Cartelul Marcos Provit – Episodul 2 – Anghel Simona și CJAS Buzău

 

Pentru că a trecut mai bine de un an de la publicarea primului episod din seria Cartelul Marcos Provit, motivele apariției întârziate a episodului prezent fiind lesne de înțeles, doresc să prezint un scurt rezumat al Episodului 1 pe care puteți să-l citiți sau să-l recitiți AICI

Ciolacu Marcel se asociază prin intermediul nepotului său, Ciolacu Cristian Mihai zis ”Miță”, cu proprietarii lanțului farmaceutic Marcos Provit ce deține brandul EvoFarm. Neagu Marius Gabriel și Isac Costel sunt doi cetățeni care s-au ocupat de devalizarea CORD SA, un brand comercial istoric, condamnat de securiștii și politicienii anilor 2000 la moarte sigură și violentă.

În urma unei condamnări pentru dare de mită la Ministerul Sănătății, Isac Costel se retrage din Marcos Provit, dar îl introduce pe fiul său, student la Farmacie la Constanța.

După asocierea cu Ciolacu, lanțul farmaceutic Marcos Provit începe să se extindă miraculos, cumpărând tot ce se putea de pe piața farma buzoiană: lanțuri de farmacii, fonduri de comerț, oameni și influență la Colegiul Farmaciștilor Buzău, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, ziariști și ziare întregi precum Opinia Buzău, lideri sindicali din Sănătate, avocați, magistrați și polițiști. Direct sau indirect.

O singură instituție și câțiva oameni de acolo nu au reușit să cumpere în totalitate: Casa Națională de Asigurări de Sănătate

Controlul CNAS

Deoarece CJAS Buzău condusă de avocatul Alexandru Raluca, ulterior de juristul Anghel Simona se afla sub comanda directă a lui Ciolacu Marcel & Co., controalele la farmaciile Cartelului Marcos Provit au fost aproape inexistente și doar la una dintre societățile comerciale deținute.

Între 2018 și 2019 SC Alina Pharm SRL, SC Nicomart Prim Team SRL, SC Medela SRL și SC Farmavit SRL nu au fost controlate vreodată de Alexandru și Anghel. Doar SC Marcos Provit SRL a fost controlată de 6 ori în 2018. În 2019 niciodată!

În schimb, concurența Cartelului, SC Farmacia Crâng SRL și SC Iris Pharm SRL au fost întoarse pe toate părțile posibile, rapoartele de control conținând câteva sute de pagini semnate de dulăii Cartelului.

Toate controalele efectuate de CJAS Buzău la Crâng și Iris au fost dispuse de Alexandru și Anghel în urma unor plângeri făcute de Neagu Marius Gabriel de la Marcos, redactate de Isac Costel și Anghel Simona printre momentele intime consumate în apartamenul din Centrul municipiului Buzău, ulterior fiind mediatizate în presa locală de responsabilul cu presa al Cartelului, celebrul ziarist de investigații Bostan Călin, finanțat de Neagu prin SC Info Media House SRL, firma care deține începând cu 2017 ziarul Opinia.

În septembrie 2019, echipele de control al CNAS au descins în județul Buzău, vizate fiind CJAS Buzău și farmaciile Crâng, Iris și cele ale Cartelului Marcos Provit.

Raportul de control al Casei Naționale – DGCA 532/25.10.2019 efectuat la farmaciile Cartelului Marcos Provit au revelat următoarele:

1. Absența farmaciștilor de la programul de lucru al farmaciilor/oficinelor, la majoitatea dintre acestea;

Exemplu: În ceea ce privește programul doamnei farmacist M A-M, echipa de control a constatat faptul că la data controlului, respectiv 24.09.2019, nu mai erau îndeplinite condițiile de eligibilitate care au stat la baza emiterii Deciziei de evaluare nr 72/30.08.2018 cu termen de valabilitate 30.08.2020, pentru SC Medela SRL întrucât între orele 08.00-14.00 doamna farmacist M A-M  își desfășoară activitatea la farmacia comunitară Merei aparținând Marcos Provit SA, iar între orele 14.30 -16.00 la farmacia comunitară Izvorul Dulce aparținând tot Marcos Provit SA, farmacie care se află la o distanță de aproximativ 70 Km de farmacia Medela, ceea ce necesită aproximativ 1 ora și 20 minute pentru deplasare, în condițiile în care doamna farmacistă la ora 16.00, ar fi trebuit să înceapă programul de lucru la SC Medela SRL.

