ADMINISTRAȚIEINVESTIGAȚIIRECENTE

Doi bătrâni înșelați de primarul Sorin Cîrjan

Povestea începe în data de 1 octombrie 2019 când la poarta familiei Oprica din comuna Podgoria s-au prezentat primarul localității și primarul municipiului Rm. Sărat, domnul Sorin Cîrjan. Scopul vizitei anunțate anterior a fost acela de a-i convinge pe soții Oprica să cedeze la schimb sau prin vânzare-cumpărare o suprafață de 235 m2 teren agricol extravilan din proprietatea lor, situat pe raza comunei Podgoria, cu o altă suprafață de teren aflată în proprietatea Primăriei Rm. Sărat.

Soții Oprica Gheorghe (86 de ani) și Oprica Ilinca (79 de ani) sunt doi podgoreni care au muncit pământul toată viața, fie că a fost vorba de culturi de cereale, fie că au trudit prin livada de pruni sau plantația de viță de vie. Când am fost să-i vizitez acasă la Podgoria, abia goliseră căruța de prunele adunate din livada proprie.

Ilinca și Gheorghe Oprica

L-a propunerea primarului Sorin Cîrjan, veteranul Oprică s-au deplasat împreună cu un autoturism al primăriei Rm. Sărat și nu s-au mai oprit până la un birou notarial din municipiu unde era deja pregătit un act, o declarație prin care podgoreanul renunța, era de acord cu diminuarea suprafeței de teren pe care o deținea în proprietate cu soția sa, fără să fie precizat cine va intra în posesia terenului de 235 m2, în ce condiții, fără vreo specificație în ceea ce privea înțelegerea verbală dintre primarul municipiului Rm. Sărat și bătrâni privind schimbul de terenuri. Mai mult, în fața notarului a fost prezentat doar unul dintre proprietari, Gheorghe, căruia, din relatările sale, i s-a cerut să semneze documentul fără ca notarul să-i citească ce conține. Bătrânul a semnat, că știa că are o înțelegere cu un primar de municipiu, nu cu un samsar de terenuri, nu cu un derbedeu.

Deși Oprica Gheorghe a solicitat în mai multe rânduri anularea actului/declarației, notarul a refuzat constant dorința bătrânului, invocând legea/legile.

Notar

A trecut o lună, au trecut două, au trecut șapte luni, dar bătrânii nu au mai primit vreun semn de la Sorin Cîrjan, nu au fost împroprietăriți cu terenul promis în Rm. Sărat. Între timp, din actele emise de administrația râmniceană, reieșea că proprietatea familiei Oprica nu mai era a lor, ci a fost intabulată cu drept de proprietate de Primăria Rm. Sărat în Cartea funciară nr. 21496, deși în luna mai 2020, bătrânii plătiseră impozitul pe terenurile pe care le dețin.

CF-21496-bun

După o serie de 11 acte administrative emise de secretarul municipiului și diferite comisii ale Consiliul Local Municipal Rm. Sărat, în ședința de CLM din data de 30 noiembrie 2019 a fost aprobată Hotărârea nr. 250 prin care se atesta apartenența la domeniul public al Municipiului Rm. Sărat a bunului-imobil situat în comuna Podgoria, județul Buzău, de fapt, proprietatea lui Oprica Gheorghe și Ilinca. Cu HCL 250/2019 în mână, primarul a mers la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Buzău pentru intabularea terenului în proprietatea UAT Râmnicu Sărat și, ulterior, la Compania de Apă Buzău pentru a arăta că terenul cu pricina îi aparține și că poate fi pus la dispoziția CAB Buzău în vederea administrării și exploatării.

HCL-Rm.-Sărat

În 26 august 2020 m-am întâlnit cu Sorin Cîrjan pentru a avea punctul său de vedere în legătură cu situația descrisă mai sus. Primarul a admis că inițial a promis bătrânilor la schimb o suprafață de 400 m2 de teren intravilan în Rm. Sărat, însă, ulterior și-a dat seama că nu poate duce la îndeplinire promisiunea pe care a făcut-o în octombrie 2019.

Sorin Cîrjan: ”Ar fi existat o variantă, pe care le-am și propus-o, aceea de a le oferi teren de casă în Rm. Sărat dacă aveau în familie un tânăr de sub 35 de ani. Există un program prin care tinerilor li se pot oferi gratuit terenuri pentru construit case. Ulterior le-am promis o despăgubire în bani, așa cum spune legea exproprierilor din 1969.”

Sebastian Silvestru: Domnule primar, de ce pentru deposedarea bătrânilor ați optat pentru cea mai neortodoxă metodă dintre toate cele pe care le aveați la dspoziție, cum ar fi un act de vânzare-cumpărare sau exproprierea conform legii 250/2010?

