INVESTIGAȚIIJUSTIȚIERECENTESĂNĂTATE

Ciolacu – Stăpânul bulinelor și serviciilor medicale decontate de CJAS Buzău

 

Ieri, 22 noiembrie 2021, în timp ce Ciolacu se pregătea să anunțe lista miniștrilor PSD, cu senatorul buzoian Lucian Romașcanu din nou la Cultură, Inspectoratul de Poliție Județean Buzău emitea un comunicat de presă foarte interesant care vizează o rețea de prăduitori de bani din Sănătate.

PERCHEZIŢII LA PERSOANE CERCETATE PENTRU INFRACŢIUNI DE ÎNŞELĂCIUNE, FRAUDĂ INFORMATICĂ, FALS INTELECTUAL ŞI UZ DE FALS

 În această dimineaţă, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, sub coordonarea parchetului, au efectuat 4 percheziţii domiciliare în judeţul Buzău şi în Bucureşti, la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu bugetului asigurărilor sociale de sănătate de aproximativ 400.000 de lei.

Activităţile s-au desfăşurat în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Buzău.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2016 – 2019, un bărbat în vârstă de 78 de ani, din Bucureşti, în calitate de medic la un cabinet medical din Pogoanele, împreună cu alţi doi angajaţi ai cabinetului medical, ca urmare a derulării unor contracte având ca obiect furnizarea serviciilor medicale în asistenţă medicală de specialitate din ambulatoriu, ar fi întocmit în fals registre şi alte înscrisuri, din care rezulta că ar fi acordat 11.269 servicii medicale pentru 2.272 de pacienți, fără ca acestea să se fi efectuat în realitate.

De asemenea, deşi serviciile medicale nu ar fi fost efectuate în realitate, medicul ar fi introdus în platforma informatică aferentă asigurărilor de sănătate datele informatice din care rezulta că serviciile au fost acordate pacienţilor respectivi. Ulterior, ar fi întocmit şi transmis lunar, în vederea decontării, factura însoţită de formularele de raportare privind serviciile detaliate acordate pacienţilor. Astfel, prejudiciul cauzat bugetului asigurărilor sociale de sănătate este de aproximativ 400.000 de lei.

În urma percheziţiilor au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor laptopuri, mai multe înscrisuri şi documente. În baza mandatelor de aducere, trei persoane cu vârste cuprinse între 47 şi 78 de ani, din Buzău şi Bucureşti, au fost conduse la sediul Poliţiei pentru audieri. În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, fraudă informatică, fals intelectual şi uz de fals.

MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN BUZĂU

 

Publicam în data de 15 iunie 2021 AICI Episodul 2 din seria Cartelul Marcos Provit, iar în a doua jumătate a investigației jurnalistice am scris despre cazul al cărui obiect îl face comunicatul de presă de ieri al IPJ Buzău.

Spuneam așa la începutul secțiunii dedicate furtului de bani din Sănătate…

500.000 lei fraudă din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)

Doresc să precizez de la început că această gaură imensă în bugetul Sănătății buzoiene a fost posibilă cu contribuția și complicitatea următoarelor persoane: Grigore Paula – fost președinte director general al CJAS Buzău, fost director executiv Direcția Relații Contractuale, în prezent Șef Serviciu Decontări Servicii Medicale, Lică Loredana, fost Șef Serviciu Decontări Servicii Medicale, în prezent consilier profesional superior la CJAS Buzău și Anghel Simona, fost președinte director general al CJAS Buzău, în prezent director executiv Direcția Relații Contractuale.

Lică Loredana, consilier profesional superior la CJAS Buzău este soția șoferului șefului IPJ Buzău, Pantazi Laurențiu.

Iată că abia după trei ani de la demararea cercetării penale și la cinci luni de când am publicat investigația, au apărut și primele percheziții domiciliare și audieri. Doar că, momentan nu au fost deranjate personajele mai sus menționate, fără de care nu ar fi fost posibilă imensa fraudă din asigurările de sănătate de la Buzău.

Persoanele vizate de acțiunile recente ale Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău sunt medicul pediatru Șelaru Vaida Alexandru (78 de ani), o asistentă medicală în vârstă de 47 de ani – Vlad Florentina și contabila (56 de ani) medicului.