2. Eliberarea de rețete în lipsa farmacistului, asumate prin semnătură electronică extinsă/calificată a farmacistului;

Exemplu: 11 prescripții medicale eliberate doar în data de 24.09.2019, până la ora 14.30

3. Semnarea olograf de către asistentul de farmacie în locul farmacistului;

4. Neafișarea programului de lucru și numele farmacistului șef;

5. Nerespectarea programului de lucru;

6. Lipsă afișaj date contact CAS Buzău, lipsă grafic de lucru al personalului, semnat de farmacistul șef, lipsă inscripționare preț pe ambalajul fiecărui medicament, precum și în ceea ce privește modul de eliberare a medicamentelor cu sau fără contribuție personală în tratamentul ambulatoriu;

7. Din verificarea prin sondaj a datelor din SIUI, înregistrate în modul gestiune asigurați, importate de CNAS de la ANAF, pentru categoria de asigurat și angajator a rezultat suprapunerea programului de lucru al farmaciștilor declarați de SC Alina Pharm SRL la CJAS Buzău cu programul de lucru avut de aceiași farmaciști la alți angajatori;

8. Folosirea fără drept de către asistenții de farmacie a semnăturilor electronice ale farmaciștilor;

Conform art. 4 alin. 5 și 11 din Legea nr.455/2001, privind semnătura electronică, prin semnatar și certificat se înțelege „art.4 alin.5 semnatar reprezintă o persoană care deține un dispozitiv de creare a semnăturii electronice și care acționează fie în nume propriu, fie ca reprezentant al unui terț; art.4 alin. 11,ceriificat reprezintă o colecție de date înfonna electronică ce atestă legătura dintre datele de verificare a semnăturii electronice și o persoană, confirmând identitatea acelei persoane.

Înscrisul semnat eletronic respectiv componenta eliberare a prescripției medicale în baza căruia se face decontarea acestora de Casa de Asigurări de Sănătate este asimilată cu înscrisul sub semnătură privată conform art 5 din Legea nr.455/2001, privind semnătura electronica, care prevede „Art. 5. – înscrisul în formă electronică, căruia i s-a încorporat, atașat sau i s-a asociat logic o semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat nesuspendat sau nerevocat la momentul respectiv și generată cu ajutorul unui dispozitiv securizat de creare a semnăturii electronice, este asimilat, în ceea ce privește condițiile și efectele sale, cu înscrisul sub semnătură privată.

9. Identificare rețete TAB III care au fost eliberate în cursul lunii septembrie 2019 (34 rețete TAB III) fără a fi completate la rubrica „taxare” cu elementele privind medicamentele eliberate (denumire medicament, cantitate eliberată, preț amănunt, preț de referință/UT, valoare compensare;

Rețetele TAB III – PLANTE, SUBSTANŢE ŞI PREPARATE CE CONŢIN SUBSTANŢE STUPEFIANTE ŞI PSIHOTROPE

Prescripția medicală se completează în mod obligatoriu cu toate informațiile solicitate în formularul de prescripție medicală electronică aprobat prin ordin al ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate/În prescripția cu regim special pentru substanțele și preparatele psihotrope și stupefiante. Art.7. alin (3) înscrierea prețurilor de vânzare cu amănuntul pe unitatea terapeutică se face de către farmacist pentru medicamentele eliberate pe componenta eliberare a prescripției medicale. (4) Farmacistul notează prețurile de vânzare cu amănuntul pe unitatea terapeutică, sumele aferente ce urmează să fie decontate de casele de asigurări de sănătate pentru fiecare medicament și sumele ce reprezintă contribuția personală a asiguratului, pe care le totalizează.