Sorin Cîrjan: Mă grăbeam, nu mai aveam timp pentru un proces de expropiere. Un proces de genul ăsta poate dura mulți ani. Nu le mai pot da teren așa cum am promis, astfel că le voi plăti o sumă e bani pe care un expert ANEVAR o va indica. Dacă încheiam un act de vânzare-cumpărare la notar, proprietarii de drept ar fi cerut foarte mulți bani pe care nu eram dispus să-i plătesc.

SS: Totuși, din toate datele pe care le-am adunat reiese că bătrânii au fost înșelați. Niciun om sănătos nu ar fi de acord cu diminuarea/cedarea unei suprafețe de teren cu titlu gratuit și către nimeni. Din actul notarial asta reiese, că Oprica Gheorghe renunță la o proprietate în favoarea nimănui, fără să primească un teren la schimb sau vreo sumă de bani.

SC: Pot să vă spun că terenul ce face obiectul acestei discuții a fost în proprietatea municipiului Rm. Sărat înainte de 1989. Practic, acum a revenit la proprietarul de drept. Avem acte care pot demonstra asta.

După cercetări efectuate timp de două luni de zile nu am găsit niciun document care să ateste că cei 235 m2 din proprietatea familiei Oprica ar fi fost vreodată în proprietatea publică a municipiului Rm. Sărat. De fapt, prima atestare, bazată pe actele emise de administrația râmniceană, apare anul trecut, odată cu HCL 250/2019. În hotărârea de consiliu local nu se face nicio referință din care să reiasă că municipalitatea a fost vreodată proprietar pe acel teren.

Prin intermediul unui avocat, familia Oprica s-a adresat primarului Sorin Cîrjan pentru a rezolva amiabil situația proprietății de la Podgoria. Au fost în audiență la primarie unde edilul le-a promis despăgubirea în bani, fără a li se comunica suma derizorie care reiese din raportul expertului-evaluator ANEVAR, Albu Domnica.

În data de 03 septembrie 2020, avocatului familiei Oprica i s-a comunicat răspunsul la ultima notificare trimisă primarului pe 01 iulie 2020 în care se solicita despăgubirea bătrânilor la prețul pe care l-au decis proprietarii. 1126 de lei este suma pe care Primăria Rm. Sărat este dispusă să o achite pentru un teren adjudecat în mod fraudulos, aflat deja în proprietatea municipiului Rm. Sărat, fără act de proprietate.

Rspuns-primaria-RmS

Organele competente sau care au competențe ar trebui să se sesizeze după prezentarea situației de fapt dintre Oprica Gheorghe și Ilinca pe de-o parte și primarul Sorin Cîrjan. La notarul din Rm. Sărat a fost prezent doar unul dintre proprietari, și nu ambii așa cum prevede legea.

Actul (declarația) dată de Oprica Gheorghe la notar nu prevede cine intră în posesia terenului care face obiectul declarației și nu prevede despăgubiri în favoarea cedentului.

Declarație-bun

Primăria Rm. Sărat a intrat în posesia uni act notarial original, deși nu avea dreptul. Cum a ajuns documentul la primar și cum fost posibil să se folosească de un document oficial în care nu era specificat numele administrației locale ne poate răspunde doar notarul care a emis actul și primarul Sorin Cîrjan care, a inițiat un proiect de hotărâre de consiliu local din care a apărut HCL 250/2019 și intabularea la cadastru pe numele Primăriei Rm. Sărat.

Primarul Sorin Cîrjan a invocat un decret al statului comunist român, Decretul nr. 639/18.09.1969 privind expropierea și trecerea în proprietatea statului a unor imobile, autorizarea efectuării unui schimb de imobile…, nu Legea nr. 255/2010 privind expropierea pentru cauză de utiliate publică, neceară realizării unor obiective de interes național, județean și local care este în vigoare în prezent.

Secretarul general al Municipiului Rm. Sărat, Vagyas-Davidoiu Manuela a declarat pe proprie răspundere faptul că asupra terenului familiei Oprică nu face obiectul unor litigii (Act 70488/14.10.2019)

Compartimentul juridic al Primăriei Rm. Sărat confirmă că nu există litigii asupra terenului, deși primăria nu deține niciun document care să confirme dreptul de proprietate.

În urma unor acte oficiale emise de autoritățile locale râmnicene și ale statului, familia Oprica a fot deposedată de un bun imobil pe care îl deținea în proprietate, fără a fi despăgubită conform înțelegerii verbale pe care au făcut-o cu primarul Sorin Cârjan sau conform Legii nr. 255/2010. Familia Oprica declară că a fost deposedată de imobilul proprietate personală prin înșelăciune, acuzându-l pe primarul Sorin Cîrjan de fapte corupție.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!