 

 Cum a funcționat caracatița

 

Între CMI Șelaru Vaida Alexandru și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău, începând cu iulie 2014 și până în mai 2019 au fost încheiate un număr de patru contracte de furnizare servicii medicale în asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialitățile clinice. În baza dispozițiilor președintelui director general CJAS Buzău s-a dispus efectuarea unei acțiuni de control la CMI Șelaru Vaida Alexandru din localitatea Pogoanele, încheiată cu raportul de control nr. 14296/20.06.2019.

Dr. Șelaru Vaida Alexdru
Dr. Șelaru Vaida Alexdru

Echipa de control a verificat existența concordanței între serviciile medicale contractate, raportate de furnizor și decontate de CJAS Buzău și serviciile consemnate în evidențele specifice existente la nivelul cabinetului. Raportul de control a relevat mai multe fapte ireale, cum ar fi dotarea cabinetului medical în care s-au regăsit doar un tensiometru, un termometru și un cântar electronic pentru adulți.

Perioada de desfășurare a acțiunii de control dispusă de președintele director general CJAS Buzău Alexandru Raluca Ecaterina la CMI DR. ŞELARU VAIDA ALEXANDRU a fost 10-13.05.2019 și 15-16.05.2019. Perioada controlată a fost 01.04.2016 – 31.03.2019. Luni, 13 mai 2019, Alexandru Raluca Ecaterina a fost destituită de urgență din funcția de șef al Casei. Alexandru își făcuse treaba, dar deranjase grav sistemul de sănătate!

Furnizorul de servicii medicale nu deținea sistemul informatic obligatoriu care, spunea medicul Șelaru, se afla în posesia lui Ștefan Liliana, pedagogul de recuperare angajat al DGASPC Buzău, care deținea și procură din partea lui Șelaru pentru a-l reprezenta în toate relațiile cu CJAS Buzău! În fapt, se pare, Ștefan Liliana era cea care făcea raportările fictive către Casă, tot acestă persoană îndeplinind rolul de cărăuș între Grigore, Lică, Anghel și Șelaru.

Anghel Simona
Anghel Simona

Practic, pe lângă documentele justificative pentru serviciile declarate ca fiind prestate (exclusiv tratamente în „situații de urgență” și exclusiv pentru minor ), din cabinetul medicului lipseau materialele necesare efectuării actelor medicale decontate de CJAS Buzău. La control, în cabinet au fost găsite doar următoarele: trei fiole de gentamicină, opt bucăți seringi de unică folosință, două pachete de comprese sterile, o pereche de mănuși sterile, 250 ml alcool sanitar și două role de pansamente.

Pentru lipsa documentelor justificative privind evidența serviciilor medicale raportate la CJAS Buzău sau pentru documentele justificative completate deficitar cu elemente obligatorii lipsă, echipa de control a dispus următoarele: Achitarea prin plată directă de către furnizorul CMI Șelaru Vaida Alexandru a sumelor necuvenite și a obligațiilor accesorii constatate, astfel: total debit an 2019 – 22.004,26 lei. Total ani precedenți – 411.321, 31 lei.

Împotriva raportului de control CMI Șelaru Vaida Alexandru a formulat o contestație prin care debitorul a solicitat eșalonarea plății datoriei în cuantumul determinat în valoare de 433.325,57 de lei.

Însă, prin hotărârea Consiliului de Administrație al CJAS nr. 6/26.07.2019, solicitarea a fost respinsă. Membrii ai Consiliului de Administrație erau, printre alții, Anghel Simona, Minică Vasile (fost lider sindical Cord SA, în prezent lider local al CONFEDERAȚIEI NAȚIONALE SINDICALĂ “CARTEL ALFA) – membru al Cartelului Marcos Provit și pesedistul Burada Petre (reprezentant CJ Buzău).

Minică Vasile
Minică Vasile

Minică Vasile este, de altfel, personajul cu sprijinul căruia a fost clădit și întreținut Cartelul Marcos Provit de către Neagu Marius și Isac Costel. Cei trei și alți foști angajați de la CORD SA Buzău au jefuit alături de proprietarii din acte colosul buzoian. Mai multe puteți citi AICI.

Da, Șelaru, Vlad, și Ștefan sunt vinovați, complici, dar adevărații beneficiari ai fraudei imense din banii de asigurări de sănătate sunt Ciolacu, Anghel, Grigore, Lică și PSD.  Într-un fel sau altul, grosul banilor fraudați au ajuns și ajung în continuare la Partidul Social Democrat.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!