10. Eliberarea de prescripții medicale în afara programului de lucru și în lipsa farmacistului;

11. Prescripții medicale eliberate pe numele unor persoane decedate, prin împuternicit.

 

Fraudă de la Casa de Asigurări de Sănătate Buzău

 

Scandalul mediatic produs în aprilie 2019, întreținut până la sfârșitul lui mai 2019 și continuat în primăvara lui 2020 la adresa lanțului de farmacii Iris Pharm a fost creat la ordinul lui Ciolacu Marcel de către Anghel Simona (președinte-director general CJAS Buzău), Neagu Marius & Isac Costel (Marcos Provit) și Bostan Călin (ziarul Opinia Buzău). În acea mascaradă jenantă au mai fost implicați și alți scribi locali și zeloși.

13 mai 2019, zi cu ghinion – Presa locală coruptă, complice la jaful din bugetele publice

În ultimii 20 de ani, presa locală din Buzău a fost o unealtă importantă pentru politicieni, șefi de instituții și funcționari publici. Ei, așa zișii jurnaliști, nu au făcut altceva decât să preia texte scrise în birouri parlamentare sau în cele ale șefilor de instituții și să le propage în mediul online cu scopul precis de a manipula cetățenii.

La fel s-a întâmplat și în primăvara lui 2019 când, pentru a ascunde furtul de bani din bugetul CJAS Buzău, Anghel Simona și Cartelul Marcos Provit, au comandat o serie de articole menite să distragă atenția de la adevărata problemă și să o arunce împotriva concurenței din piața farma, adică Iris Pharm.

Sterian Ciprian, observatorulbuzoian.ro:

Raluca Alexandru a fost înlocuită din funcția de președinte director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău.

În locul său a fost numită temporar Simona Anghel, care s-a mai aflat în trecut la vârful CJAS Buzău. Raluca Alexandru ar fi fost demisă din funcție din cauza unor probleme manageriale. Se pare că decizia a fost luată în urma unor nereguli depistate în timpul unor verificări efectuate de Corpul de Control al CNAS la un lanț de farmacii. Raluca Alexandru a condus CJAS Buzău din octombrie 2017. la început, a ocupat funcția cu delegație pentru ca ulterior să promoveze concursul organizat în vederea ocupării acestei funcții.

Denisa Irimia/Robert Oprea, tvbuzau.ro – SC Corleone SRL:

Schimbare în conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Președintele director Raluca Alexandru a fost înlocuită de o mai veche angajată a instituției, Simona Anghel. Deocamdată nu sunt cunoscute motivele care au stat la baza schimbării conducerii CJAS. Raluca Alexandru, președintele director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate a fost înlocuită din funcția de conducere. Avocata a ocupat fotoliul de director din luna octombrie 2010, însă cu delegație. Inițial, Raluca Ecaterina Alexandru a început să lucreze în cadrul CJAS după ce a promovat examenul de ocupare a postului de funcționar în cadrul Compartimentului Control al instituției, apoi a fost promovată în cea mai înaltă funcție din instituția ce gestionează banii asiguraților la nivel județean.Luni, Raluca Alexandru a fost schimbată din funcția de conducere, iar în locul acesteia a fost numită, deocamdată, Simona Anghel, o mai veche angajată a CJAS. Deocamdată nu se cunosc motivele înlocuirii Ralucăi Alexandru. Cu mai multe detalii vom reveni în următoarele jurnale de știri ale TV Buzău.

Denisa Irimia/Robert Oprea, tvbuzau.ro – SC Corleone SRL:

21 mai 2019 – Noi detalii halucinante ies la iveală după demiterea președintelui-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate. Descoperirile făcute la nivel județean au creat un adevărat scandal la nivelul Casei Naționale, la mijloc fiind vorba despre o mușamalizare cu o miză economică importantă.

Ziariștii de la cotidianul Opinia continuă seria dezvăluirilor despre mușamalizarea rezultatelor controlului efectuat în februarie-martie 2018, la Farmaciile Crâng și Iris Pharm. Descoperirile făcute la nivel județean au condus la izbucnirea unui adevărat scandal la nivel național. Pe parcursul respectivului control s-a descoperit că cele două farmacii eliberau medicamente în regim compensat, în baza unor rețete decontate parțial sau integral din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, respectiv din bani publici, de la puncte de lucru care nu se aflau în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, chestiune strict interzisă și sancționabilă administrativ, conform actelor normative care reglementează activitatea farmaciilor și relațiile acestora cu CJAS […]
Conform unor surse, se pare că organele de cercetare au fost sesizate de către CJAS abia după dezvăluirile apărute în presa locală și nu la momentul în care au fost descoperite neregulile la cele două lanțuri farmaceutice. Între timp, și conducerea instituției a fost schimbată, se pare, tocmai din acest motiv. Raluca Alexandru a fost înlocuită, în urmă cu două săptămâni, cu Simona Anghel.

