ADMINISTRAȚIEJUSTIȚIEPOLITICĂRECENTE

Dreptul la adevăr și cel de a fi INFORMAT

De obicei nu comentez hotărârile definitive date de judecători în instanțele de judecată, însă pe cele cu ocazia diferitelor campaniilor electorale, da.

Toma minte, Jipa o face prin omisiune, Nicolae nervozată și părtinitoare.

De la bun început trebuie precizat un aspect foarte important. Cu ocazia referendumului din 26 septembrie 2021 s-au constituit și investit două birouri electorale: Biroul Electoral de Circumscripție Municipală BuzăuPreședinte Nicolae Adriana – judecător și Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Țintești Președinte – Văsi Ana Maria – judecător.

După împânzirea agresivă cu bannere, prisme și alte materiale de propagandă în municipiul Buzău și comuna Țintești, m-am adresat cu contestații la BEC Buzău și BEC Țintești.

Era și este mai mult decât evident că materialele electorale folosite pentru referendumul din 26 septembrie sunt de natură să influențeze buzoienii și ținteștenii, nicidecum să păstreze obligația de neutralitate din partea autorităților locale, dar și dimensiunile MARI, exagerate ale bannerelor și prismelor care arată disperarea unor politicieni de a înfăptui cu mâna cetățenilor slab informați, cu rea-credință de către ambii edili ținteșteni.

Dimensiunile bannerelor și prismelor depășesc prevederile legale din Legea 334/2006 care la art. 36, alin. (2), lit. a) spune că În campania electorală pot fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă electorală – afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj.

Doar că doamna judecător Nicolae Adriana, fost președinte al Tribunalului Buzău, în prezent magistrat delegat la Curtea de Apel Ploiești – Secția a II-a Civilă, a interpretat legea într-o manieră mai mult decât părtinitoare, dacă nu dubioasă.

Mai exact, doamna Nicolae n-a reușit să pună semnul egal între bannere, prisme și afișe electorale pentru referendum, motivând astfel: rezultă că legiuitorul a stabilit doar dimensiunile pentru afișele electorale, nu și pentru bannere. Ce poți să mai zici despre o astfel de enormitate?

Doamna judecător Nicolae, soția inspectorului școlar Tony Nicolae – inspectorul 0 (zero), impus și susținut de PSD Buzău, nu se află la prima experiență electorală. Știe prea bine că în campaniile electorale bannerele, prismele și orice alte materiale, în afară de afișe, sunt interzise de lege.

Nicolae Adriana

În campania electorală pentru alegerile locale sunt interzise bannerele, mesh-urile, dar și o serie de alte modalități de publicitate electorală, în schimb printre materialele permise se numără afișele, care trebuie să respecte anumite dimensiuni – Autoritatea Electorală Permanentă (AEP)

Deși la contestație am atașat un document cu titlu de precedent, judecătoarea Nicolae nici n-a vrut să-l vadă, probabil nici să-l atingă.

Hotarare-nr.35

Răspunsul contestației depuse prin e-mail la BEC Buzău în data de 05 august 2021, completat în 06 august, nu l-am primit niciodată. Am aflat abia vineri, 13 august, după ce am sunat la biroul electoral pentru a mă interesa dacă cineva și-a dat interesul în a lua în discuție sesizările unui cetățean.

Vineri, 06 august 2021, am sesizat și Biroul Electoral de Circumscripție Comunală Țintești unde președinte este doamna Văsi Ana Maria, judecător la Tribunalul Buzău – Secția I Civilă. În după-amiaza aceleiași zile am și primit răspunsul: Se respinge plângerea nr. 17/06.08.2021.

Dar, anterior emiterii hotărârii, doamna judecător Văsi a solicitat un punct de vedere la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), pentru a comunica opinia referitoare la aplicabilitatea dispozițiilor art. 36, alin (2), lit. a) din Legea nr. 334/2006.

