ADMINISTRAȚIEPOLITICĂRECENTE

Afacerile politicienilor buzoieni Romanescu – Ciolacu

Anul acesta avem alte două rânduri de alegeri, cele locale, în luna iunie, iar în noiembrie cele parlamentare. Zilele trecute mă întrebam ce șanse reale are județul Buzău pentru a evada din gruparea ”județelor roșii”, mai ales că în urma scrutinelor electorale din 2019, buzoienii au dat un prim semn că vor o schimbare reală, că dominația Partidului Social Democrat trebuie să se sfârșească.

La nivel de Buzău se fac tot felul de calcule, de posibile alianțe între partidele care au reușit să obțină un scor suficient de bun pentru se înscrie în lupta pentru obținerea majorităților în consiliile locale, în cel județean, dar și pentru fotoliile de primari. Ca peste tot în țară, buzoienii au votat mai mult împotriva PSD, nicidecum pentru faptul de a fi convinși că vreunul dintre partidele aflate în opoziție anul trecut. Niciunul dintre partide nu a convins. Nici măcar Partidul Național Liberal, cel fără de care nu se poate schimba nimic în politica românească.

Și atunci mi-am pus o altă întrebare: când a strălucit ultima dată PNL la Buzău. Niciodată!
Mi-am adus aminte de campaniile electorale din 2016 pentru locale și parlamentare, campanii ce au fost aproape inexistente. Dacă la alegerile locale buzoienii au votat PNL din inerție sau din convingeri pur politice, la scrutinul pentru parlamentare efectiv s-au reorientat, astfel că scorul obținut au fost unul foarte slab: Partidul Național Liberal e reușit contraperformanța de a trimite în Parlamentul României un singur ales, pe președintele filialei Buzău, domnul Romanescu Cristinel. Până și nou înființatul partid al fostului președinte Băsescu a obținut două locuri, un deputat și chiar un senator.

Dezamăgirea în rândul membrilor PNL a fost una foarte mare, dar nimeni nu a dorit să facă o analiză a celor întâmplate și să ia măsurile care se impuneau. De ce nu s-a făcut? Deși șeful filialei ar fi trebuit să inițieze o amplă acțiune de dezvoltare a filialei în vederea extinderii și aducerii de oameni valoroși care să aducă încrederea buzoienilor, acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Și azi, PNL Buzău este un partid semideschis, în sensul că se preferă aducerea celor plecați demult ”la mai bine”, în detrimentul tinerilor în special, de valoare. Au plecat primari, au plecat consilieri locali, au plecat simpli membri. Mi-am adus aminte de întâlnirea pe care am avut-o în 2017 cu un primar din zona de munte a județului Buzău, pe care l-am întâlnit pur întâmplător în una din obișnuitele drumeții cu bicicleta pe care obișnuiam să le fac. Îmi spunea că a trecut la PSD din cauză de lipsă de perspectivă, de organizare și de încredere. Avea nevoie să facă lucruri pentru săteni, iar șeful PNL nu putea să-i ofere mai nimic.

Cristinel Romanescu

În jurul domnului Romanescu s-au vehiculat tot felul de zvonuri, de intrigi și de povești. Nimic concret, nimic dovedit. Până și eticheta pusă CNSAS de colaborator al Securității sub numele de Sebastian a fost atacată în instanță unde a obținut o hotărâre de necolaborare cu temuta Securitate a lui Ceaușescu, deși documentele prezentate de CNSAS erau și sunt zdrobitoare. S-a mai spus că este omul PSD în rândul liberalilor, mai ales că pe vremea în care deținea funcția de vicepreședinte al CJ Buzău, chiar dacă la cererea liberalului a dorit să părăsească funcția, consilierii PSD nu au dorit ca Romanescu să plece dintre ei. S-a speculat mult pe această temă, concluzia generală fiind aceea că liberalul a încercat doar un joc de imagine, că eticheta de prieten al social-democraților atârna prea greu.

Însă, relațiile comerciale ale lui Cristinel Romanescu cu ”puternicii locali” l-au lăsat în ofsaid. Imediat după Răscoala de la 1989 familia Romanescu a reușit să prospere în diferite afaceri, fie în zona comerțului, fie în cea a alimentației publice, dar și în cea hotelieră. Romanescu a reușit să ocupe importante spații comerciale și de recreere. Nu știu cu ce bani, că nu mă interesează, însă nu oricine din municipiul Buzău ar fi putut să obțină la începutul anilor 1990 în concesiune aproape jumătate din fosta ”Casa Tineretului”.
Oamenii spun multe, vorbesc și mai multe, însă nimic nu s-a dovedit în sensul de a reda publicului adevărul despre apropierea liderului PNL Buzău de legendele PSD. Până mai ieri când am reușit să găsesc o primă urmă a legăturilor de afaceri dintre Romanescu și liderul PSD Buzău, Marcel Ciolacu, cel care are șanse mari de a ocupa poziția cea mai înaltă din PSD, demn urmaș al lui Ion Iliescu, Adrian Năstase, Liviu Dragnea sau Viorica Dăncilă.
Timp de zece ani, între anii 1996-2006 familiile principalilor lideri politici buzoieni au desfășurat împreună, la vedere, cele mai prospere afaceri. Nu chiar singuri, ci împreună cu eternul partener de afaceri al familiei Romanescu, domnul Gheorghe Constantin Gabriel, astăzi membru PSD cu ambiții mari. Așa ne dăm seama că nu întâmplător a ocupat fotoliul nr. 1 în cadrul ITM Buzău într-o perioadă recentă de interimat.

GRUP PROD INVEST SRL este doar una dintre firmele în care cei doi șefi de partide, aparent în opoziție, au desfășurat afaceri împreună. Și este doar începutul! Abia acum se înțelege non-combat-ul liberalilor cu PSD la alegerile din cel puțin ultimii patru ani de zile! I-am contactat pentru lămuriri pe cei doi asociați, dar până la acestă oră nu au răspuns solicitărilor mele.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!