Mitu Florin/Burcea Simona, stiridebuzau.ro / adevarul.ro / jurnaluldebuzau.ro au publicat un text identic:

Raluca Alexandru, președintele director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău, a fost înlocuită din funcția de conducere. Avocata a ocupat fotoliul de director din luna octombrie 2010, însă cu delegație.Inițial, Raluca Alexandru a început să lucreze în cadrul CJAS după ce a promovat examenul de ocupare a postului de funcționar in cadrul Compartimentului Control al instituției, apoi a fost promovată în cea mai înaltă funcție din instituția care gestionează banii asiguraților la nivel județean. Luni, Raluca Alexandru a fost schimbată din funcția de conducere, iar în locul acesteia a fost numită, deocamdată, Simona Anghel, o mai veche angajată a CJAS.

Textul publicat de cele trei site-uri conține o mare greșeală care demonstrează cum se fac știrile la Buzău: un prost sau un individ de la partid scrie, restul copiază cuvânt cu cuvânt. De fapt, Raluca Alexandru ocupase postul de președinte-director CJAS Buzău din octombrie 2017, nu din octombrie 2010.

Călin Bostan, opinia.ro:

 al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău, Raluca Alexandru, a fost schimbată luni din funcție. Aceasta a condus CJAS Buzău din anul 2017, mai întâi ca interimar, iar mai apoi a promovat concursul pe funcție. Noul șef al instituției este, începând de marți, cu caracter temporar, până la organizarea unui nou concurs, juristul Simona Anghel, care a mai deținut poziția respectivă în mai multe rânduri. Se pare că Ralucăi Alexandru i-au fost reproșate, de către conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, carențe manageriale, care au ieșit la iveală cu ocazia unor controale CNAS la mai multe farmacii din județ, unde inspectorii Casei Județene semnalaseră nereguli, care nu au fost însă sancționate conform legii. Vom reveni.

Dezinformarea constă în faptul că Raluca Alexandru nu s-a aflat vreodată în postura concurentului în sala de examen la un concurs pentru ocuparea funcției de președinte-director general al CJAS Buzău, iar Anghel mai exercitase funcția o singură dată, în perioada 15.12.2009-31.05.2010. De asemenea, Ralucăi Alexandru i-au fost reproșate, de către conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nu carențele inventate de Bostan, ci doar faptul că și-a făcut treaba în calitate de Președinte director general al CJAS Buzău.

Florina Arghir Popescu, gazetabuzoiana.ro:

Șeful CJAS Buzău, juristul Raluca Alexandru, a fost demis astăzi din funcție printr-un ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Schimbarea din funcție a Ralucăi Alexandru era previzibilă după ce instituția pe care a condus-o până astăzi este, de un an, în centrul unui scandal generat de un control efectuat la un lanț de farmacii din Buzău, control care a evidențiat o serie de nereguli care, după lege, ar fi trebuit să ducă la suspendarea contractului cu agentul comercial respectiv. Numai că CJAS Buzău, sub conducerea juristului Raluca Alexandru, nu a luat măsura respectivă. Acest fapt este unul dintre motivele care i s-au imputat Ralucăi Alexandru. Prin același ordin, în locul Ralucăi Alexandru, până la organizarea concursului pentru ocuparea funcției de președinte al CJAS Buzău a fost numit juristul Simona Anghel, directorul „Relații Contractuale” din cadrul aceleiași instituții.

Bostan de la Opinia, Șonticii de oriunde scriu ei și Arghir Popescu sunt principalele instrumente din presa locală pe care Anghel Simona și Marcos Provit le folosesc atunci când cineva sau ceva le stă în calea devalizării Fondului Național Unic de Asigurări de Sănătate. De exemplu, de fiecare dată când membrii Cartelului Marcos Provit erau chemați la Direcția Națională Anticorupție, “jurnaliștii” mai sus menționați difuzau în online articole lacrimogene de tipul acesta:

https://reporterbuzoian.ro/o-institutie-sub-teroare-cjas-buzau/

sau acesta

https://ebuzau.ro/simona-anghel-presedinte-cjas-buzau-activitatea-noastra-se-desfasoara-sub-teroare.html

Ambele site-uri sunt deținute de famiglia bugetaro-privată Șontică.