Adresa-AEP-nr-15665-1-Tintesti-1

Pe lângă alte precizări, AEP a opinat că în baza art. 100 alin. (1) din Legea nr. 208/20152, apreciem că orice implicare a autorităţilor locale in campania pentru referendum, trebuie să răspundă dezideratelor enunţate în Codul de bune practici în materie de referendum3 la art. 3.1. pct. a) – Autorităţile administraţiei publice trebuie să îşi respecte obligaţia de neutralitate, care constituie un element de asigurare a liberei formări a voinţei alegătorilor. Adică fix ce n-au făcut Toma la Buzău și Stoica la Țintești!

Primele schimbări efectuate de către primarul Constantin Toma au apărut după primele contestații depuse la cele două birouri electorale. Ca din senin, în 09 august 2021 au apărut afișele electorale care corespund cerințelor din Legea 334/2006.

În așteptarea răspunsului cuvenit de la BEC Buzău, am revenit cu o nouă contestație la BEC Țintești în care am apreciat că materialele de propagandă electorală amplasate pe raza UAT Țintești depășesc cu mult limitele activității jurnalistice de informare a publicului, în sensul că mesajul “Votează DA pe 26 septembrie” este unul care îngrădește libera formare a voinţei alegătorilor.

N-am mai primit răspunsul pe e-mail ca prima dată, ci l-am găsit pe site-ul primăriei Țintești. Din păcate, doamna judecător nu a luat în discuție aspectul semnalat ce viza mesajul care îndemna cetățenii cum să voteze. Sau cel puțin așa reiese din Hotărârea nr. 5 /11.08.2021

Hotararea-nr.-5-din-11.08.2021-a-BEC-Tintesti

Totuși, ceva s-a schimbat! Începând cu a doua zi, 12 august 2021, Toma și Stoica au procedat la modificarea materialelor de propagandă, în sensul că mesajul „Votează DA” de pe bannere și prisme a fost înlocuit cu „Votează INFORMAT„. Mi-e greu să cred că cele două judecătoare nu au discutat pe marginea contestațiilor pe care le-am făcut, cum la fel de greu este de acceptat că doamna Nicolae Adriana nu i-a impus lui Toma înlocuirea mesajului subiect al celei de-a doua contestații de la BEC Țintești.

Toma susține că așa era programat de la început, dar cine să-l creadă? Cu trei zile înainte, probabil tot la sugestia judecătoarei Nicolae, comandase și împrăștiase câteva mii de afișe electorale ce conțineau mesajul menit să influențeze libera voință a alegătorilor.

Petronela Jipa – poza de profil Facebook

Dar omul credincios lui Toma din Primăria Buzău și biroul electoral a declarat: „Biroul Electoral de Circumscripție nu are nicio implicare în modificarea acestor afișe, nici în faza de emitere a lor, nici acum că ele s-au modificat. Nu a existat nicio hotărâre a Biroului de Circumscripție care să decidă așa ceva. Până acum, au fost două reclamații care au fost depuse, din partea unei persoane fizice și a unui partid. În preambulul hotărârii este explicat motivul plângerii, respectiv s-a sesizat faptul că se utilizează bannere, și că se utilizează afișe care nu respectă dimensiunile unei campanii electorale. Acesta a fost obiectul plângerii, faptul că afișele sunt foarte mari. S-au emis două hotărâri. Ambele hotărâri sunt pe site-ul Primăriei, la secțiunea REFERENDUM și acolo se explică ceea ce fiecare a sesizat, atât partidul, cât și persoana fizică”, – purtător de cuvânt al Biroului Electoral, Petronela Jipa. 

Toma, a reacționat în stilul caracteristic: ”Începând cu 25 august va începe o campanie cu dezbateri publice, în tot Buzăul și la Țintești. Oamenii trebuie să aibă aceste informații și am modificat peste tot și pe bannere și la ziare și peste tot. Deci, face parte din campania de informare această modificare și nu din alte motive.” Adică cu minciuna pe buze. Din păcate!

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!