JUSTIȚIEPOLITICĂRECENTE

Document al Departamentului Trezoreriei al SUA – Partidul „Mișcarea Alternativa Națională”, lansat de Ceban ar fi finanțat de Kremlin

 

Cetățenii ruși Gudilin, Grak și Gonin au lucrat drept consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020.

„Deși eforturile sale de a influența alegerile din 2020 și 2021 din Moldova au eșuat, Kremlinul continuă să organizeze eforturi pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscând pierderea sprijinului popular pentru vechea elită politică pro-rusă a Moldovei, echipa lui Gudilin a oferit sprijin unui grup politic de opoziție, Mișcarea Alternativă Națională (MAN). Aceste eforturi de influență sunt strâns coordonate cu utilizarea energiei de către Moscova ca armă politică împotriva guvernului Republicii Moldova. Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Gudilin a plănuit să angajeze o echipă permanentă pentru a posta comentarii pe rețelele de socializare și transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agenției de Cercetare pe Internet, sancționată de SUA, pentru a înființa această „fabrică de troli”, se arată într-un documentul publicat de Departamentul Trezoreriei al SUA.

În timp ce PSD Buzău și CJ Buzău continuă sprijinul pentru Ion Ceban, primarul municipiului Chișinău, Departamentul de Stat al SUA a publicat ieri, 26 octombrie 2022, un document exploziv din care reiese că partidul lui Ion Ceban – „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), este finanțat de Moscova. Documentul conține sancțiunile aplicate de SUA în privința a 21 de persoane și entități printre care Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Iurii Gudilin. Documentul poate fi consultat AICI.

Despre cel mai recent act de ajutorare a lui Ceban din partea CJ Buzău am scris aici: Președintele CJ Buzău alături de Adrian Năstase și Mircea Cosma la Chișinău

Potrivit documentului, Departamentul Trezoreriei al SUA susține că Iurii Gudilin, una dintre persoanele supuse sancțiunilor, a facilitat, în 2020, plăți cu criptovalută, cel mai probabil pentru a finanța operațiuni de influențare a alegerilor.

În 2021, acesta, împreună cu alte persoane, ar fi pus mâna la elaborarea unor video de propagandă pentru a influența electoratul moldovean la parlamentare.

RISE Moldova a publicat în noiembrie 2020 un video document în care apar împreună oamenii Moscovei ce gravitează în jurul lui Ion Ceban și opoziției actuale de la Chișinău condusă de Igor Dodon.

Iurii Gudilin – cetățean rus, consultant politic, Olga Grak – cetățeană rusă, consultant polituc, Leonid Gonin – cetățean rus, consultant politic și Serghei Galiev, cetățean rus, avocat de drept electoral.

„Gudilin, Grak și Gonin au lucrat drept consilieri ai fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon în timpul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din 2020. Pe parcursul campaniei, consultanții ruși s-au întâlnit și cu un număr mare de membri ai PSRM, care la acea vreme era condus de Dodon. În 2020, Gudilin a facilitat și configurarea unui canal de plată folosind criptomoneda Tether, probabil pentru finanțarea operațiunilor de influență electorală. În 2021, consilierii politici legați de FSB au propus să folosească Ministerul de Interne al Rusiei pentru a localiza cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia și pentru a-i convinge să voteze. În plus, mass-media rusă ar fi promovat mesaje utile campaniei lui Dodon către cetățenii moldoveni care locuiesc în Rusia.”, se mai arată în documentul Departamentului Trezoreriei al SUA.

De asemenea, despre oamenii Moscovei din Republica Moldova, RISE a mai publicat articolul DESANTUL.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!