Anghel Simona, 29 februarie 2020: “Activitatea noastră se desfășoară sub teroare”. Pentru prima oară de la preluarea mandatului, președintele-director general al CJAS Buzău, Simona Anghel, a vorbit despre presiunile la care sunt supuși, de ani de zile, angajații instituției ce activează într-un domeniu de siguranță națională. Cu lacrimi în ochi, șefa Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău a povestit momentul în care viața i s-a transformat în coșmar.

Totul a început după ce în spațiul public au apărut informații privind anumite nereguli în procedura de decontare a medicamentelor compensate. În fapt, echipa de control a CJAS Buzău a descoperit, în 2019, faptul că doi furnizori aflați sub contract cu Casa eliberau rețete compensate nerespectând procedurile în vigoare. Aspecte din raportul care arătau cu degetul înspre cele două farmacii au fost publicate, anul trecut, de către ziarul OPINIA, dar nimeni nu s-a împiedicat atunci de ele.

În realitate, teroarea ce încă se resimte și azi în CJAS Buzău a fost instaurată chiar de către Anghel Simona, la comanda lui Ciolacu Marcel, odată cu constituirea Cartelului Marcos Provit.

Mirela Copariu, Campus TV:

De două zile Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate are un nou Preşedinte Director General. Este vorba despre Simona Anghel, cea care până acum a ocupat în cadrul instituţiei funcţia de director executiv Direcţia Relaţii Contractuale. Avocata Raluca Alexandru a fost înlocuită astfel, prin decizie a CNAS, după aproape 2 ani de mandat. Raluca Alexandru a fost schimbată din funcţia de conducere a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, iar în locul acesteia a fost numită, prin decizia CNAS, Simona Anghel, care până acum a ocupat în cadrul instituţiei funcţia de director executiv Direcţia Relaţii Contractuale. Simona Anghel a mărturisit jurnaliştilor că nu îşi doreşte decât să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu în spiritul şi litera legii. Simona Anghel îi asigură pe buzoieni de o colaborare foarte bună, în toate domeniile ce se află sub cupola CJAS. Deocamdată nu se cunosc motivele înlocuirii Ralucăi Alexadru, însă decizia a fost luată după un control efectuat de Corpul de Control al CNAS.

Slabu Andreea Narcisa, alarmabuzoiana.ro:

Schimbare la vîrful Casei Județene de Asigurări de Sănătate Buzău. Raluca Alexandru a fost înlocuită luni, 13 mai, din funcția de președinte director al instituției. În locul său a fost numită, temporar, Simona Anghel, cea care s-a mai aflat la vîrful C.J.A.S. Buzău de a lungul vremii. Potrivit unor surse, Raluca Alexandru ar fi fost demisă din funcție din cauza unor probleme manageriale. Mai exact, se pare că decizia a fost luată în urma unor nereguli depistate în timpul unor verificări efectuate de Corpul de Control al C.N.A.S. la un lanț de farmacii, iar Alexandru nu ar fi reactionat legal in urma acestor concluzii ale verificarilor.Deocamdata, oficial nu se spune nimic despre inlocuirea, managerului CJAS, intr-o zi de 13. Sursele spun ceva pe ocolite, însă nimic concret. Nimeni nu pomenește nimic despre Dosarul cu nume generic ORHIDEEA SARACULUI, dosar despre care doi-trei colegi din presa locală s-au încumetat să intre cu pixul în amanunte, CJAS a tacut malc, iar adrisantul s-a aparat cu un „roman” scris pe limba a doua echipe de control in urma inventarierii atanjeniilor din tot județul.

