RECENTESĂNĂTATE

DSP și Covid-19 la Buzău

Pandemia COVID-19 a intrat în declin aproape peste tot la nivel mondial. Numărul de noi cazuri a scăzut, în medie, în ultima săptămână, cu mai puțin de 2% noi infecții fiind raportate în cele 25 de țări care au cel mai ridicat bilanț al pacienților COVID-19 în Europa.

Numărul de cazuri reale este fără îndoială mult mai mare decât bilanțul oficial la nivel mondial întrucât nicio țară nu își testează sistematic întreaga populație, însă nu există motive care să sugereze că tendința ar fi diferită.

Același lucru se întâmplă și la Buzău. Deși ar fi fost normal ca numărul persoanelor contaminate să scadă, la Buzău, din cauza managementului defectuos la nivel de DSP și SJU, spitalul a devenit focar de infecție pentru județul nostru.

Faptul că epidemiologul Scîntei și/sau managerul Damian și/sau prefectul Dimian au încercat să ascundă cele 9 cazuri de pacienți de pe Secția Oncologie a spitalului județean arată destul de clar faptul că se pregătea o manipulare în masă a personalului medical și non medical din SJU Buzău.

Presa aservită partidului și instituțiilor de unde își încasează tainul nu a putut să tacă mâlc, ca de obicei, ci au aruncat câteva firimituri doar pentru că nu s-au putut abține de la o așa grozăvie.
Deja cei de la sansanews.ro au șters articolul care devoala faptul că 9 pacienți de la Oncologie au fost găsiți pozitiv la Covid-19!

Minciuna prin omisiune are picioare scurte!

În 19 mai 2020, Direcția de Sănătate Publică Buzău a trimis un document către Spitalul Județean de Urgență Buzău prin care pune pumnul în gură puținilor angajați ai spitalului nemulțumiți de faptul că unitatea spitalicească e compromisă în fața noului coronavirus, iar cei care teoretic ar trebui să controleze pandemia asistă într-un mod sadic la temerile celor din linia întâi!

Ministerul Sănătății – Direcția de Sănătate Publică a Județului Buzău

„În vederea eliminării unor nemulțumiri legate de testarea Covid a personalului, dorim să facem următoarele precizări, pe care vă rugăm să le difuzați către întreg personalul medical:
1. Noțiunea de contact direct se referă la o interacțiune cu o persoană aflată la mai puțin de 2 m și pe durata a cel puțin 15 minute sau/și persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de Covid-19;
2. Personalul medical care a purtat echipamentul de protecție corespunzător tipului de îngrijire acordat – nu este considerat contact apropiat;
3. Algoritmul testării PCR COVID 19 precizează:
“contacții asimptomatici ai cazurilor confirmate nu se testează”
Prin prisma indicațiilor de mai sus, care se regăsesc în metodologia acestei infecții emise de CNSCBT, vă comunicăm că tot personalul care apreciază că se află sub risc iminent generat de contactul cu cazurile confirmate înregistrate la nivelul unității, este așteptat la nivelul camerei de recoltă din DSP pentru evaluare prin efectuare a testului PCR COVID 19.”

Semnează director executiv Ungureanu Cristina
Semnează medic primar epidemiolog Scîntei Carmen

Consultând Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19) publicată de CNSCBT, am regăsit următoarele Definiții de caz:

Caz suspect

A. Orice persoană cu infecție respiratorie acută (debut brusc cu cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultate în respirație (scurtarea respirației);
B. Orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie;
C. Orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respirației) și care necesită spitalizare peste noapte).

Caz confirmat – O persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice.

Contactul apropiat este definit ca:

1. Persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19;
2. Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
3. Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă);
4. Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute;
5. Persoană care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m;
6. Persoană din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.

Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului!

https://www.cnscbt.ro/index.php/metodologii/infectia-2019-cu-ncov/1726-metodologia-de-supraveghere-a-covid-19-actualizare-14-05-2020/file

După cum observați în , aceasta face uz de termeni diferiți față de cei folosiți de CNSCBT! Direct nu este egal cu Apropiat.

Cine minte și de ce, la Buzău? Ce interese sunt la mijloc? De câte îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale mai e nevoie pentru a nu se mai pune batista pe țambal?

Sebastian Adrian Silvestru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!