunii, invocând tot felul de împrejurări pentru a nu se putea stabili în mod corect situația de fapt.
Instanța a luat în considerare că inculpatul Mustăcioară a avut o atitudine de nesocotire a dispozițiilor legale, încălcându-le cu bună știință, acționând în mod deliberat, alegând să conducă autovehiculul în mod repetat deși avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice suspendat, fără absolut nicio reținere și asumându-și urmările ce s-ar fi putut produce.