10 aprilie 2020 – Șontică Cosmin (reporterbuzoian.ro) distribuie textul lui Arghir Popescu Florina (gazetabuzoiana.ro)

La Buzău, PNL pare a avea rol decorativ. După ce Adrian Mocanu și-a impus propriul prefect, deputatul a părăsit ALDE pentru PMP și continuă să își numească oamenii de încredere în funcții cheie. Începând de astăzi, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate are un nou președinte, în persoana juristului Dana Viorica Apostu, fina de cununie a familiei Mocanu. Dana Viorica Apostu este angajat al CJAS Buzău și a înlocuit-o pe Simona Anghel, care ocupa cu delegație funcția respectivă, prin Ordinul semnat de președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, nr 463/10.04.2020. În ordinul respectiv nu se face referire la vreun motiv care ar fi stat la baza deciziei.

De fapt, motivele destituirii lui Anghel au fost exact presupusele nereguli ce i-au fost imputate lui Raluca Alexandru cu un an în urmă, în mai 2019, dar cu o diferență majoră: farmaciile protejate de președintele-director general al CJAS Buzău, indiferent cum s-a numit acesta, erau cele ale Cartelului Marcos Provit, deci ale stăpânului Ciolacu Marcel, nu cele ale lanțului farmaceutic Iris Pharm!

18 ianuarie 2021 – Arghir Popescu Florina, gazetabuzoiana.ro

În plină pandemie de coronavirus, aproape 2500 de buzoieni au rămas fără medic de familie. Toți au fost înscriși la medicul de familie Cristina Dragomir, al cărei cabinet individual a fost desființat pe semnătura fostului președinte al Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Daniela Apostu, numită în funcția respectivă în urma diligențelor făcute de nașul său, fostul deputat Adrian Mocanu.

La începutul lunii aprilie, anul trecut, Dana Apostu a fost numită în funcția de președinte interimar al CJAS Buzău, în locul juristului Simona Anghel, iar în luna mai a semnat un ordin de reziliere a contractului pe care cabinetul medicului de familie Cristina Dragomir îl avea cu Casa. Măsura respectivă a venit după un control al Curții de Conturi Buzău, care s-a încheiat cu un raport ce a făcut referire și la contractul cabinetului respectiv cu CJAS, în sensul că a cerut verificarea legalității funcționării acestuia, în condițiile în care medicul Cristina Dragomir este specialist în medicină generală și nu în medicină de familie […] Vom reveni. Și n-a mai revenit.

Toate aceste mizerii descrise mai sus au fost executate cu scopul precis de a distrage atenția de la frauda de miliarde ce a fost descoperită de echipa de control a CJAS Buzău, control ce a fost dispus prin decizia președintelui director general de atunci, Alexandru Raluca Ecaterina. După cum deja ați înțeles, Alexandru nu a fost schimbată din funcție pentru anumite nereguli în procedura de decontare a medicamentelor compensate la doi furnizori aflați sub contract cu Casa eliberau rețete compensate nerespectând procedurile în vigoare, ci pentru că a respectat legea și a controlat una din sursele ilicite de venituri din bani publici ale funcționarilor din CJAS Buzău și nu numai!

500.000 lei fraudă din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)

Doresc să precizez de la început că această gaură imensă în bugetul Sănătății buzoiene a fost posibilă cu contribuția și complicitatea următoarelor persoane: Grigore Paula – fost președinte director general al CJAS Buzău, fost director executiv Direcția Relații Contractuale, în prezent Șef Serviciu Decontări Servicii Medicale, Lică Loredana, fost Șef Serviciu Decontări Servicii Medicale, în prezent consilier profesional superior la CJAS Buzău și Anghel Simona, fost președinte director general al CJAS Buzău, în prezent director executiv Direcția Relații Contractuale.

Lică Loredana, consilier profesional superior la CJAS Buzău este soția șoferului șefului IPJ Buzău, Pantazi Laurențiu.

În completarea acestei scheme de fraudare a Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate mai menționez CMI Șelaru Vaida Alexandru, reprezentant legal Șelaru Vaida Alexandru, medic specialist Pediatrie, beneficiarul din acte al decontărilor fictive și pe obscura Ștefan Liliana Marilena, fost pedagog de recuperare la Centrul de Asistență Medico-Socială Pogoanele din cadrul DGASPC Buzău, în prezent pedagog de recuperare la Centrul de Plasament nr. 8 Buzău.

