ADMINISTRAȚIEPOLITICĂRECENTE

Iazul Morilor – 1.000.000 de euro din banii buzoienilor cheltuiți cu nesăbuință

Ieri, 23 septembrie 2021 a fost inaugurat la Buzău rezultatul acelui proiect grandios și unic în România anunțat de primarul Constantin în martie 2019.

Trompetele personale și cele de partid au poluat atunci foarte agresiv mediul online cu acel proiect total nepotrivit pentru un oraș sărac și subdezvoltat din toate punctele de vedere.

În 03 septembrie 2019 a fost anunțată firma căreia i-a fost atribuit prin procedură simplificată acest proiect: controversata SC Troia Premium Construct SRL, urmașa falimentarei  SC Troia Construct 2008 SRL.

1

Scenariul nr. 1 propus pentru realizarea investiției Iazul Morilor

Autoritatea contractantă intenționează achiziționarea serviciilor de proiectare și asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiții “Punerea în valoare a canalului Iazul Morii, pe strada Frasinet prin amenajarea unui spatiu de recreere”, respectiv pentru:

  • proiectare și asistență tehnică – 169.620,91 lei fără TVA;
  • execuție lucrări – 3.441.202,66 lei fără TVA.

VALOAREA TOTALA A CONTRACTULUI : 3.610.823,57 LEI FARA TVA

Municipiul Buzău este traversat de canalul de irigație Iazul Morii, ce este amplasat sub profilul străzii Frăsinet. Acesta este gravitațional și a fost construit în secolul al XVIII-lea , având o lungime de cca.10 km, având rolul de a acționa hidraulic morile de cereale și de a asigura apa necesară irigării zonei legumicole ce se dezvolta în jurul orașului.

În zona de pe str.Frăsinet, delimitată de zona comercială Carrefour și biserica Sf.Stefan se dorește realizarea unei amenajări urbanistice, în vederea sporirii atractivității zonei.

Funcțiunea principală este de parc pe traseul căruia vor exista spații de recreere, locuri de joacă și suprafețe întinse de apă amenajate natural de tip iaz și teren inundabil, care vor aduce un ecosistem bogat în zonă, amintind de Canalul Iazul Morilor, dotare hidrotehnică ca tradiție a Buzăului.

Sursa: Iulian Bunilă
Sursa: Iulian Bunilă

În acest sens a fost întocmit un studiu de fezabilitate prin care se propune:

  • amenajarea unui spațiu verde și a unor zone de recreere ce vor contribui la creșterea nivelului de trai prin ameliorarea calității aerului;
  • organizarea de spații exterioare de joacă și pentru petrecerea timpului liber în natură, atât pe timp de vară, cât și de iarnă;
  • colectarea și reutilizarea ulterioară a apelor pluviale;
  • construirea unui număr minim de locuri de parcare;
  • construirea unui spațiu expozițional.

Iazul proiectat va avea o adâncime maximă de 1,50 m și va fi conectat la canalul de irigație Iazul Morilor printr-un sistem hidrotehnic ce îi va asigura admisia, respectiv evacuarea apei. Astfel, se va asigura o curgere permanentă a apei, deci o oxigenare și limpezire constantă a acesteia.

2

Scenariul nr. 2 propus pentru realizarea investiției Iazul Morilor

Ce a ieșit până la urmă ați văzut cu toții. Nu s-a realizat nici măcar jumatate din ceea ce s-a arătat și promis buzoienilor în 2019 prin intermediul trompetelor din presă și de la partid. Întrebările care se regăsesc azi pe buzele buzoienilor cinstiți este următoarea? Unde s-au dus banii? În buzunarele cui?

Sursa: Ciprian Sterian / Observatorul Buzoian
Sursa: Ciprian Sterian / Observatorul Buzoian

Este mai mult decât evident că graba de inaugura spațiul-grădină din strada Frăsinet a avut scop electoral în vederea referendumului de duminică.

Unul dintre falsele motive invocate de Toma pentru unirea Buzăului cu Ținteștiul, comuna sa natală, este că în municipiu nu mai sunt terenuri pentru a se dezvolta. Evident că Domnul Nostru Toma induce în eroare buzoienii, ca de obicei, iar pentru a demonstra asta, am ales să prezint o fotografie preluată din Google Maps.

Așa arată în realitate harta Municipiului Buzău. Toma și ai lui vor spune că acele terenuri neconstruite sunt în proprietatea unor persoane fizice și juridice, nu ale municipalității. Dar cele din raza UAT Țintești nu sunt la fel de private? Proprietățile lui Toma de la Țintești le cunoaștem deja, dar ce suprafață de teren deține sora dumnealui în comuna Țintești?

De ce nu s-a dezvoltat Buzăul pe cele peste 5000 ha de teren, majoritatea pârloagă? Răspunsul e la îndemâna oricui: terenurile sunt în proprietatea vechilor pesediști cu care Toma se află în conflict sau în proprietatea afaceriștilor ce nu sunt pe placul edilului buzoian!

Unul dintre marii proprietari de teren în municipiul Buzău este nimeni altul decât Dobrică Dumitru, fost consilier județean PSD Buzău, tatăl lui Ionela, fost deputat PSD, turnătorii lui Zgonea (nepotul lui Mihai Viteazul) la DNA!

Curtea de Apel București a reluat, miercuri, dezbaterile în mega dosarul de corupție al fostului șef al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea, condamnat deja la trei ani de închisoare cu  executare pentru fapte de corupție privind angajarea fiicei unui om de afaceri din județul Buzău, scriau în urmă cu două zile jurnaliștii de la stiripesurse.ro

În demersurile sale, a explicat Zgonea, a făcut numeroase drumuri București Buzău și retur, iar atunci când trebuia să rămână în zonă, cazarea sa se făcea la diverși membri ai partidului din care făcea parte.

Potrivit celor afirmate de Valeriu Zgonea în fața judecătorilor CAB, la întrebările insistente ale procuroarei DNA, Zgonea ar fi fost cazat inclusiv de actualul șef al PSD, Marcel Ciolacu în aceea perioadă în care l-a cunoscut pe consilierul județean și om de afaceri Dumitru Dobrică, cel care l-a și denunțat la DNA legat de pretinsele fapte de corupție. Detalii foarte interesante găsiți aici https://www.stiripesurse.ro/detalii-interesante-din-dosarul-in-care-a-fost-condamnat-valeriu-zgonea–la-insistentele-dna-el-a-poveste–te-ca-a-stat-si-acasa-la-marcel-ciolacu_2008309.html

3

Scenariul nr. 3 propus pentru realizarea investiției Iazul Morilor

Revenind la subiectul principal, Iazul Morilor, revin și la întrebarile buzoienilor cinstiți: Unde s-au dus banii? În buzunarele cui? 5.103.745,829 lei , cu TVA a costat grădina din strada Frăsinet! Dacă și investițiile viitoare vor costa buzoienii câte 1.000.000 de euro din bani împrumutați la bănci, iar rezultatul va fi similar cu cel prezentat ieri cu mare fast, atunci falimentul Buzăului e garantat!

55-Hot.-Studiu-de-Fezabilitate-Iazul-Morii

Cum să urmezi și să mai ai încredere în astfel de oameni?

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!