INVESTIGAȚIIPOLITICĂRECENTESOCIAL

Afacerile cu romi din Primăria Buzău

Bugetul local al municipiului Buzău este an de an afectat de diverse afaceri pe care primarul Toma Constantin le aprobă prin semnătura sa. Afacerea cu mărțișoare a fost și este coordonată chiar de oamenii de la Romet ai lui Toma.

Din iunie 2016, de când ocupă cea mai înaltă funcție în Primăria Buzău, Domnul Nostru Toma a adus cu dumnealui nu doar sistemul Kaizen, ci și spiritul de bișnițăreală, caracteristic capitaliștilor cu origini comuniste.

Pe banii buzoienilor, dar cu profitul în buzunarele apropiaților săi, primarul Toma acordă discreționar ajutoare și posibilități de afaceri unor angajați fideli din administrația buzoiană.

Astăzi vorbim și scriem despre combinațiile cu comunitatea romă din municipiul Buzău. Nu intrăm prea mult în detalii legate de fondurile alocate din bugetul local sau fondurile europene atrase pentru îmbunătățirea nivelului de trai, cu promisiunea că într-un viitor apropiat ne vom apleca mai mult pe subiect

Cel mai recent caz pe care l-am investigat, posibil doar cu aportul unui comerciant de mărțișoare, flori și alte obiecte specifice sărbătorilor, face legătura directă dintre o angajată a primăriei și primarul Buzăului.

Andreea Țurcan lucrează în primăria Buzău pe un post de consilier/reprezentant al comunității rome. Nu este clar dacă Țurcanu este și consilier al lui Toma, dar legătura dintre Țurcan și Toma este una foarte strânsă.

Țurcan s-a făcut remarcată pentru prima dată anul trecut, în ziua votului pentru referendumul eșuat al lui Toma prin care intenționa să unească municipiul Buzău cu Țintești, comuna sa natală.

Conform dezvăluirilor site-ului stiridinsursebuzau.ro, în ziua de 26 septembrie 2021, Țurcan a transportat cu mașina personală la o secție de votare câteva zeci de locuitori din cartierul Simileasca. De altfel, consiliera din primăria Buzău fost oprită și amendată în trafic de un echipaj al poliției Buzău.

Aveam să aflăm peste câteva luni motivele ce au împins-o pe Țurcanu Andreea să încalce legea – de trei ani Domnul Nostru Toma îl favorizează pe tatăl consilierei acordându-i exclusivitate în comercializarea de mărțișoare în Piața Daciei.

111

Cel mai probabil, DNT nu îl cunoaște personal pe Țurcan Niculae, asociat unic și administrator la SC Suz And Ali SRL, firma care controlează vânzarea mărțișoarelor în Buzău. Nici nu a fost nevoie, întrucât de obținerea acordului pentru folosirea temporară a 500 mp din Piața Daciei s-a ocupat întotdeauna angajata primăriei Buzău, fiica Andreea.

Am stat de vorbă cu Țurcan Niculae și fiica sa Andreea în data de 19 februarie 2022, cu două zile înaintea deschiderii târgului de mărțișoare, chiar la intrarea în cortul instalat pe platou.

Deși Niculae a răspuns afirmativ la întrebarea dacă dumnealui gestionează cortul și afacerea de închiriere către comercianții de etnie romă a locurilor pentru vânzare, la aflarea faptului că sunt jurnalist și vreau să aflu detalii despre afacere, ulterior a negat că s-ar ocupa de cort și că, de fapt, primăria Buzău este cea care a instalat cortul, iar dumnealui este doar un comerciant, iar pentru mai multe detalii să mă adresez primăriei.

Ceea ce am și făcut. Pentru clarificări am solicitat Primăriei Buzău informații în baza Legii 544/2001. Informațiile pe care le dețineam de la surse s-au confirmat în totalitate. Mai mult, din documentele primite am observat că acordurile nr. 1587/07.01.2020, nr. 8861/25.01.2021 și nr. 23471/03.02.2022 semnate de primarul Toma Constantin au fost adresate unei doamne, nu domnului Țurcan Niculae.

112

Din motive de GDPR, numele doamnei care a făcut solicitările și a primit răspunsuri pozitive a fost șters, însă avem toate motivele să credem că Țurcan Andreea este persoana care s-a ocupat de obținerea de favoruri de la primar.

Rezultatul verificărilor efectuate la ONRC au confirmat faptul că SC Suz And Ali SRL nu are și nu a avut angajați în perioada 2020 -2021.

Rpt SUZ AND ALI SRL

În februarie 2020, tatăl Țurcan a completat ca obiect de activitate secundar 6820 – închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate, adică fix de ce avea nevoie pentru a intra în afaceri cu primăria lui Toma.

113

Vă veți întreba care este afacerea și de ce a necesitat atenția jurnaliștilor.

Dincolo de faptul că acordul de pentru folosirea temporară a terenului din Piața Dacia a fost încheiat pentru 500 mp, iar în realitate cortul instalat măsura 675 mp, taxa pe care familia Țurcan a impus-o etnicilor romi a fost una foarte mare.

1200 lei/loc (o masă de 1 mp) și un total de 115 mese închiriate către comercianți. Rezultă suma de 138.000 lei din care 20.000 lei a costat închirierea cortului, iar 19.600 lei taxa către primărie pentru închirierea terenului. 98.400 lei a fost profitul brut al familiei Țurcan doar în martie 2022!

Interesul public pentru această afacere încheiată între primarul Toma și doamna Țurcan este mult mai mare decât pare la prima vedere.

În mod normal, costul de închiriere pentru 1 mp în Piața Daciei costă 2,39 lei/zi. Asta rezultă din contractele/acordurile încheiate între Primăria Buzău și agenții economici ce au comercializat (doar flori și aranjamente florale!) pe lângă cortul Țurcanilor.

Iosif Călin
Iosif Călin

Vânzarea exclusiv de flori și aranjamente florale în afara cortului a fost impusă prin influența pe care a exercitat-o Țurcan Andreea (nepoată a celebrului Călin Iosif) printre angajații și funcționarii din primăria Buzău.

Iosif Călin este personajul cheie din comunitatea romilor din Buzău care de mai bine de 20 de ani este responsabil de asigurarea voturilor pentru PSD la alegeri. De-a lungul timpului a fost răsplătit cu diverse funcții în aparatul administrativ al municipiului Buzău, dar și cel din Prefectura Buzău.

Dacă ți-a plăcut acest articol înseamnă că îți pasă. Dacă vrei să afli și mai multe despre corupția din județul Buzău și cum te afectează asta, poți dona aici!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!