Adresa de e-mail pentru corespondența furnizată de medicul Șelaru Vaida Alexandru este lilistefan2000@yahoo.com

Cum a funcționat caracatița

Între CMI Șelaru Vaida Alexandru și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Buzău, începând cu iulie 2014 și până în mai 2019 au fost încheiate un număr de patru contracte de furnizare servicii medicale în asistență medicală de specialitate din ambulatoriu pentru specialitățile clinice. În baza dispozițiilor președintelui director general CJAS Buzău s-a dispus efectuarea unei acțiuni de control la CMI Șelaru Vaida Alexandru din localitatea Pogoanele, încheiată cu raportul de control nr. 14296/20.06.2019.

Echipa de control a verificat existența concordanței între serviciile medicale contractate, raportate de furnizor și decontate de CJAS Buzău și serviciile consemnate în evidențele specifice existente la nivelul cabinetului. Raportul de control a relevat mai multe fapte ireale, cum ar fi dotarea cabinetului medical în care s-au regăsit doar un tensiometru, un termometru și un cântar electronic pentru adulți.

Furnizorul de servicii medicale nu deținea sistemul informatic obligatoriu care, spunea medicul Șelaru, se afla în posesia lui Ștefan Liliana, pedagogul de recuperare angajat al DGASPC Buzău, care deținea și procură din partea lui Șelaru pentru a-l reprezenta în toate relațiile cu CJAS Buzău! În fapt, se pare, Ștefan Liliana era cea care făcea raportările fictive către Casă, tot acestă persoană îndeplinind rolul de cărăuș între Grigore, Lică, Anghel și Șelaru.

Practic, pe lângă documentele justificative pentru serviciile declarate ca fiind prestate (exclusiv tratamente „situații de urgență”), din cabinetul medicului lipseau materialele necesare efectuării actelor medicale decontate de CJAS Buzău. La control, în cabinet au fost găsite doar următoarele: trei fiole de gentamicină, opt bucăți seringi de unică folosință, două pachete de comprese sterile, o pereche de mănuși sterile, 250 ml alcool sanitar și două role de pansamente.

Pentru lipsa documentelor justificative privind evidența serviciilor medicale raportate la CJAS Buzău sau pentru documentele justificative completate deficitar cu elemente obligatorii lipsă, echipa de control a dispus următoarele: Achitarea prin plată directă de către furnizorul CMI Șelaru Vaida Alexandru a sumelor necuvenite și a obligațiilor accesorii constatate, astfel: total debit an 2019 – 22.004,26 lei. Total ani precedenți – 411.321, 31 lei.

De precizat că serviciile prestate de CMI Șelaru Vaida Alexandru și decontate de CJAS Buzău au constat exclusiv în injecții administrate copiilor, în medie de 15-20 în fiecare zi în perioada iulie 2014 – mai 2019.

Împotriva raportului de control CMI Șelaru Vaida Alexandru a formulat o contestație prin care debitorul a solicitat eșalonarea plății datoriei în cunatumul determinat în valoare de 433.325,57 de lei, dar prin hotărârea Consiliului de Administrație al CJAS nr. 6/26.07.2019, solicitarea a fost respinsă. Membrii ai Consiliului de Administrație erau, printre alții, Anghel Simona, Minică Vasile (fost lider sindical Cord SA, în prezent lider local al CONFEDERAȚIEI NAȚIONALE SINDICALĂ “CARTEL ALFA”) – membru al Cartelului Marcos Provit și Burada Petre (reprezentant CJ Buzău).

Pe 3 septembrie 2019, la Tribunalul Buzău s-a înregistrat dosarul nr. 1630/11/2019, finalizat în data de 21 noiembrie 2019, astfel:

Admite acțiunea formulată de reclamanta CASA JUDEȚEANĂ DE ASIGURĂRIDE SĂNĂTATE BUZĂU, cu sediul în mun. Buzău, str. Crizantemelor, nr. 18, jud. Buzău, în contradictoriu cu pârâtul CMI DR. ȘELARU VAIDA ALEXANDRU, cu sediul în loc. Pogoanele,  jud. Buzău. Obligă pârâtul către reclamantă la plata sumei de 359.918,57 lei, reprezentând sume încasate necuvenit în perioada 01.04.2016 – 31.03.2019 și la plata obligațiilor accesorii în valoare de 73.407,05 lei, calculate până la 20.06.2019, cu actualizarea acestora, în continuare, până la achitarea integrală a debitului, conform art.73 ind.1 din Legea nr.500/2002. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune, sub sancțiunea nulității, la Tribunalul Buzău.

Pe 21 aprilie 2020, pe rolul Judecătoriei Pogoanele a fot înregistrat dosarul nr. 539/282/2020 prin care CJAS Buzău a soliciat executarea silită a CMI DR. ȘELARU VAIDA ALEXANDRU

Soluția pe scurt: Admite cererea. Încuviinţează executarea silită împotriva debitorului CMI DR. ŞELARU VAIDA ALEXANDRU, la cererea creditorului CASA JUDETEANA DE ASIGURARI DE SANATATE BUZAU, prin Biroul executorului judecătoresc ALEXANDU AILINCĂI, în vederea respectării dispoziţiilor din Sentinţa civilă nr.1206/21.11.2019, pronunţată de Judecătoria Buzau în dosarul nr.1630/114/2019, privind plata sumei de 359918,57 lei reprezentând sume încasate necuvenit , a sumei de 102775,00 lei reprezentând obligaţii accesorii datorate pana la 16.03.2020 , plata actualizaza a accesoriilor debitului până la plata integrală a debitului, precum și a cheltuielilor de executare. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei cuprinse în titlul executoriu, în toate modalită?ile prevăzute de lege. Încheierea de comunică din oficiu,de îndată,executorului judecătoresc şi creditoarei,conform prevederilor art.666 alin.2 teza finală cod proc.civilă. Fără cale de atac. Cercetată în camera de consiliu şi pronunţată ,astăzi, 30 aprilie 2020, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.

Am stat de vorbă cu dr. Șelaru și soția sa. Aceștia au recunoscut în parte debitul. Urma să avem o întâlnire, duminică, pe 14 iunie 2021, când stabilisem că îmi vor prezenta mai multe documente care ar putea să-l disculpe pe Șelaru Vaida Alexandru. Din motive de sănătate invocate cu două zile înainte, întâlnirea nu a mai avut loc.

„Vă rog cu respect a temporiza decizia corpului de control pentru a avea timp să aduc în apărarea și sprijinul soțului meu dovezi care să arate că NU AU INTRAT ÎN BUZUNARUL SĂU DECÂT O PARTE DIN BANII PE CARE DUMNEAVOSTRĂ VREȚI SĂ-I IMPUTAȚI PENTRU PLATĂ., a precizat Șelaru Florica în contestația înregistrată la CJAS Buzău sub nr. 15694/27.06.2019.

CJAS Buzău a sesizat IPJ Buzău pentru aspectele penale din toată această afacere, astfel că la nivelul instituției a fost deschis dosarul penal nr. 3247/P/2019 pentru infracțiunile de fals și uz de fals. La cerere, Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău a răspuns că nu poate furniza informații din dosar.

Contactată pentru relații suplimentare, CJAS a răspuns astfel:

ADRESA-RASPUNS-CAS-BUZAU-NR-12721-CRPPC-25-05-2021-SILVESTRU-SEBASTIAN

 

Din 2019 și până în data de 06 iunie 2021, conducerea CJAS Buzău și Șelaru Vaida Alexandru nu au fost deranjați de organele competente în soluționarea infracțiunilor economice.

PS Precizare importantă care mi-a scăpat. Perioada de desfășurare a acțiunii de control dispusă de președintele director general CJAS Buzău Alexandru Raluca Ecaterina la CMI DR. ŞELARU VAIDA ALEXANDRU a fost 10-13.05.2019 și 15-16.05.2019. Perioada controlată a fost 01.04.2016 – 31.03.2019.

Pentru faptele sale, de neascultare, mușamalizare cu o miză economică importantă și carențe manageriale, care au ieșit la iveală cu ocazia unor controale CNAS la mai multe farmacii din județ, unde inspectorii Casei Județene semnalaseră nereguli și alte abateri extrem de grave, toate inventate în niște birouri de baroni locali și propagate de presa loială PSD, Alexandru Raluca Ecaterina a fost destituită în data de 13.05.2019. Ulterior, în iulie 2019 a fost numită secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului, pentru ca din decembrie 2019 și până în prezent să ocupe un post de adjunct al Avocatului Poporului.

 

 

 

 

 

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!